Chrupiąca, ciepła kruszonka, słodkie, soczyste owoce… zatracam się z każdym kęsem…
Dzisiaj zapraszam Cię na czekoladową przyjemność połączoną z naturalną słodyczą mąki z kasztanów wodnych (nie martw się, bez problemu zamienisz ją na mąkę z kasztanów jadalnych). Ta mąka jest jednym z moich ostatnich wypiekowych odkryć i jednocześnie zachwytów kulinarnych. Osobisty mąż Grzesiek wyszperał ją w jednym z pakistańskich sklepów; z poświęceniem przemierza różne kulinarno – handlowe rejony, by nieustannie mnie czymś nowym zaskakiwać, zachwycać, inspirować… Na szaleńców kulinarnych, takich jak ja, to działa, to kręci. 😀 Jak na ironię, dopiero na jedzeniu, które większości kojarzy się z wykluczeniem i ubogością menu, dostrzegłam, jakim nieskończonym bogactwem składników i smaków dysponujemy. Znam wiele, ale cieszę się, że jeszcze więcej jest przede mną.
Kasztany jadalne zmylają swą nazwą, bo choć z wyglądu je przypominają, to są bulwami rosnącymi w azjatyckich wodach, bagnach. Odznaczają się niezwykłą chrupkością, delikatnością smaku i bogactwem składników odżywczych. Zawierają dobry dla tarczycy jod i mangam, wspaniały dla serca potas, wi. B6, cynk. Wspomagają trawienie, układ nerwowy. Cudownie wpływają na wygląd skóry i włosów. Posiada silne właściwości odtruwające, oczyszczające z toksyn. Pomagają przy leczenie kaszlu, problemów z łaknieniem, biegunki, ciśnieniem krwi. Z racji tego, że cechują się właściwościami ochładzającymi organizm, warto spożywać je latem.
Co do właściwości mąki, to zarówno w wyglądzie, właściwościach kulinarnych i smaku przypomina tę ze zwykłych kasztanów. Różni ją natomiast cena, która w porównaniu ze zwykłymi jest o połowę niższa… Kupimy ją w internetowych sklepach z orientalną żywnością.
Składniki (dwie foremki ok. 10×13 cm):
Owoce
ok. 3 jabłka
ok. 10 truskawek
lub inne owoce wedle gustu
1 łyżka ksylitolu lub preferowane słodzidło
3 łyżeczki wody różanej – opcjonalnie zwykłej
1/3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, truskawki oczyszczamy, kroimy na 2 lub 4 kawałki (zależnie od wielkości).
2. Na rozgrzanej, suchej patelni podpiekamy przez kilka sekund ksylitol, podlewamy wodą różanką, wrzucamy jabłka, cynamon, podsmażamy przez 1-2 minut. Na tą samą patelnię wrzucamy na kilka sekund truskawki, aby zebrać resztę słodzidła.
Ciasto:
30 g maki z kasztanów wodnych lub zwykłych
20 g skrobi ziemniaczanej
20 g kremu (musu) kokosowego – w kostce lub słoiku (nie mleko)
10 g ksylitolu lub innego słodzidła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny – opcjonalnie
2 kostki czekolady preferowanej lub 1/2 łyżeczki kakao
1,5 – 2 łyżki wody
Wykonanie:
1. W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, dodajemy krem kokosowy (jeżeli twardy, to ścieramy go na tarce), dłońmi łączymy go dokładnie z mąkami. Ścieramy czekoladę, dodajemy wodę, zagniatamy ciasto, umieszczamy je na ok. 30 minut w zamrażalniku.
2. Foremkę/foremki smarujemy masłem kokosowym, wykładamy owoce (próbujemy je i ewentualnie dosładzamy), ścieramy schłodzone ciasto, pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze: