Francja elegancja. Wysmakowany styl ubioru, wysmakowana kuchnia… Warto z jednego i drugiego czerpać pełnymi garściami.

Dzisiaj zapraszam Cię przygotowania Crème pâtissière (kremu budyniowego),  klasycznego kremu do ciast, deserów, sufletów. W swej oryginalnej wersji robi  się go z mleka krowiego, u mnie jest to zawsze kokosowe.

Składniki:

150 ml mleka kokosowego – z kartonu, puszki

100 ml wody

2 żółtka

25 g skrobi kukurydzianej

25 g ksylitolu – lub według swoich preferencji – lub inne preferowane słodzidło

1/2 laski wanilii – ziarenka lub ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

1. Mleko, wodę wanilię mieszamy ze sobą, zagotowujemy.

2. Żółtka wraz z ksylitolem ubijamy na jasną, puszystą masę, następnie dorzucamy skrobię.

3. Do masy dolewamy połowę gorącego mleka, mieszamy a następnie wlewamy do pozostałego mleka.

4. Mieszając zagotowujemy na niewielkim ogniu.

5. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Rady/uwagi:

  • do masy dla dorosłych można dodać alkohol np. brandy.
Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Halina
Halina
3 lat temu

Dzień dobry, czy skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana? Jeżeli nie, to czy można ją zastąpić mąką ziemniaczaną?

Aneczka
Aneczka
3 lat temu

Witam! Czy mleko Kokosowe mogę zastąpić innym mlekiem? I jajka przepiórcze czy dadzą radę zamiast od kurki ??

Olesia
Olesia
2 lat temu

Super przepis- robi sie ten krem lekko, latwo i przyjemnie! Nie mialam mleka kokosowego, tylko smietanke kokosowa, wiec rozcienczylam ja woda 3 razy. Zamienilam skrobie kukurydziana na skrobie ziemniaczana i tez wyszlo bardzo dobrze!