Ciasta

Cudowna szarlotka “do góry nogami” – bezglutenowa.

Jeżeli miałabym wybrać jedno ulubione ciasto, to z pewnością byłaby to szarlotka. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Robię ją w tylu odsłonach, że nie ma na to najmniejszych szans. 🙂 Dzisiaj na przykład upiekłam ją na opak, bo “do góry nogami”. Wyszła idealnie! Zapraszam Cię więc na doskonałą bezglutenową szarlotkę, która na pewno zachwyci Cię swym smakiem.

Składniki (forma średnica 19 cm):

Ciasto

60 g masła ghee lub innego klarowanego – zimne

40 g mąki sorgo lub ryżowej

35 g mąki ziemniaczanej

35 g mąki gryczanej niepalonej

2 żółtka

15 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do miski lub na stolnicę przesiać mąki, proszek do pieczenia, a następnie pozostałe suche składniki.
  2. Dodać masło, połączyć je z mąkami.
  3. Dołożyć żółtka, szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę.
  4. Umieścić je w lodówce na przynajmniej 1 godzinę .
  5. Na papierze do pieczenia i przez papier rozwałkować ciasto, a następnie wyłożyć je na jabłka (poniżej przepis). Przycisnąć, a następnie zrobić kilka otworów, by mogło odchodzić powietrze.

Jabłka

4 jabłka Szare Renety

40 – 50 g ksylitolu

30 g masła ghee lub innego klarowanego

1/3 cytryny – sok plus skórka

cynamon cejloński – posypujemy nim jabłka przed pieczeniem lub po upieczeniu, lub jedno i drugie 🙂

Wykonanie:

  1. Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie na mniejsze, o podobnej grubości części. Wyciąć gniazdo nasienne. Umieścić w misce wraz z sokiem z cytryny i 15 g ksylitolu (lub innego słodzidła) na ok. 30 minut.
  2. Na rozgrzanej patelni (ja robię to na żeliwnej) rozpuścić masło, dodać pozostałą część słodzidłą, gotować przez ok. 2 minuty a następnie dołożyć odsączone cząstki jabłek oraz startą skórkę z cytryny. Karmelizować kilka minut – jabłka mają pozostać w kawałku, nie rozpadać się.
  3. Dno formy wyłożyć wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować tłuszczem.
  4. Zwięźle ułożyć cząstki jabłek – najpierw jedna warstwa, a na nią następna.
  5. Przykryć je rozwałkowanym ciastem, przycisnąć, zrobić 3-4 otwory.
  6. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni.
  7. Po upieczeniu wyłożyć z formy tak, aby ciasto znalazło się na dole.
Tagged , , , , , , ,

2 thoughts on “Cudowna szarlotka “do góry nogami” – bezglutenowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *