Ciasta

Najlepszy bezglutenowy murzynek z gruszką. Mięciutki, czekoladowy…

Kiedy piekę to ciasto, cały dom pachnie czekoladą. Aromatycznemu, pulchnemu deserowi ciężko się oprzeć… 

Bezglutenowy murzynek, to ciasto bardzo smaczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Idealne na słodyczową zachciankę, na spotkanie z przyjaciółmi… 

W tym przepisie użyłam gruszki ale możesz ją zastąpić innymi preferowanymi owocami. 

Robiąc to ciasto inspirowałam się rodzinnym przepisem. 

Składniki  (tortownica 16 cm):

3 jajka 

120 g margaryny roślinnej bio – jeżeli możesz masło, to go użyj (na maśle klarowanym nie robiłam)

30 g czekolady gorzkiej – u mnie bez cukru – plus czekolada do polania 

30  ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła. Jeżeli używasz cukru, daj go z 10 g więcej 

45 ml wody 

1 łyżka kakao

60 g mąki ryżowej

20 g skrobi ziemniaczanej 

20 g mąki z sorgo

15 g tapioki 

10 g mąki sojowej (u mnie bio) – zamiennie z ciecierzycy 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 g łuski babki jajowatej 

szczypta soli 

1 gruszka lub inne preferowane owoce 

orzechy włoskie – kilka posiekanych 

cynamon cejloński – do posypania 

Wykonanie:

  1. Margarynę, czekoladę rozpuszczamy, dodajemy rozmieszane w wodzie kakao (jeżeli używamy cukru, to również go dodajemy), zagotowujemy z ognia, studzimy.
  2. Przesiewamy do miski wszystkie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy łuskę, mieszamy.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem (lub użyty był cukier, to jajka dodajemy bezpośrednio do przestudzonej masy).
  4. Do czekoladowej masy dodajemy jajka, łączymy składniki za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy pozostał składniki. 
  5. Ciasto umieszczamy w tortownicy. 
  6. Na cieście wykładamy kawałki obranej gruszki. Lekko wciskamy w ciasto. 
  7. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto możemy polać rozpuszczoną czekoladą, posypać cynamonem, posiekanymi orzechami włoskimi lub oprószyć pudrem (z ksylitolu lub z cukru – zależnie od preferencji). 

 

 

Tagged , , , , , ,

26 thoughts on “Najlepszy bezglutenowy murzynek z gruszką. Mięciutki, czekoladowy…

    1. Ewa, no mi jest łatwiej, bo używam, jakie mam pod ręką a i reaguję na wpisy czytelników, że np. nie mogą takiej i takiej – daje alternatywny. 😉 Niestety, żeby było smacznie, miękko, to sama ryżowa albo kukurydziana z ziemniaczaną w ciastach nie wystarczą. 😉 Uściski :*

    1. Nie wiem, czym w tym przepisie zamienić łupinę. Trzeba by było przerobić zupełnie przepis – pod względem płynów, może tez mąk, żeby zakalec nie wyszedł.

    1. Dzień dobry. Pani Olu ryżową można tu zastąpić np. kukurydzianą. Strączki można pominąć, jednak wtedy z 1 g łuski więcej proszę dać. W moich przepisach nie używam żadnego mleka zwierzęcego. Jeżeli są, to np. masło wymienione jako zamiennik np. masła klarowanego albo margaryny dla tych, co go mogą używać. Pozdrawiam! :*

    1. Gosiu, pod to musiałabym zupełnie przerobić przepis i dobrać składniki tak, by ciasto nie wyszło zakalcem. Przy jajkach nie musze o tym jakoś myśleć, ale w przepisach bezglutenowych bezjajecznych skłądniki trzeba dobrze skomponować.

  1. Cześć! 🙂

    Zrobiłam z podwójnej porcji, ponieważ nie mam małej tortownicy. Wydłużyłam nieco czas pieczenia, z 40 do 50 minut.
    Ciasto pięknie wyrosło, prezentuje się dostojnie a w smaku jest po prostu obłędne! :).
    Moje dzieci nie przepadają za gruszką, ale akurat w cieście, gdzie króluje czekolada, wyjątkowo im nie przeszkadza.
    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twój blog.
    Dzięki temu ja oraz moja rodzinka, jemy pysznie oraz zdrowo.
    Dziękuję.. 😉

    1. Krysiu, jak dobrze mi to czytać. Dziękuję Ci za każde słowo. :* Twój wpis jest dla mnie bardzo motywujący…

    1. Marion, chociaż mąką i skrobia, to dwie różne rzeczy, to w Polsce w handlu te nazwy stosuje się wymiennie na określenie skrobi.

  2. Pani Agnieszko zrobiłam z 6 żółtek,gdyż nie możemy białka jajka,i 3 gramy babki plesznik, ponieważ nie miałam jajowatej. Ciasto wyszło pyszne!!!

    1. Aniu, dziękuję za ten komentarz, za podzielenie się swoim doświadczenie z tym ciastem… Ściskam Cię bardzo! :*

    2. Ja też dziękuję za ten wpis!!!! Bialko jaja uniemożliwia mi próbowanie wielu pysznych przepisów Agnieszki, która jest moim swoistym idolem

  3. niestety rozwarstwiło mi się mało klarowane z kakao, które podgrzewałam. Czy da się to uratować? Proszę powiedzieć jaką margarynę Pani używa?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *