Ciasto niezawodne i smaczne. Spód z mąki kokosowej jest wilgotny, nie twardnieje, zachowuje świeżość przez kilka dni. Masa budyniowa nie „ciapie się”, bo połączona jest z galaretką. Po kilku godzinach w lodówce mamy świetne ciasto, w smaku przypomina mi sernik na zimno.
Najpierw robimy ciasto, wkładamy do piekarnika i zabieramy się za masę budyniową, a jak ta już jest wyłożona na placku, robimy galaretkę.
Ciasto (klasyczna tortownica ok. 23 cm)
Składniki:
30 g mąki kokosowej
40 g oleju kokosowego- rozpuszczonego
3 jajka
3 łyżek ksylitolu
2 łyżek mleka roślinnego (tu migdałowe)
2/3 łyżeczki kamienia winnego, zamiennie proszek do pieczenia, albo pół łyżeczki sody+1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka karobu lub kakao
Wykonanie:
1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć, wymieszać.
2. Otrzymane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach- do suchego patyczka.
Składniki:
500 ml mleka roślinnego (tu migdałowe)
2 żółtka
2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 galaretka (dowolna)
2-3 łyżki ksylitolu (próbujmy, dajmy tyle, ile nam odpowiada)
1/2 łyżeczki esencji waniliowej- opcjonalnie
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Odlewamy połowę szklanki mleka- w niej rozprowadzamy ksylitol, żółtka, mąkę ziemniaczaną, esencje. Pozostałą część zagotowujemy.
2. Ściągamy z ognia mleko, wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy pozostałe składniki, które rozprowadziliśmy w mleku. Zagotowujemy. Po ugotowaniu dolewamy sok z cytryny. Masa jest gotowa.
3. Wykładamy masę na ciasto- ciasto może być ciepłe, nie ma to znaczenia. Możemy wyłożyć na nią owoce. Do lodówki, a jak stężeje, polewamy galaretką.
Wierzch.
Galaretka rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody.
Mogę tylko powtórzyć wcześniejsze opinie – bardzo smaczne ciasto:)
Byłam nieco sceptyczna, ale wyszlo super, uważam że glutenowcom też posmakuje:)
Nie mialam mleka migdalowego, wiec moje powstało na bazie mleczka kokosowego, próbowałam z klasycznym mlekiem masa się zwarzyla – tej wariacji nie polecam, gdyby ktoś się zastanawial:)
Czy wyjdzie mi na galaretce z agarem zamiast żelatyny, która na opakowaniu jest na 250ml? Dać półtora takiej galaretki?
Według mnie nie wyjdzie.
Przepyszne ciasto ❤ Mało pracy a efekt WOW ????
Maju, bardzo dobrze jest mi to czytać. 🙂 Dziękuję. :*
Zabieram się za to ciasto, ale nie pasuje mi ilość mąki. 30 g? Czy raczej 30 dag?
Tak jak pisze 30 g. Zobaczysz podczas przygotowywania, dlaczego tak mało. Mąka kokosowa bardzo chłonie płyn. Pozdrawiam
Coś fantastycznego! Jesteśmy z synkiem na diecie bezglutenowej od około 3 lat. Korzystałam już z kilku przepisów na ciasta bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, ale żadne z tych ciast nie smakowało mi na tyle by móc je polecić osobom na diecie jak i tym, które na co dzień jedzą gluten.
Tym razem jest inaczej. Jestem tak mile zaskoczona smakiem i wyglądem, że kilka koleżanek już dostało namiar na Pani bloga. A ja nie mogę doczekać się weekendu by móc ponownie upiec coś z zawartych na nim przepisów:-),
Kasiu, jaki piękny komentarz… Czytając go czuję się jednocześnie szczęsliwa i zmotywowana… Dziękuję Ci bardzo. Ściskam Was fest! I do napisania…
Agnieszko – nie wiem, czy dobrze zrozumiałam – czy do tego przepisu trzeba dać jedną galaretkę bezpośrednio do masy budyniowej a drugą rozpuścić i wylać na wierzch?
Karolino, tak. Jedna idzie do masy, a druga na górę placka. Buźki :*
Jakiej można użyć maki zamiast kokosowej?
Małgorzata, ten przepis jest typowo pod mąkę kokowosą. Dużo jajek, mało mąki, bo kokosowa niezwykle płyn chłonie. Niczym tego w takich proporcjach nie podmienisz. Musisz innego spodu użyć, np biszkoptowego. Mam przepis na tort czekoladowy, gdzie jest biszkopt.Zobacz, może podejdzie.
Pozdrawiam.
Dziękuje, wczoraj postanowiłam jednak spróbować i dałam połowe mąki owsianej i połowe mąki migdałowej. Oczywiście zobaczyłam że ciasto jest bardzo żadkie i dosypałam trochę jeszcze mąki ryżowej. A i zamiast oleju kokosowego dałam masło klarowne i prawe wyszło, trochę jakby jajka oddzieliły sie na dole ale wyrosło bardzo ładnie.