Składniki:
(Tortownica o średnicy ok. 25 cm)
200 g migdałów- zmielonych na mąkę +3 łyżek płatków do posypania
5 łyżek ksylitolu+1 łyżka do duszenia
4 białka
100 g oleju kokosowego- rozpuszczony
Łyżeczka araku lub dwie krople zapachu arakowego
5-6 łodyg rabarbaru
Wykonanie:
1. Rabarbar kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnie, podlewamy paroma łyżkami wody, dodajemy łyżkę ksylitolu. Poddusić kilka minut, ale nie za długo, żeby nam się nie rozpadł.
2. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy olej, zapach, mieszamy dokładnie.
3. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą migdałową.
4. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Wykładamy rabarbar, wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Pieczemy w 170 stopniach ok. 60 minut- do suchego patyczka.
na ciasto z rabarbarem ochotę mam zawsze 🙂 teraz jeszcze bardziej 🙂
Miło mi bardzo. Polecam i pozdrawiam serdecznie. Dobrego dnia. :*
Czy mozna użyć czegoś innego zamiast migdałów?
Generalnie ten przepis jest pod orzechy nie maki. Można użyć innych orzechów np.włoskich.Jednak wtedy będzie bardziej wyczuwalny smak orzechowy,będzie tez cięższy,bardziej zbity.Pozdrawiam.
a czy zamiast bialek jajek cos innego moge uzyc? Niestety maly ma uczulenie 🙁
Cześć Agnieszka! Tutaj białko, to podstawa. Ciasto na nim rośnie, spulchnia się. Można iśc w kierunku ubitej piany z wody z ciecierzycy, ale nie dam sobie ręki uciąć za powodzenie. Nigdy tego nie robiła. Pozdrawiam.
Czy migdały przed zmieleniem „obrać” z brązowej skórki? Jeżeli tak, to jaki jest najlepszy na to sposób?? pozdrawiam
Gosieńko, tak, bo inaczej nie będzie taki jasny, jednokolorowy, jak biszkopt, tylko pstrokaty. 😉 Najprościej i najskuteczniej jest migdały namoczyć w ciepłej lub gorącej wodzie i patrzeć, kiedy skórka z nich już super schodzi. Czasem zajmuje to godzinę a czasem krócej. Obieramy, a potem do piekarnika daje na ok. 15 minut 1 120 stopniach na dosuszenie. Jednak najczęściej używam migdałów już obranych, płatków (bo najtaniej) – nie chce mi się bawić. 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie. :*
To znaczy, ze tutaj zadnych mak w ogole nie ma, tylko te mielone migdaly? Zmodyfikowalam troche ten przepis laczac go z innym, litewskim. Upieklam najpierw rubarbar na spodzie, 35 min, a potem zalalam to masa z 200 ml smietanki migdalowej, 40 g migdalow w platkach, 10g migdalow w proszku, 2 lyzeczki cukru waniliowego, 2 jaja i 1 lyzeczka cynamonu. Dopiekalam to jeszcze 20 min. Wyszlo bardzo dobre.