Ciasta

Czekoladowe ciasto korzenne z dżemem morelowym. Bezglutenowe, wyśmienite.

To jest bardzo smaczny, mocno czekoladowy wpis. 😀 Wyśmienite bezglutenowe ciasto z nutą korzennych przypraw i słodyczą dżemu morelowego. Zawsze się udaje i zawsze smakuje. Lubię małe, zgrabne formy. Do przygotowania tego deseru użyłam  prostokątnych obręczy – upiekłam trzy poręczne ciacha. Oczywiście ciasto możesz upiec w czym tylko chcesz. Do dekoracji użyłam płatków jadalnej róży (kupiłam w orientalnym sklepie) i płatkami migdałowymi. Ciasto wprawdzie nie jest tradycyjnym piernikiem, ale może być jego świąteczną namiastką. 🙂

To ciasto dedykuje mojej koleżance Edycie – dobrze, że jesteś. :*

Składniki (3 foremki 12 cm x 6 cm )

Ciasto:

80 g gorzkiej czekolady

40 g masła klarowanego – u mnie ghee

25 g ksylitolu

20 g zmielonych migdałów

30 g mąki ryżowej

10 g skrobi ziemniaczanej

10 g mąki gryczanej niepalonej (białej) – można zmielić kaszę

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 jajka

50 ml mleka kokosowego – tłustego

Przyprawa korzenna:

3/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

1/3 łyżeczki imbiru – mielonego

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – mielonej

1/4 łyżeczki nasion kardamonu – mielonych

4 goździki – mielone

4 nasiona anyżu

1 ziele angielskie – mielone

1 ziarnko pieprzu – mielone

Polewa:

40 g czekolady gorzkiej

90 ml mleka kokosowego – tłustego

orzechy, migdały, płatki jadalnych kwiatów – według swoich preferencji

Przełożenie:

Dżem morelowy, powidła śliwkowe lub wedle swego uznania.

Wykonanie

  1. Nasiona do mieszanki korzennej chwile podprażamy na rozgrzanej patelni – mielimy lub rozgniatamy w moździerzu.
  2. Do miski przesiewamy wszystkie mąki, proszek, prócz migdałowej, którą dodajemy do przesianych (nie przeszłaby przez sitko ;)).
  3. Czekoladę wraz z masłem klarowanym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na bok, studzimy – ogólnie rozpuszczoną czekoladę w cukiernictwie używa się od około 30 stopni.
  4. Żółtka wraz z ksylitolem ucieramy na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywno.
  5. Do żółtek dodajemy czekoladę, mleko kokosowe, mieszamy, a następnie dodajemy mąki, przyprawę korzenną. Delikatnie dokładamy ubite białka, równie delikatnie mieszamy góra – dół.
  6. Ciasto  wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem foremek. Jeżeli tak jak ja używasz obręczy, wyłóż je papierem tak, jak zrobiłam to w tym przepisie: <klik> Pieczemy około 45 minut (lub do suchego patyczka) w 160 -170 stopnia. Studzimy na kratce, a następnie kroimy na pół, przekładamy dżemem/powidłami.
  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę do polewy. Studzimy do ok. 30 stopni, dolewamy kokosowe mleczko (temperatura pokojowa), mieszamy. Polewę rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy dodatkami. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
  8. Przechowujemy w pojemniku, w lodówce.

 

Tagged , , , , , , ,

14 thoughts on “Czekoladowe ciasto korzenne z dżemem morelowym. Bezglutenowe, wyśmienite.

    1. Tutaj jajka to podstawa ciasta. Możesz próbować na wodzie z ciecierzycy, ale nie wiem, co wyjdzie, nie robiłam na niej.

  1. Taka ilość ciasta wychodzi z tak małej ilości mąki? Zaczęłam wlasnie robić to ciasto i zastanawia mnie ten fakt ? Będę wdzięczna za odpowiedz.

    1. Aga, obok składników jest podana forma – piekłam w prostokątnej obręczy, takie duże batony mi wyszły. Jeżeli chcesz w keksówce, to trzeba 3 razy składniki pomnożyć.

      1. Dziękuję za odpowiedź. Zmierzylam formę i podwoiłam porcje i wyszła oczekiwana ilość. Smaczne ? Jeszcze dziś polewa i gotowe na wigilijny stół. Dziękuję za podzielenie się przepisem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *