Ciasto niezawodne i smaczne. Spód z mąki kokosowej jest wilgotny, nie twardnieje, zachowuje świeżość przez kilka dni. Masa budyniowa nie „ciapie się”, bo połączona jest z galaretką. Po kilku godzinach w lodówce mamy świetne ciasto, w smaku przypomina mi sernik na zimno.

Najpierw robimy ciasto, wkładamy do piekarnika i zabieramy się za masę budyniową, a jak ta już jest wyłożona na placku, robimy galaretkę.

Ciasto (klasyczna tortownica ok. 23 cm)
Składniki:

30 g mąki kokosowej

40 g oleju kokosowego- rozpuszczonego

3 jajka

3 łyżek ksylitolu

2 łyżek mleka roślinnego (tu migdałowe)

2/3 łyżeczki kamienia winnego, zamiennie proszek do pieczenia, albo pół łyżeczki sody+1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżeczka karobu lub kakao

Wykonanie:

1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć, wymieszać.

2. Otrzymane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach- do suchego patyczka.


Masa budyniowa

Składniki:

500 ml mleka roślinnego (tu migdałowe)

2 żółtka

2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 galaretka (dowolna)

2-3 łyżki ksylitolu (próbujmy, dajmy tyle, ile nam odpowiada)

1/2 łyżeczki esencji waniliowej- opcjonalnie

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

1. Odlewamy połowę szklanki mleka- w niej rozprowadzamy ksylitol, żółtka, mąkę ziemniaczaną, esencje. Pozostałą część zagotowujemy.

2. Ściągamy z ognia mleko, wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy pozostałe składniki, które rozprowadziliśmy w mleku. Zagotowujemy. Po ugotowaniu dolewamy sok z cytryny. Masa jest gotowa.

3. Wykładamy masę na ciasto- ciasto może być ciepłe, nie ma to znaczenia. Możemy wyłożyć na nią owoce. Do lodówki, a jak stężeje, polewamy galaretką.

Wierzch.

Galaretka rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody.

Komentarze:
14 komentarzy
  1. Aga 9 sierpnia, 2023 at 11:22 - Reply

    Mogę tylko powtórzyć wcześniejsze opinie – bardzo smaczne ciasto:)
    Byłam nieco sceptyczna, ale wyszlo super, uważam że glutenowcom też posmakuje:)

    Nie mialam mleka migdalowego, wiec moje powstało na bazie mleczka kokosowego, próbowałam z klasycznym mlekiem masa się zwarzyla – tej wariacji nie polecam, gdyby ktoś się zastanawial:)

  2. Anna 24 czerwca, 2023 at 15:04 - Reply

    Czy wyjdzie mi na galaretce z agarem zamiast żelatyny, która na opakowaniu jest na 250ml? Dać półtora takiej galaretki?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 1 lipca, 2023 at 11:19 - Reply

      Według mnie nie wyjdzie.

  3. Majka 30 kwietnia, 2022 at 14:23 - Reply

    Przepyszne ciasto ❤ Mało pracy a efekt WOW ????

    • Aga Bednarska 4 maja, 2022 at 18:49 - Reply

      Maju, bardzo dobrze jest mi to czytać. 🙂 Dziękuję. :*

  4. Jolanta 28 stycznia, 2020 at 09:02 - Reply

    Zabieram się za to ciasto, ale nie pasuje mi ilość mąki. 30 g? Czy raczej 30 dag?

    • Aga Bednarska 28 stycznia, 2020 at 09:12 - Reply

      Tak jak pisze 30 g. Zobaczysz podczas przygotowywania, dlaczego tak mało. Mąka kokosowa bardzo chłonie płyn. Pozdrawiam

  5. Kasia 10 kwietnia, 2019 at 19:35 - Reply

    Coś fantastycznego! Jesteśmy z synkiem na diecie bezglutenowej od około 3 lat. Korzystałam już z kilku przepisów na ciasta bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, ale żadne z tych ciast nie smakowało mi na tyle by móc je polecić osobom na diecie jak i tym, które na co dzień jedzą gluten.
    Tym razem jest inaczej. Jestem tak mile zaskoczona smakiem i wyglądem, że kilka koleżanek już dostało namiar na Pani bloga. A ja nie mogę doczekać się weekendu by móc ponownie upiec coś z zawartych na nim przepisów:-),

    • Aga Bednarska 13 kwietnia, 2019 at 14:22 - Reply

      Kasiu, jaki piękny komentarz… Czytając go czuję się jednocześnie szczęsliwa i zmotywowana… Dziękuję Ci bardzo. Ściskam Was fest! I do napisania…

  6. Karolina 26 listopada, 2018 at 10:09 - Reply

    Agnieszko – nie wiem, czy dobrze zrozumiałam – czy do tego przepisu trzeba dać jedną galaretkę bezpośrednio do masy budyniowej a drugą rozpuścić i wylać na wierzch?

    • Aga Bednarska 26 listopada, 2018 at 20:04 - Reply

      Karolino, tak. Jedna idzie do masy, a druga na górę placka. Buźki :*

  7. Malgorzata 16 lutego, 2018 at 18:22 - Reply

    Jakiej można użyć maki zamiast kokosowej?

    • Aga Bednarska 16 lutego, 2018 at 20:06 - Reply

      Małgorzata, ten przepis jest typowo pod mąkę kokowosą. Dużo jajek, mało mąki, bo kokosowa niezwykle płyn chłonie. Niczym tego w takich proporcjach nie podmienisz. Musisz innego spodu użyć, np biszkoptowego. Mam przepis na tort czekoladowy, gdzie jest biszkopt.Zobacz, może podejdzie.
      Pozdrawiam.

      • Malgorzata 17 lutego, 2018 at 11:38

        Dziękuje, wczoraj postanowiłam jednak spróbować i dałam połowe mąki owsianej i połowe mąki migdałowej. Oczywiście zobaczyłam że ciasto jest bardzo żadkie i dosypałam trochę jeszcze mąki ryżowej. A i zamiast oleju kokosowego dałam masło klarowne i prawe wyszło, trochę jakby jajka oddzieliły sie na dole ale wyrosło bardzo ładnie.