Ciasteczka

Bezglutenowe kruche ciastka z sercem.

Lubię te ciacha. W ogóle ciastka lubię. 😀 Im kruchsze, tym lepsze… Ciastka świetnie się przechowują, więc co jakiś czas robię pokaźny zapas tych specjałów – tak było i dziś. 

Dzisiaj ciastka wykrawałam i przekładałam domowym morelowym dżemem bezcukrowym. Ale często, szczególnie, gdy mi się śpieszy, przepuszczam ciasto przez maszynkę z załączoną do niej foremką. Ciacha przez maszynkę, to bardzo poręczna sprawa. 😉 

Jest 23:20, jutro musze wstać o 6.00, więc przechodzę do meritum tematu i spać. 😀  

Składniki (ok. 15 sztuk):

70 g mąki kukurydzianej 

40 g mąki z sorgo

40 g tapioki

40 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej 

65 g margaryny bezmlecznej – zimna

50 ml wody 

45 g ksylitolu – puder lub innego preferowanego słodzidła (cukru)

2 żółtka 

8 g łuski babki jajowatej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny 

szczypta soli 

dżem do przekładania 

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, proszek do pieczenia, tłuszcz – łączymy dłońmi składniki. 
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na ok. 30 minut do lodówki. 
  3. Na podsypanej mąką ryżową stolnicy wałkujemy ciasto – możemy to robić etapami. 
  4. Wycinamy koła, w następnie w połowie serduszka lub inne kształty. Na jednej części umieszczamy dżem, przykrywamy drugą, ciastka umieszczamy na blasze. 
  5. Pieczemy ok. 15 – 20 minut lub do lekkiego zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 
  6. Ciastka studzimy na kratce, przechowujemy w słoju. 

 

 

 

Tagged , , , , , ,

17 thoughts on “Bezglutenowe kruche ciastka z sercem.

  1. Wczoraj zrobiłam ciasto i mialam piec w tym samym dniu, ale nie zdążyłam. Ciasto przeleżało w lodówce prawie 24h.Zamiast margaryny bezmlecznej dałam masło. Ciastka wyszły wyśmienite! Syn zachwycony. A dodam, że je baaardzo wybiorczo :). Dziękuję!

  2. Bardzo dziekuje za ten przepis. Robilam juz wiele razy i zawsze wychodza doskonale ciastka. Moja modyfikacja: zamiast ksylitolu dodaje 1/8lyzeczki stewii w proszku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *