To jest bardzo smaczny, mocno czekoladowy wpis. 😀 Wyśmienite bezglutenowe ciasto z nutą korzennych przypraw i słodyczą dżemu morelowego. Zawsze się udaje i zawsze smakuje. Lubię małe, zgrabne formy. Do przygotowania tego deseru użyłam prostokątnych obręczy – upiekłam trzy poręczne ciacha. Oczywiście ciasto możesz upiec w czym tylko chcesz. Do dekoracji użyłam płatków jadalnej róży (kupiłam w orientalnym sklepie) i płatkami migdałowymi. Ciasto wprawdzie nie jest tradycyjnym piernikiem, ale może być jego świąteczną namiastką. 🙂
To ciasto dedykuje mojej koleżance Edycie – dobrze, że jesteś. :*
Składniki (3 foremki 12 cm x 6 cm )
Ciasto:
80 g gorzkiej czekolady
40 g masła klarowanego – u mnie ghee
25 g ksylitolu
20 g zmielonych migdałów
30 g mąki ryżowej
10 g skrobi ziemniaczanej
10 g mąki gryczanej niepalonej (białej) – można zmielić kaszę
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
50 ml mleka kokosowego – tłustego
Przyprawa korzenna:
3/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1/3 łyżeczki imbiru – mielonego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – mielonej
1/4 łyżeczki nasion kardamonu – mielonych
4 goździki – mielone
4 nasiona anyżu
1 ziele angielskie – mielone
1 ziarnko pieprzu – mielone
Polewa:
40 g czekolady gorzkiej
90 ml mleka kokosowego – tłustego
orzechy, migdały, płatki jadalnych kwiatów – według swoich preferencji
Przełożenie:
Dżem morelowy, powidła śliwkowe lub wedle swego uznania.
Wykonanie
- Nasiona do mieszanki korzennej chwile podprażamy na rozgrzanej patelni – mielimy lub rozgniatamy w moździerzu.
- Do miski przesiewamy wszystkie mąki, proszek, prócz migdałowej, którą dodajemy do przesianych (nie przeszłaby przez sitko ;)).
- Czekoladę wraz z masłem klarowanym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok, studzimy – ogólnie rozpuszczoną czekoladę w cukiernictwie używa się od około 30 stopni.
- Żółtka wraz z ksylitolem ucieramy na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywno.
- Do żółtek dodajemy czekoladę, mleko kokosowe, mieszamy, a następnie dodajemy mąki, przyprawę korzenną. Delikatnie dokładamy ubite białka, równie delikatnie mieszamy góra – dół.
- Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem foremek. Jeżeli tak jak ja używasz obręczy, wyłóż je papierem tak, jak zrobiłam to w tym przepisie: <klik> Pieczemy około 45 minut (lub do suchego patyczka) w 160 -170 stopnia. Studzimy na kratce, a następnie kroimy na pół, przekładamy dżemem/powidłami.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę do polewy. Studzimy do ok. 30 stopni, dolewamy kokosowe mleczko (temperatura pokojowa), mieszamy. Polewę rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy dodatkami. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
- Przechowujemy w pojemniku, w lodówce.
Taka ilość ciasta wychodzi z tak małej ilości mąki? Zaczęłam wlasnie robić to ciasto i zastanawia mnie ten fakt ? Będę wdzięczna za odpowiedz.
Aga, obok składników jest podana forma – piekłam w prostokątnej obręczy, takie duże batony mi wyszły. Jeżeli chcesz w keksówce, to trzeba 3 razy składniki pomnożyć.
Dziękuję za odpowiedź. Zmierzylam formę i podwoiłam porcje i wyszła oczekiwana ilość. Smaczne ? Jeszcze dziś polewa i gotowe na wigilijny stół. Dziękuję za podzielenie się przepisem.
Aga, cieszę się, że ciasto wyszło jak trzeba. To ja dziękuję. :*
Czy mozna dodac cukier zamiast ksylitolu?
Karolina, we wszystkich moich recepturach możesz podmienić cukier zamiast ksylitolu.
Podane skladniki sa na 1 czy na 3 foremki?
3 foremki o podanych wymiarach – małe obręcze prostokątne.
Mniaaam! Do zrobienia w te pędy 😀
A można to upiec w jednej większej foremce(24×12)? A potem przekroić i przesmarować powidłami?
Możesz zrobić w większej foremce bez kłopotu.
Czy zamiast jajek może być aquafaba i banan lub siemię lniane? ?
Justyna, nie mam pojęcia, co wyjdzie na zamiennikach – nie próbowałam robić bez jajek.
Tutaj jajka to podstawa ciasta. Możesz próbować na wodzie z ciecierzycy, ale nie wiem, co wyjdzie, nie robiłam na niej.