Kiedy piekę to ciasto, cały dom pachnie czekoladą. Aromatycznemu, pulchnemu deserowi ciężko się oprzeć… 

Bezglutenowy murzynek, to ciasto bardzo smaczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Idealne na słodyczową zachciankę, na spotkanie z przyjaciółmi… 

W tym przepisie użyłam gruszki ale możesz ją zastąpić innymi preferowanymi owocami. 

Robiąc to ciasto inspirowałam się rodzinnym przepisem. 

Składniki  (tortownica 16 cm):

3 jajka 

120 g margaryny roślinnej bio – jeżeli możesz masło, to go użyj (na maśle klarowanym nie robiłam)

30 g czekolady gorzkiej – u mnie bez cukru – plus czekolada do polania 

30  ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła. Jeżeli używasz cukru, daj go z 10 g więcej 

45 ml wody 

1 łyżka kakao

60 g mąki ryżowej

20 g skrobi ziemniaczanej 

20 g mąki z sorgo

15 g tapioki 

10 g mąki sojowej (u mnie bio) – zamiennie z ciecierzycy 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 g łuski babki jajowatej 

szczypta soli 

1 gruszka lub inne preferowane owoce 

orzechy włoskie – kilka posiekanych 

cynamon cejloński – do posypania 

Wykonanie:

  1. Margarynę, czekoladę rozpuszczamy, dodajemy rozmieszane w wodzie kakao (jeżeli używamy cukru, to również go dodajemy), zagotowujemy z ognia, studzimy.
  2. Przesiewamy do miski wszystkie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy łuskę, mieszamy.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem (lub użyty był cukier, to jajka dodajemy bezpośrednio do przestudzonej masy).
  4. Do czekoladowej masy dodajemy jajka, łączymy składniki za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy pozostał składniki. 
  5. Ciasto umieszczamy w tortownicy. 
  6. Na cieście wykładamy kawałki obranej gruszki. Lekko wciskamy w ciasto. 
  7. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto możemy polać rozpuszczoną czekoladą, posypać cynamonem, posiekanymi orzechami włoskimi lub oprószyć pudrem (z ksylitolu lub z cukru – zależnie od preferencji). 

 

 

Komentarze:
26 komentarzy
  1. Ania 17 kwietnia, 2021 at 07:58 - Reply

    niestety rozwarstwiło mi się mało klarowane z kakao, które podgrzewałam. Czy da się to uratować? Proszę powiedzieć jaką margarynę Pani używa?

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:11 - Reply

      Aniu, na rozwarstwienie pomaga dodatek gorącej wody. Tutaj chyba używałam z Kruszwicy.

  2. Asis 24 lutego, 2021 at 21:06 - Reply

    Tapioki używałam dotychczas w postaci kuleczek.
    W przepisie to forma mąki?

  3. Ada 22 lutego, 2021 at 15:33 - Reply

    Dzień dobry,
    czy mąkę ryżowa i kukurydzianą można zastąpić inną, np. gryczaną, jaglana, z cieciorki?

    • Aga Bednarska 22 lutego, 2021 at 19:32 - Reply

      Można je zastąpić sorgo, gryczaną, jaglaną. Pozdrawiam! :*

  4. Anna 16 lutego, 2021 at 08:46 - Reply

    Pani Agnieszko zrobiłam z 6 żółtek,gdyż nie możemy białka jajka,i 3 gramy babki plesznik, ponieważ nie miałam jajowatej. Ciasto wyszło pyszne!!!

    • Aga Bednarska 18 lutego, 2021 at 15:44 - Reply

      Aniu, dziękuję za ten komentarz, za podzielenie się swoim doświadczenie z tym ciastem… Ściskam Cię bardzo! :*

    • Andziaplus 22 września, 2021 at 15:14 - Reply

      Ja też dziękuję za ten wpis!!!! Bialko jaja uniemożliwia mi próbowanie wielu pysznych przepisów Agnieszki, która jest moim swoistym idolem

  5. marion 5 lutego, 2021 at 10:51 - Reply

    Skrobia ziemniaczana – czy można dać mąkę ziemniaczaną? Albo co innego w zamian?

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2021 at 23:54 - Reply

      Marion, chociaż mąką i skrobia, to dwie różne rzeczy, to w Polsce w handlu te nazwy stosuje się wymiennie na określenie skrobi.

  6. Marlena 16 grudnia, 2020 at 11:43 - Reply

    Witam :* czym mogę zastąpić mąkę sojową? Z góry dziękuję za odpowiedź :* <3

    • Marlena 17 grudnia, 2020 at 12:37 - Reply

      Tak czytam komentarze i nie wiem czy dobrze zrozumiałam że zamiast sojowej mogą dać więcej łusek? Pozdrawiam.

      • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:43

        Tak, albo mąkami białkowymi.

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:55 - Reply

      Inna białkową np. grochową, z ciecierzycy, ewentualnie dopracować proporcje pod większa ilość łuski.

  7. Krysia 12 grudnia, 2020 at 17:45 - Reply

    Cześć! 🙂

    Zrobiłam z podwójnej porcji, ponieważ nie mam małej tortownicy. Wydłużyłam nieco czas pieczenia, z 40 do 50 minut.
    Ciasto pięknie wyrosło, prezentuje się dostojnie a w smaku jest po prostu obłędne! :).
    Moje dzieci nie przepadają za gruszką, ale akurat w cieście, gdzie króluje czekolada, wyjątkowo im nie przeszkadza.
    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twój blog.
    Dzięki temu ja oraz moja rodzinka, jemy pysznie oraz zdrowo.
    Dziękuję.. 😉

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:57 - Reply

      Krysiu, jak dobrze mi to czytać. Dziękuję Ci za każde słowo. :* Twój wpis jest dla mnie bardzo motywujący…

  8. Gosia 22 listopada, 2020 at 19:25 - Reply

    A bez jajek wyjdzie? Ewentualnie co w zamian? Pomocy?

    • Aga Bednarska 22 listopada, 2020 at 20:49 - Reply

      Gosiu, pod to musiałabym zupełnie przerobić przepis i dobrać składniki tak, by ciasto nie wyszło zakalcem. Przy jajkach nie musze o tym jakoś myśleć, ale w przepisach bezglutenowych bezjajecznych skłądniki trzeba dobrze skomponować.

  9. babcia Ola 16 listopada, 2020 at 09:33 - Reply

    wnuczka nie może glutenu,kukurydzy ,ryżu mleka krowiego i koziegoi roślin straczkowych czy zastąpić takie składniki?

    • Aga Bednarska 16 listopada, 2020 at 10:24 - Reply

      Dzień dobry. Pani Olu ryżową można tu zastąpić np. kukurydzianą. Strączki można pominąć, jednak wtedy z 1 g łuski więcej proszę dać. W moich przepisach nie używam żadnego mleka zwierzęcego. Jeżeli są, to np. masło wymienione jako zamiennik np. masła klarowanego albo margaryny dla tych, co go mogą używać. Pozdrawiam! :*

  10. Aga 13 listopada, 2020 at 20:48 - Reply

    Nie mam babki jajowatej czy mogę tego po prostu nie dodać? Czy zamienić to na coś inne?

    • Aga Bednarska 14 listopada, 2020 at 14:22 - Reply

      Nie wiem, czym w tym przepisie zamienić łupinę. Trzeba by było przerobić zupełnie przepis – pod względem płynów, może tez mąk, żeby zakalec nie wyszedł.

  11. Ewa Słocińska 13 listopada, 2020 at 16:39 - Reply

    Aga Ty mnie osłabiasz z tymi mąkami !!! Ale i tak jestem twoją wierną fanką .Gorąco pozdrawiam. Ewa

    • Aga Bednarska 14 listopada, 2020 at 14:21 - Reply

      Ewa, no mi jest łatwiej, bo używam, jakie mam pod ręką a i reaguję na wpisy czytelników, że np. nie mogą takiej i takiej – daje alternatywny. 😉 Niestety, żeby było smacznie, miękko, to sama ryżowa albo kukurydziana z ziemniaczaną w ciastach nie wystarczą. 😉 Uściski :*

  12. Amanda 11 listopada, 2020 at 17:46 - Reply

    Czy można czymś zastąpić make z sorgo?

    • Aga Bednarska 22 listopada, 2020 at 21:06 - Reply

      Kukurydzianą, z komosy ryżowej.