To bezglutenowe kruche jest spełnieniem Twoich marzeń. Wytrawne tarty, babeczki, tartaletki – z nim zrobisz je najlepsze. Kruche, delikatne, iście pszenne… To ciasto nie rozpada się w trakcie jedzenia, nie jest gumowate ani nie kamienieje z biegiem czasu, a sama wiesz, jak z bezglutenowymi ciastami kruchymi jest…
Rady:
- Chcesz bardziej poręczne, takich takie na raz – w formie do muffinek (wyjdzie ok. 9 sztuk). Po porządkach męża nie mogłam zlokalizować blachy, zrobiłam większe, ale wolę mniejsze.
- Babeczki możesz upiec 2-3 dni wcześniej– dobrze się przechowują nie tracąc na kruchości.
- Chcesz cieszyć się idealnie kruchym ciastem ale nie możesz jajek? Możesz kombinować sama zamieniając je dynią lub mango (ale wtedy też inne proporcje, bo ma być kruche a nie niezjadliwa guma) albo oszczędzić nerwy i skorzystać z mojej pracy. W moim ebooku „Słodkości” znajdziesz najlepsze bg kruche bez jajek. Kliknij tutaj i zobacz, co w nim przygotowała – wszystko bez jajek!
Ilość: 3 babeczki o średnicy 11.5 cm
lub 9 o średnicy 5 cm:
Ciasto
Składniki:
70 g masła lub margaryny wegańskiej
1 jajko + 1 żółtko
70 g skrobi kukurydzianej
30 g mąki ryżowej
25 g mąki z sorgo
15 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru, ksylitolu – według preferencji
¼ łyżeczki soli
2 g łupiny babki jajowatej mielonej
Wykonanie:
W misce umieszczamy jajka, zimny tłuszcz, miksujemy do połączenia – masa będzie przypominała zwarzoną, tak ma być.
Dodajemy przesiane mąki i pozostałe składniki, miksujemy do połączenia mikserem, następnie szpatułką formujemy kulę. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 3 godziny.
Po tym czasie wałkujemy je na papierze i przez papier do pieczenia, wykrawamy koła, ciasto umieszczamy w wysmarowanych tłuszczem (u mnie masło klarowane) foremkach. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut.
Farsz:
250 g pieczarek
1 szalotka
1 ząbek czosnku
Natka pietruszki
1 łyżka masła klarowanego
Ser – u mnie wegański odpowiednik
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy do zeszklenia, dodajemy czosnek, łyżkę posiekanej natki pietruszki, minutę przesmażamy, następnie dokładamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pieczarki, szczyptę soli. Smażymy do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz wykładamy do upieczonych babeczek, umieszczamy ser, zapiekamy 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Kliknij w link – zobacz rolkę na Instagramie.
Hej, próbowałaś może zastąpić jaja wegańskim „jajkiem” czyli łyżeczka lnu zmielonego zalanego wrzątkiem? Albo czymś innym?
Cześć! Jagoda, nie próbowałam, bo mam opracowany przepis na bg kruche bez jajek i tam, gdzie jest kruche, tam go używam – gdy piekę ciasto wegańskie. Jagoda, ja ogólnie odradzam „gluta” jako zamiennik jajka. Glutenowe ciasta to bez problemu dźwigają, ale już bezglutenowe nie. Glut je zwyczajnie obciąża – przepis na zakalcowate kruche murowany. Wbrew pozorom nie jest prosto opracować bezglutenowe kruche ciasto bez jajek (żeby było zwyczajnie kruche, elastyczne…) – zakalcowate dużo łatwiej. 😉
Czy łupinę babki jajowatej można zmielić, czy kupić mieloną? Występuje taka?
Cześć! Używam mielonej jasnej marki Moncana (od dwóch lat też nie kupuję innej mąki ryżowej jak właśnie od nich – jest bardzo dobrze zmielona) – bardzo ją polecam. Nie zmienia koloru wypieków (nie są bure, jak po użyciu większości łupin) a przez to, że łupina jest zmielona dosłownie na pył, ciasta inaczej się zachowują (są bardziej elastyczne, bardziej plastyczne). Na Moncanie mam rabat, chcesz to korzystaj. Mają wysyłkę darmową już od 70 zł plus moje 10 % upustu, zawsze dwa opakowania mąki gratis wpadnie. Mój kod: bezglutenowejadlo
Tu namiar na łupinę: https://moncana.pl/pl/products/babka-jajowata-mielona-luska-jasna-premium-psyllium-husk-bezglutenowa-300g-185.html?query_id=4