Nie lubię agaru. Lepiej nie mogę zacząć tego wpisu… 😀 Receptura  od pierwszego zdania zyskała na wiarygodności. ? Ale nic na to nie poradzę, że przeszkadzam mi jego glonowy posmak. Nie tekstura, ale posmak. A może agary, na które trafiałam jakieś kiepskie były? Ciekawa jestem Twojego doświadczenia z tym zagęstnikiem. Może coś mi podpowiesz.

Mam jednak jeden deser, który lubię. Galaretka połączona z owocami, mlekiem roślinnym i sokiem owocowym. Różne tektury, różne smaki…

Zaczęło się nie najlepiej, skończy dobrze.


Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

1 warstwa – owocowa:

Ok.1/2 litra owoców – drobno pokrojonych (u mnie to, co było pod ręką: mandarynki, winogrona, kiwi, liczi)

300 ml wody

1 łyżeczka agar-agar

2-3 łyżek ksylitolu lub syropu

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1. W rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę z agarem. gotujemy z dwie minuty. Dodajemy słodzidło sok z cytryny. Próbujemy czy nam smak odpowiada, ewentualnie dodać więcej cytryny, słodzidła.

2. W formie wyłożonej folią/papierem wykładamy owoce. Zalewamy gorącą wodą z agarem . Mieszamy, żeby owoce ładnie się rozłożyły między płynem.

3. Odstawiamy do stężenia.

4. Gdy już warstwa będzie twarda, przystępujemy do wykonania kolejnej.

2 warstwa – mleczka

Składniki:

Ok. 240 ml mleka roślinnego – u mnie z nerkowców, świetnie skomponuje się też mleko kokosowe

Ok. 40 ml wody

2/3 łyżeczki agaru

2- 3 łyżek ksylitolu lub innego słodzidła

Wykonanie:

1. Identycznie, jak powyżej. Tu może przydać się trzepaczka do rozbicia agaru.

3 warstwa – sok

Składniki:

250 ml soku pomarańczowo lub innego (mango, truskawki np)

3/4 łyżeczki agaru

Słodzidło – próbujemy czy potrzebne, u mnie jedna łyżka ksylitolu

Wykonanie:

1. Sok z agarem podgrzewać jak najkrócej się da. Zdjąć z ognia, w chwili, gdy agar się dokładnie rozpuści. Będzie to widać na łyżce – nie będzie widać żadnych drobinek.

2. Wylewamy na białą część.

3. Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.

4. Przed podaniem można polać syropem, sokiem lub miodem. Zyska smakiem.

Rady/uwagi:

  • Radek w komentarzu zawarł mądre rady, za które jestem mu niezmiernie wdzięczna.  Uważam je na tyle istotne, iż pozwoliłam przetoczyć wpis (komentarz można przeoczyć). Radek napisał: Żeby pozbyć się rybiego posmaku trzeba agar gotować ok 10 min. (np.Gotuj agar w wodzie a sok dodaj na koniec po przestudzeniu agaru);
  • agar przy dłuższym gotowaniu z kwaśnymi sokami traci spore właściwości żelujące, może nam się nie ściąć galaretka, stąd uwaga o krótkim gotowaniu.

Komentarze:
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
5 lat temu

jeju, jak to pięknie wygląda 🙂

Radek
Radek
5 lat temu

Żeby pozbyć się rybiego posmaku trzeba agar gotować ok 10 min. (np.Gotuj agar w wodzie a sok dodaj na koniec po przestudzeniu agaru)