Kiedy piekę to ciasto, cały dom pachnie czekoladą. Aromatycznemu, pulchnemu deserowi ciężko się oprzeć…
Bezglutenowy murzynek, to ciasto bardzo smaczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Idealne na słodyczową zachciankę, na spotkanie z przyjaciółmi…
W tym przepisie użyłam gruszki ale możesz ją zastąpić innymi preferowanymi owocami.
Robiąc to ciasto inspirowałam się rodzinnym przepisem.
Składniki (tortownica 16 cm):
3 jajka
120 g margaryny roślinnej bio – jeżeli możesz masło, to go użyj (na maśle klarowanym nie robiłam)
30 g czekolady gorzkiej – u mnie bez cukru – plus czekolada do polania
30 ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła. Jeżeli używasz cukru, daj go z 10 g więcej
45 ml wody
1 łyżka kakao
60 g mąki ryżowej
20 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki z sorgo
15 g tapioki
10 g mąki sojowej (u mnie bio) – zamiennie z ciecierzycy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 g łuski babki jajowatej
szczypta soli
1 gruszka lub inne preferowane owoce
orzechy włoskie – kilka posiekanych
cynamon cejloński – do posypania
Wykonanie:
- Margarynę, czekoladę rozpuszczamy, dodajemy rozmieszane w wodzie kakao (jeżeli używamy cukru, to również go dodajemy), zagotowujemy z ognia, studzimy.
- Przesiewamy do miski wszystkie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy łuskę, mieszamy.
- Jajka ubijamy z ksylitolem (lub użyty był cukier, to jajka dodajemy bezpośrednio do przestudzonej masy).
- Do czekoladowej masy dodajemy jajka, łączymy składniki za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy pozostał składniki.
- Ciasto umieszczamy w tortownicy.
- Na cieście wykładamy kawałki obranej gruszki. Lekko wciskamy w ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto możemy polać rozpuszczoną czekoladą, posypać cynamonem, posiekanymi orzechami włoskimi lub oprószyć pudrem (z ksylitolu lub z cukru – zależnie od preferencji).
niestety rozwarstwiło mi się mało klarowane z kakao, które podgrzewałam. Czy da się to uratować? Proszę powiedzieć jaką margarynę Pani używa?
Aniu, na rozwarstwienie pomaga dodatek gorącej wody. Tutaj chyba używałam z Kruszwicy.
Tapioki używałam dotychczas w postaci kuleczek.
W przepisie to forma mąki?
Dzień dobry,
czy mąkę ryżowa i kukurydzianą można zastąpić inną, np. gryczaną, jaglana, z cieciorki?
Można je zastąpić sorgo, gryczaną, jaglaną. Pozdrawiam! :*
Pani Agnieszko zrobiłam z 6 żółtek,gdyż nie możemy białka jajka,i 3 gramy babki plesznik, ponieważ nie miałam jajowatej. Ciasto wyszło pyszne!!!
Aniu, dziękuję za ten komentarz, za podzielenie się swoim doświadczenie z tym ciastem… Ściskam Cię bardzo! :*
Ja też dziękuję za ten wpis!!!! Bialko jaja uniemożliwia mi próbowanie wielu pysznych przepisów Agnieszki, która jest moim swoistym idolem
Skrobia ziemniaczana – czy można dać mąkę ziemniaczaną? Albo co innego w zamian?
Marion, chociaż mąką i skrobia, to dwie różne rzeczy, to w Polsce w handlu te nazwy stosuje się wymiennie na określenie skrobi.
Witam :* czym mogę zastąpić mąkę sojową? Z góry dziękuję za odpowiedź :* <3
Tak czytam komentarze i nie wiem czy dobrze zrozumiałam że zamiast sojowej mogą dać więcej łusek? Pozdrawiam.
Tak, albo mąkami białkowymi.
Inna białkową np. grochową, z ciecierzycy, ewentualnie dopracować proporcje pod większa ilość łuski.
Cześć! 🙂
Zrobiłam z podwójnej porcji, ponieważ nie mam małej tortownicy. Wydłużyłam nieco czas pieczenia, z 40 do 50 minut.
Ciasto pięknie wyrosło, prezentuje się dostojnie a w smaku jest po prostu obłędne! :).
Moje dzieci nie przepadają za gruszką, ale akurat w cieście, gdzie króluje czekolada, wyjątkowo im nie przeszkadza.
Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twój blog.
Dzięki temu ja oraz moja rodzinka, jemy pysznie oraz zdrowo.
Dziękuję.. 😉
Krysiu, jak dobrze mi to czytać. Dziękuję Ci za każde słowo. :* Twój wpis jest dla mnie bardzo motywujący…
A bez jajek wyjdzie? Ewentualnie co w zamian? Pomocy?
Gosiu, pod to musiałabym zupełnie przerobić przepis i dobrać składniki tak, by ciasto nie wyszło zakalcem. Przy jajkach nie musze o tym jakoś myśleć, ale w przepisach bezglutenowych bezjajecznych skłądniki trzeba dobrze skomponować.
wnuczka nie może glutenu,kukurydzy ,ryżu mleka krowiego i koziegoi roślin straczkowych czy zastąpić takie składniki?
Dzień dobry. Pani Olu ryżową można tu zastąpić np. kukurydzianą. Strączki można pominąć, jednak wtedy z 1 g łuski więcej proszę dać. W moich przepisach nie używam żadnego mleka zwierzęcego. Jeżeli są, to np. masło wymienione jako zamiennik np. masła klarowanego albo margaryny dla tych, co go mogą używać. Pozdrawiam! :*
Nie mam babki jajowatej czy mogę tego po prostu nie dodać? Czy zamienić to na coś inne?
Nie wiem, czym w tym przepisie zamienić łupinę. Trzeba by było przerobić zupełnie przepis – pod względem płynów, może tez mąk, żeby zakalec nie wyszedł.
Aga Ty mnie osłabiasz z tymi mąkami !!! Ale i tak jestem twoją wierną fanką .Gorąco pozdrawiam. Ewa
Ewa, no mi jest łatwiej, bo używam, jakie mam pod ręką a i reaguję na wpisy czytelników, że np. nie mogą takiej i takiej – daje alternatywny. 😉 Niestety, żeby było smacznie, miękko, to sama ryżowa albo kukurydziana z ziemniaczaną w ciastach nie wystarczą. 😉 Uściski :*
Czy można czymś zastąpić make z sorgo?
Kukurydzianą, z komosy ryżowej.