Kruche ciasto, słodycz gruszki, migdały- uwielbiam to połączenie. Ciasto powstało z francuskiej inspiracji. Jest pyszne nawet kilka dni po upieczeniu. Nie kamienieje, jak to często w „bezglutenach” bywa.

Do pieczenia tart polecam używać foremek, które mają wyjmowane spody lub pieczenie na papierze, by móc za niego chwycić przy wyjmowaniu ciasta.

Składniki na ciasto (forma o średnicy ok. 20 cm):

100 g płatków owsianych -podprażonych na patelni i zmielonych na mąkę – lub mąka owsiana

55 g skrobi ziemniaczanej

40 g mąki ryżowej białej

30 g mąki ryżowej brązowej

45 g masła klarowanego – zimne

4 łyżek mleka kokosowego

1 całe jajko

1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy masło, dłońmi łączymy go z mąkami.

2. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, umieszczamy je na ok. 30 minut w lodówce.

3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wykładamy kawałkami ciasta foremkę.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto przez około 10 minut.

Masa migdałowa:

120 g migdałów – podprażone i zmielone ma mąkę plus 2 łyżki płatków migdałowych do posypania

40 g ksylitolu

25 g masła klarowanego

50 ml mleka kokosowego

1 białko

2 całe jajka

15 g skrobi ziemniaczanej

3 gruszki – soczyste i słodkie

Otarta skórka z 1/3 cytryny lub z 1/2 limonki

Cynamon – do posypania gruszek

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki, prócz cynamonu, ucieramy na szklistą masę.

2. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, układamy na nim obrane i wydrążone i pokrojone na plastry gruszki. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Rady/uwagi:

  • gdy piekłam to ciasto miałam pod ręką tylko dwie gruszki, w przepisie polecam trzy lub więcej, jeżeli będziemy inaczej owoce układać. Im więcej gruszek, tym lepiej;
  • mąkę najczęściej robię z płatków migdałowych.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Ela 9 czerwca, 2021 at 21:57 - Reply

    Aga to genialny przepis, popelniam go z uwielbieniem:)

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 17:50 - Reply

      Elu, jak dobrze mi to czytać… Dziękuję! :*

  2. Daga 25 lutego, 2021 at 21:13 - Reply

    Czy migdały obierałaś ze skórki?

  3. Kari 23 października, 2019 at 10:49 - Reply

    Szkoda, że nie ma możliwości drukowania przepisów

  4. Delektujemy 22 października, 2018 at 07:04 - Reply

    Gruszki wyglądają obłędnie! Będę robić ; )

    • Aga Bednarska 22 października, 2018 at 20:13 - Reply

      Bardzo się cieszę, że skusiłam. 😉 Ściskam. :*