Rabarbar z działki przyniosłam, kompotu nagotowałam, a że parę łodyg zostało, grzechem byłoby nie zrobić placka. Poniższe ciasto jest moim ulubionym z tych łodyżek. Szybko się robi, prosto, a w efekcie końcowym bardzo smaczne. Słodycz migdałów i kwaskowatość rabarbaru komponuje się ze sobą idealnie. Bazując na tym cieście można zrobić mufinki- często tak dzieciom robię.

Składniki:

(Tortownica o średnicy ok. 25 cm)

200 g migdałów- zmielonych na mąkę +3 łyżek płatków do posypania

5 łyżek ksylitolu+1 łyżka do duszenia

4 białka

100 g oleju kokosowego- rozpuszczony

Łyżeczka araku lub dwie krople zapachu arakowego

5-6 łodyg rabarbaru
Wykonanie:

1. Rabarbar kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnie, podlewamy paroma łyżkami wody, dodajemy łyżkę ksylitolu. Poddusić kilka minut, ale nie za długo, żeby nam się nie rozpadł.

2. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy olej, zapach, mieszamy dokładnie.

3. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą migdałową.

4. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Wykładamy rabarbar, wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Pieczemy w 170 stopniach ok. 60 minut- do suchego patyczka. 

Komentarze:
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Akademia Zdrowego Talerza
5 lat temu

na ciasto z rabarbarem ochotę mam zawsze 🙂 teraz jeszcze bardziej 🙂

Wiola
Wiola
5 lat temu

Czy mozna użyć czegoś innego zamiast migdałów?

Agnieszka
Agnieszka
5 lat temu

a czy zamiast bialek jajek cos innego moge uzyc? Niestety maly ma uczulenie 🙁

Gosia
Gosia
4 lat temu

Czy migdały przed zmieleniem „obrać” z brązowej skórki? Jeżeli tak, to jaki jest najlepszy na to sposób?? pozdrawiam

Olesia
Olesia
1 rok temu

To znaczy, ze tutaj zadnych mak w ogole nie ma, tylko te mielone migdaly? Zmodyfikowalam troche ten przepis laczac go z innym, litewskim. Upieklam najpierw rubarbar na spodzie, 35 min, a potem zalalam to masa z 200 ml smietanki migdalowej, 40 g migdalow w platkach, 10g migdalow w proszku, 2 lyzeczki cukru waniliowego, 2 jaja i 1 lyzeczka cynamonu. Dopiekalam to jeszcze 20 min. Wyszlo bardzo dobre.