Ciasteczka

Bezglutenowe półkruche rogaliki. Wegańskie, pyszne!

Odpowiadając na prośby czytelników co jakiś czas będę wrzucała receptury, w których wykorzystałam mąkę kukurydzianą. Sama jej nie za często używam – kilogram starcza mi na rok 😀 – ale piszecie i macie. 😀 

Mąka kukurydziana z racji swoich właściwości doskonale nadaje się do kruchych wypieków. Ciacha, ciasta w których zależy nam na chrupkości zyskają na jej dodaniu. 

Jeżeli nie możesz/ nie chcesz używać mąki kukurydzianej, zamień ją na sorgo. 

 

Składniki ( ok. 20 – 30 sztuk – zależy jaka wielkość) :

Ciasto:

60 g margaryny wegańskiej bio lub jeżeli możesz masła 

90 g jogurtu roślinnego – u mnie kokosowy 

50 g dyni – ugotować na parze

70 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

60 g mąki kukurydzianej lub sorgo

35 g mąki ryżowej 

30 g ksylitolu puder lub preferowanego słodzidła, cukru 

10 g mąki sojowej – zamiennie innej białkowej np. białko grochowe 

ok. 60 ml wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli 

8 g łuski babki jajowatej 

Nadzienie:

dżem, powidła – gęste – u mnie domowe morelowe 

Wykonanie: 

  1. Ugotowaną na parze dynie blendujemy z jogurtem.
  2. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, tłuszcz, dłońmi łączymy składniki. 
  3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, przykrywamy, odstawiamy je na ok. 15 minut. 
  4. Na podsypanej mąką ryżową stolnicy wałkujemy ciasto, wycinamy szerokie prostokąty, a następnie trójkąty, zwijamy zaczynając od szerszej części, formujemy rogaliki. 
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. 
  6. Pudrujemy słodzidłem. 

 

 

19 thoughts on “Bezglutenowe półkruche rogaliki. Wegańskie, pyszne!

  1. Dziękuję bardzo za przepis, mój syn jest zachwycony. Dodam że robiłam na żółtkach, na mace z tapioki i ryżowej (nie wiedziałam nawet że jest coś takiego jak skrobia ryzowa – gdzie to kupić? :)) i wyszły cudowne! Maki dosypywalan na oko na przemiennie tapioki i ryżowej i zagniatalam. Dibrze że robiłam podwójna porcje bo moje dzieci zjadły cała pierwsza blachę… Dziękuję za inspiracje

    1. ❤️❤️❤️ Jak miło mi to czytać! ? Ja skrobię ryżową kupuje na necie w azjatyckim sklepie – nawiasem pokecam ją bardzo… Ściskam Was mocno!

  2. Aga, ciasto wyszło mi za rzadkie, co zrobiłam nie tak? przy późniejszym dodawaniu mąk “na oko” dla zagęszczenia, wyrobiło się, ale rwało przy zawijaniu.

    1. Wygląda, jakby łuski nie było… Jeżeli dodałaś wszytko tak, tak w przepisie, powinno wyjść bez kłopotu.

  3. Mi też nie wyszły , ciasto się rwało i nie bylo mowy o zwijaniu w rozki. Dodawałam więcej łuski i wyrabiałam.Rogaliki przy próbie zwijania łamały się na pól.Zrobiłam z nich ciasteczka z foremki , chociaż nie było łatwo pracować z ciastem.Ciasteczka wyszły twarde chyba od nadmiaru łuski.Bedę jeszcze proóbować bo dziecko marzy o rogalikach.

  4. Zamiast mąki sojowej dodałam gryczanej, użyłam mleka kokosowego Real thai ,reszta jak w przepisie.Waga dyni przed gotowaniem na parze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *