Składniki:
(Tortownica o średnicy ok. 20 cm)
200 g migdałów- zmielonych na mąkę +3 łyżek płatków do posypania
5 łyżek ksylitolu+1 łyżka do duszenia
4 białka
100 g oleju kokosowego- rozpuszczony
Łyżeczka araku lub dwie krople zapachu arakowego
5-6 łodyg rabarbaru
Wykonanie:
1. Rabarbar kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnie, podlewamy paroma łyżkami wody, dodajemy łyżkę ksylitolu. Poddusić kilka minut, ale nie za długo, żeby nam się nie rozpadł.
2. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy olej, zapach, mieszamy dokładnie.
3. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą migdałową.
4. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Wykładamy rabarbar, wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Pieczemy w 170 stopniach ok. 60 minut- do suchego patyczka.
To znaczy, ze tutaj zadnych mak w ogole nie ma, tylko te mielone migdaly? Zmodyfikowalam troche ten przepis laczac go z innym, litewskim. Upieklam najpierw rubarbar na spodzie, 35 min, a potem zalalam to masa z 200 ml smietanki migdalowej, 40 g migdalow w platkach, 10g migdalow w proszku, 2 lyzeczki cukru waniliowego, 2 jaja i 1 lyzeczka cynamonu. Dopiekalam to jeszcze 20 min. Wyszlo bardzo dobre.
Czy migdały przed zmieleniem „obrać” z brązowej skórki? Jeżeli tak, to jaki jest najlepszy na to sposób?? pozdrawiam
Gosieńko, tak, bo inaczej nie będzie taki jasny, jednokolorowy, jak biszkopt, tylko pstrokaty. 😉 Najprościej i najskuteczniej jest migdały namoczyć w ciepłej lub gorącej wodzie i patrzeć, kiedy skórka z nich już super schodzi. Czasem zajmuje to godzinę a czasem krócej. Obieramy, a potem do piekarnika daje na ok. 15 minut 1 120 stopniach na dosuszenie. Jednak najczęściej używam migdałów już obranych, płatków (bo najtaniej) – nie chce mi się bawić. 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie. :*
a czy zamiast bialek jajek cos innego moge uzyc? Niestety maly ma uczulenie 🙁
Cześć Agnieszka! Tutaj białko, to podstawa. Ciasto na nim rośnie, spulchnia się. Można iśc w kierunku ubitej piany z wody z ciecierzycy, ale nie dam sobie ręki uciąć za powodzenie. Nigdy tego nie robiła. Pozdrawiam.
Czy mozna użyć czegoś innego zamiast migdałów?
Generalnie ten przepis jest pod orzechy nie maki. Można użyć innych orzechów np.włoskich.Jednak wtedy będzie bardziej wyczuwalny smak orzechowy,będzie tez cięższy,bardziej zbity.Pozdrawiam.
na ciasto z rabarbarem ochotę mam zawsze 🙂 teraz jeszcze bardziej 🙂
Miło mi bardzo. Polecam i pozdrawiam serdecznie. Dobrego dnia. :*