Kiedy piekę to ciasto, cały dom pachnie czekoladą. Aromatycznemu, pulchnemu deserowi ciężko się oprzeć… 

Bezglutenowy murzynek, to ciasto bardzo smaczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Idealne na słodyczową zachciankę, na spotkanie z przyjaciółmi… 

W tym przepisie użyłam gruszki ale możesz ją zastąpić innymi preferowanymi owocami. 

Robiąc to ciasto inspirowałam się rodzinnym przepisem. 

Składniki  (tortownica 16 cm):

3 jajka 

120 g margaryny roślinnej bio – jeżeli możesz masło, to go użyj (na maśle klarowanym nie robiłam)

30 g czekolady gorzkiej – u mnie bez cukru – plus czekolada do polania 

30  ksylitolu – lub innego preferowanego słodzidła. Jeżeli używasz cukru, daj go z 10 g więcej 

45 ml wody 

1 łyżka kakao

60 g mąki ryżowej

20 g skrobi ziemniaczanej 

20 g mąki z sorgo

15 g tapioki 

10 g mąki sojowej (u mnie bio) – zamiennie z ciecierzycy 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 g łuski babki jajowatej 

szczypta soli 

1 gruszka lub inne preferowane owoce 

orzechy włoskie – kilka posiekanych 

cynamon cejloński – do posypania 

Wykonanie:

  1. Margarynę, czekoladę rozpuszczamy, dodajemy rozmieszane w wodzie kakao (jeżeli używamy cukru, to również go dodajemy), zagotowujemy z ognia, studzimy.
  2. Przesiewamy do miski wszystkie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy łuskę, mieszamy.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem (lub użyty był cukier, to jajka dodajemy bezpośrednio do przestudzonej masy).
  4. Do czekoladowej masy dodajemy jajka, łączymy składniki za pomocą trzepaczki, następnie dodajemy pozostał składniki. 
  5. Ciasto umieszczamy w tortownicy. 
  6. Na cieście wykładamy kawałki obranej gruszki. Lekko wciskamy w ciasto. 
  7. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto możemy polać rozpuszczoną czekoladą, posypać cynamonem, posiekanymi orzechami włoskimi lub oprószyć pudrem (z ksylitolu lub z cukru – zależnie od preferencji). 

 

 

Komentarze:
guest
26 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Amanda
Amanda
2 lat temu

Czy można czymś zastąpić make z sorgo?

Ewa Słocińska
Ewa Słocińska
2 lat temu

Aga Ty mnie osłabiasz z tymi mąkami !!! Ale i tak jestem twoją wierną fanką .Gorąco pozdrawiam. Ewa

Aga
Aga
2 lat temu

Nie mam babki jajowatej czy mogę tego po prostu nie dodać? Czy zamienić to na coś inne?

babcia Ola
babcia Ola
2 lat temu

wnuczka nie może glutenu,kukurydzy ,ryżu mleka krowiego i koziegoi roślin straczkowych czy zastąpić takie składniki?

Gosia
Gosia
2 lat temu

A bez jajek wyjdzie? Ewentualnie co w zamian? Pomocy?

Krysia
Krysia
2 lat temu

Cześć! 🙂

Zrobiłam z podwójnej porcji, ponieważ nie mam małej tortownicy. Wydłużyłam nieco czas pieczenia, z 40 do 50 minut.
Ciasto pięknie wyrosło, prezentuje się dostojnie a w smaku jest po prostu obłędne! :).
Moje dzieci nie przepadają za gruszką, ale akurat w cieście, gdzie króluje czekolada, wyjątkowo im nie przeszkadza.
Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twój blog.
Dzięki temu ja oraz moja rodzinka, jemy pysznie oraz zdrowo.
Dziękuję.. 😉

Marlena
Marlena
2 lat temu

Witam :* czym mogę zastąpić mąkę sojową? Z góry dziękuję za odpowiedź :* <3

Marlena
Marlena
Reply to  Marlena
2 lat temu

Tak czytam komentarze i nie wiem czy dobrze zrozumiałam że zamiast sojowej mogą dać więcej łusek? Pozdrawiam.

marion
marion
1 rok temu

Skrobia ziemniaczana – czy można dać mąkę ziemniaczaną? Albo co innego w zamian?

Anna
Anna
1 rok temu

Pani Agnieszko zrobiłam z 6 żółtek,gdyż nie możemy białka jajka,i 3 gramy babki plesznik, ponieważ nie miałam jajowatej. Ciasto wyszło pyszne!!!

Andziaplus
Andziaplus
Reply to  Anna
1 rok temu

Ja też dziękuję za ten wpis!!!! Bialko jaja uniemożliwia mi próbowanie wielu pysznych przepisów Agnieszki, która jest moim swoistym idolem

Ada
Ada
1 rok temu

Dzień dobry,
czy mąkę ryżowa i kukurydzianą można zastąpić inną, np. gryczaną, jaglana, z cieciorki?

Asis
Asis
1 rok temu

Tapioki używałam dotychczas w postaci kuleczek.
W przepisie to forma mąki?

Ania
Ania
1 rok temu

niestety rozwarstwiło mi się mało klarowane z kakao, które podgrzewałam. Czy da się to uratować? Proszę powiedzieć jaką margarynę Pani używa?