Lubię te ciacha. W ogóle ciastka lubię. 😀 Im kruchsze, tym lepsze… Ciastka świetnie się przechowują, więc co jakiś czas robię pokaźny zapas tych specjałów – tak było i dziś.
Dzisiaj ciastka wykrawałam i przekładałam domowym morelowym dżemem bezcukrowym. Ale często, szczególnie, gdy mi się śpieszy, przepuszczam ciasto przez maszynkę z załączoną do niej foremką. Ciacha przez maszynkę, to bardzo poręczna sprawa. 😉
Jest 23:20, jutro musze wstać o 6.00, więc przechodzę do meritum tematu i spać. 😀
Składniki (ok. 15 sztuk):
70 g mąki kukurydzianej
40 g mąki z sorgo
40 g tapioki
40 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej
65 g margaryny bezmlecznej – zimna
50 ml wody
45 g ksylitolu – puder lub innego preferowanego słodzidła (cukru)
2 żółtka
8 g łuski babki jajowatej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
dżem do przekładania
Wykonanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, proszek do pieczenia, tłuszcz – łączymy dłońmi składniki.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na ok. 30 minut do lodówki.
- Na podsypanej mąką ryżową stolnicy wałkujemy ciasto – możemy to robić etapami.
- Wycinamy koła, w następnie w połowie serduszka lub inne kształty. Na jednej części umieszczamy dżem, przykrywamy drugą, ciastka umieszczamy na blasze.
- Pieczemy ok. 15 – 20 minut lub do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
- Ciastka studzimy na kratce, przechowujemy w słoju.
Bardzo dziekuje za ten przepis. Robilam juz wiele razy i zawsze wychodza doskonale ciastka. Moja modyfikacja: zamiast ksylitolu dodaje 1/8lyzeczki stewii w proszku.
Gdzie kupię masło bezmleczne ?
Wczoraj zrobiłam ciasto i mialam piec w tym samym dniu, ale nie zdążyłam. Ciasto przeleżało w lodówce prawie 24h.Zamiast margaryny bezmlecznej dałam masło. Ciastka wyszły wyśmienite! Syn zachwycony. A dodam, że je baaardzo wybiorczo :). Dziękuję!
Monika, ale się cieszę! Dla takich chwil warto tego bloga prowadzić… Dziękuję i ściskam Was bardzo! :*
Czym moge zastapuc make kukurydziana?
Czy można użyć masła klarowanego?
Jeżeli już, to ghee nie to nasze klarowane sklepowe, bo smak okropny. Można też użyć smalcu.
Nie mam sorgo ani topioki jest jakiś inny pomysł na to? ?
Probuj ze skrobią ryżową lub kukurydzianą.
Wyszły bez sorgo i tapioki? Jak zmieniłaś proporcje?
Pyszne 🙂 właśnie wyciągnęłam z piekarnika.
Gosiu, bardzo się cieszę!
Czy można zastąpić czymś żółtka?
Zrób je z tego ciasta: https://www.bezglutenowejadlo.pl/ciasteczka/bezglutenowe-polkruche-rogaliki-weganskie-pyszne/
Jak mogę zastąpić mąkę z sorga? Akurat nie mam w domu
Można dać więcej skrobi ryżowej/kukurydzianej albo mieszanki tejże z ryżową
Dziękuję. Na pewno skorzystam z przepisu.