Lubię te ciacha. W ogóle ciastka lubię. 😀 Im kruchsze, tym lepsze… Ciastka świetnie się przechowują, więc co jakiś czas robię pokaźny zapas tych specjałów – tak było i dziś. 

Dzisiaj ciastka wykrawałam i przekładałam domowym morelowym dżemem bezcukrowym. Ale często, szczególnie, gdy mi się śpieszy, przepuszczam ciasto przez maszynkę z załączoną do niej foremką. Ciacha przez maszynkę, to bardzo poręczna sprawa. 😉 

Jest 23:20, jutro musze wstać o 6.00, więc przechodzę do meritum tematu i spać. 😀  

Składniki (ok. 15 sztuk):

70 g mąki kukurydzianej 

40 g mąki z sorgo

40 g tapioki

40 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej 

65 g margaryny bezmlecznej – zimna

50 ml wody 

45 g ksylitolu – puder lub innego preferowanego słodzidła (cukru)

2 żółtka 

8 g łuski babki jajowatej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny 

szczypta soli 

dżem do przekładania 

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, proszek do pieczenia, tłuszcz – łączymy dłońmi składniki. 
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na ok. 30 minut do lodówki. 
  3. Na podsypanej mąką ryżową stolnicy wałkujemy ciasto – możemy to robić etapami. 
  4. Wycinamy koła, w następnie w połowie serduszka lub inne kształty. Na jednej części umieszczamy dżem, przykrywamy drugą, ciastka umieszczamy na blasze. 
  5. Pieczemy ok. 15 – 20 minut lub do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 
  6. Ciastka studzimy na kratce, przechowujemy w słoju. 

 

 

 

Komentarze:
17 komentarzy
  1. Basia 14 listopada, 2021 at 19:46 - Reply

    Bardzo dziekuje za ten przepis. Robilam juz wiele razy i zawsze wychodza doskonale ciastka. Moja modyfikacja: zamiast ksylitolu dodaje 1/8lyzeczki stewii w proszku.

  2. Kasia 16 stycznia, 2021 at 09:54 - Reply

    Gdzie kupię masło bezmleczne ?

  3. Monika 🙂 20 grudnia, 2020 at 20:42 - Reply

    Wczoraj zrobiłam ciasto i mialam piec w tym samym dniu, ale nie zdążyłam. Ciasto przeleżało w lodówce prawie 24h.Zamiast margaryny bezmlecznej dałam masło. Ciastka wyszły wyśmienite! Syn zachwycony. A dodam, że je baaardzo wybiorczo :). Dziękuję!

    • Aga Bednarska 23 grudnia, 2020 at 12:39 - Reply

      Monika, ale się cieszę! Dla takich chwil warto tego bloga prowadzić… Dziękuję i ściskam Was bardzo! :*

  4. Katarzyna 7 grudnia, 2020 at 18:28 - Reply

    Czym moge zastapuc make kukurydziana?

  5. Justa 7 grudnia, 2020 at 17:24 - Reply

    Czy można użyć masła klarowanego?

    • Aga Bednarska 7 grudnia, 2020 at 17:29 - Reply

      Jeżeli już, to ghee nie to nasze klarowane sklepowe, bo smak okropny. Można też użyć smalcu.

  6. Ania 5 grudnia, 2020 at 17:11 - Reply

    Nie mam sorgo ani topioki jest jakiś inny pomysł na to? ?

    • Aga Bednarska 6 grudnia, 2020 at 20:12 - Reply

      Probuj ze skrobią ryżową lub kukurydzianą.

    • Ewa 7 grudnia, 2020 at 15:21 - Reply

      Wyszły bez sorgo i tapioki? Jak zmieniłaś proporcje?

  7. Gosia 5 grudnia, 2020 at 16:12 - Reply

    Pyszne 🙂 właśnie wyciągnęłam z piekarnika.

    • Aga Bednarska 6 grudnia, 2020 at 20:13 - Reply

      Gosiu, bardzo się cieszę!

  8. Marta 4 grudnia, 2020 at 23:10 - Reply

    Czy można zastąpić czymś żółtka?

  9. Monika D 4 grudnia, 2020 at 09:25 - Reply

    Jak mogę zastąpić mąkę z sorga? Akurat nie mam w domu

    • Aga Bednarska 4 grudnia, 2020 at 09:36 - Reply

      Można dać więcej skrobi ryżowej/kukurydzianej albo mieszanki tejże z ryżową

      • Monikad 4 grudnia, 2020 at 22:49

        Dziękuję. Na pewno skorzystam z przepisu.