Przez długi czas żyłam w przekonaniu, że moje dzieci nie lubią ciast drożdżowych( bo tak też było, w chwili, kiedy zmienialiśmy nawyki żywieniowe). Wychodziłam z założenia, że skoro pszennego nie jadły, to za nic w świecie nie ruszą bezglutenowego. Kiedyś naszła mnie zachcianka, upiekłam sobie drożdżówkę i jakie było moje zdziwienie, gdy wespół ze mną zaczęła ją zajadać Oliwia. 10 minut i placek stał się wspomnieniem. Ciasto jest pyszne!

Do przygotowania tego ciasta użyłam oryginalnego masła glee, dzięki czemu samo ciasto jak i kruszona zyskują słodko-orzechowy smak. Polecam ten rodzaj tłuszczu, szczególnie gdy chcemy uzyskać smaczny, bez specyficznej naleciałości klarowania, wypiek.

Składniki ( foremka mała : 8,5 cm x 17,5 cm):

Zaczyn:

100 ml ciepłej wody

18 g świeżych drożdży

1 łyżka cukry „zwykłego”

Ok. 2 łyżki mąki

Ciasto właściwe:

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g skrobi ryżowej – zamiennie tapioka

60 g mąki sorgo

60 g jogurtu roślinnego – temperatura pokojowa

40 g ksylitolu

20 g masła glee – temperatura pokojowa

6 g łuski babko jajowatej

1 jajko – temperatura pokojowa

1 żółtko – temperatura pokojowa

1/2 łyżeczki inuliny – opcjonalnie

Szczypta soli

Szczypta sody

Rodzynki

Kruszonka:

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka ksylitolu – puder

1 łyżeczka masła glee

Wykonanie:

1. Rodzynki moczymy w wodzie, osuszamy. W misce umieszczamy przesiane mąki. W osobnym naczyniu mieszamy składniki zaczynu, dodajemy ok. 2 łyżki mąk z miski, odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Jajka miksujemy z ksylitolem na puszystą masę.

3. Do miski dodajemy wszystkie składniki, miksujemy mikserem przez ok. 4 minut lub mieszamy drewniana łyżką. Ja robię jedno i drugie na zmiany. Ciasto ma stać się zwarte i szkliste. Pod koniec dodajemy do niego rodzynki. Przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. W miseczce dłońmi łączymy wszystkie składniki kruszonki, posypujemy ciasto. Ostawiamy, przykryte ścierką,  do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Jeżeli jest chłodno, ciasto możemy umieścić w piekarniku z zapalonym światłem.

4. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Rady/uwagi:

  • ciasto jest przepisem podstawowym, do którego możesz dodać dowolne owoce (ja np. tu na jedym poukładałam na wierzchu cząstki jabłek).
Komentarze:
25 komentarzy
  1. Magda 29 maja, 2021 at 21:59 - Reply

    Uwielbiamy z rodziną drożdżówkę z rabarbarem – ten dość kwaśny i soczysty. Odparowuję z ksylitolem oczywiście ale ciasto (dość rzadkie wychodzi) po wyrośnięciu nawet jest znacznie nim obciążone. Nawet kruszonka zapada się z owocami na dno. Mimo iż smaczne jak nie wiem co, to jednak nie ten efekt… może jakieś rady by nam pomogły?

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 17:54 - Reply

      Magda, można spróbować upiec ciasto do góry dnem – najpierw rabarbar czy inne owoce, a potem wylać ciasto, po upieczeniu przewrócić. Klasycznie musiałabyś zagęścić ciasto, ale to przełoży się na jego teksture po upieczeniu – sztywniejsza, twardsza…

  2. Monika 30 listopada, 2020 at 20:19 - Reply

    Czy to napewno ma byc 200stopni?bo mi sie ono juz bardzo spiekło po 10minutach

    • Aga Bednarska 30 listopada, 2020 at 21:08 - Reply

      Każdy piekarnik inaczej grzeje – w moim gazowym tak to wygląda. Przepis należy dostosowywać pod piekarnik, zmniejszyć temperaturę, jeżeli zachodzi potrzeba.

  3. Madera 23 stycznia, 2020 at 19:40 - Reply

    Czy ciasto wyjdzie bez jaja?

  4. Iwona 22 stycznia, 2020 at 19:04 - Reply

    Aga! Przepyszne to ciasto!!! Obie z córką rozpływamy się nad nim !!! Mniammmmm

    • Aga Bednarska 23 stycznia, 2020 at 14:07 - Reply

      Jak się cieszę! Bardzo Ci Iwona dziękuję za tak miłe słowa. Ściskam Was dziewczyny! :*

  5. Ink3 29 listopada, 2019 at 16:49 - Reply

    Ja kupuje czasem jogurt kokosowy (w Lidlu – firmy Planton – jest w lodowce, obok „zwykłych” jogurtów) – są w wersji z cukrem i bez cukru

    • Aga Bednarska 29 listopada, 2019 at 18:51 - Reply

      Ja też. Tu chyba też był. 🙂 Buźki :*

  6. Kasia 15 lipca, 2019 at 15:06 - Reply

    Mam pytanie. Nie jestem fanką soi, a jogurtu roślinnego innego niż sojowy jeszcze nie widziałam. Sama na dodatek nie toleruję laktozy. Czy ten jogurt spełnia fukcję płynu czy chodzi jeszcze o coś innego? Nie mam bladego pojęcia jak ograć ten jogurt, a ta drożdżówka chodzi za mną od tygodni. Pomoże mi Pani?

  7. Iza 13 lipca, 2019 at 15:57 - Reply

    Łuske babki jajowatej dodałam. Przy bulkach fajnie wchłania wiec liczyłam że tu też będzie. Może błąd, że zamiast masła ghee dałam klarowne, podkoniec ubijania

    • Aga Bednarska 13 lipca, 2019 at 16:27 - Reply

      Nie jestem w stanie powiedzieć co się stało, że ciasto nie zageściło się. Nie sądze, żeby tłuszcz miał znaczenie. Oby następnym razem było lepiej, a jak nie, to tak jak piszesz, daj więcej mąki.

  8. Iza 13 lipca, 2019 at 14:22 - Reply

    Mikserem ręcznym. Dodałam sorgo – jak w przepisie, nie ciecierzyce. Nic nie chłonęło, po upieczeniu ciasto niskie ale bardzo pyszne ? następnym razem dam więcej mąki.
    Smak lepszy niż zwykłej drożdżówki?

    • Aga Bednarska 13 lipca, 2019 at 14:29 - Reply

      Przepraszam o sorgo mi szło. Myślę, co mogło pójść nie tak… A łuskę dawałaś? Bo bez niej rzeczywiście byłoby rzadkie. Jeżeli jej nie ma, to trzeba mąki pod konsystencję taką dosyć gęstą, ale na tyle, żeby miżna było ciasto z foremki przelać. Tyle dobrego, że w smaku dobre. ?

  9. Iza 13 lipca, 2019 at 12:34 - Reply

    Dlaczego ciasto wyszło mi rzadkie? Konsystencja przypomina ciasto na gofry. Kilkakrotnie sprawdzałam ilość składników. Wszystko zgodnie z przepisem

    • Aga Bednarska 13 lipca, 2019 at 14:13 - Reply

      Ciasto początkowo jest dość rzadkie, potem ciecierzyca chłonie płyn, ciasto gęstnieje. Zależy to również ot tego czym wyrabiamy ciasto.

      • Magda 29 maja, 2021 at 13:44

        Jaka ciecierzyca? Nie widzę jej w przepisie. Chyba, że źle patrzę…

      • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 18:02

        Ja też nie widzę jej nigdzie w przepisie – w którym miejscu jest o niej mowa?

  10. Aneta 9 maja, 2019 at 16:18 - Reply

    Czy można dać jakiś inny tłuszcz niż masło klarowane?

    • Aga Bednarska 9 maja, 2019 at 18:11 - Reply

      Nie robiłam tego konkretnego ciasta na innym tłuszczu, ale może olej kokosowy? Tylko nie wiem, jak z kruszonką, ale powinno być dobrze.

  11. Sławomir 7 maja, 2019 at 10:14 - Reply

    Jaką mąką można zastąpić mąkę sorgo?

    • Aga Bednarska 8 maja, 2019 at 03:43 - Reply

      Można próbować dać więcej skrobiowych. Tylko trzeba mieć na uwadze, że przy zamianie inna jest chłonność, inna ilość płynu.

  12. ASIA M. 4 maja, 2019 at 17:33 - Reply

    Czy da się czymś zastąpić łuskę babki jajowatej?

    • Aga Bednarska 4 maja, 2019 at 17:42 - Reply

      Można pomińć, wtedy po prostu szybciej będzie wysychała.Zmieni się jednak iloßć płynu, będzie inna chłonnośç – trzeba to będzie dopasować.