Ciasto niezawodne i smaczne. Spód z mąki kokosowej jest wilgotny, nie twardnieje, zachowuje świeżość przez kilka dni. Masa budyniowa nie „ciapie się”, bo połączona jest z galaretką. Po kilku godzinach w lodówce mamy świetne ciasto, w smaku przypomina mi sernik na zimno.

Najpierw robimy ciasto, wkładamy do piekarnika i zabieramy się za masę budyniową, a jak ta już jest wyłożona na placku, robimy galaretkę.

Ciasto (klasyczna tortownica ok. 23 cm)
Składniki:

30 g mąki kokosowej

40 g oleju kokosowego- rozpuszczonego

3 jajka

3 łyżek ksylitolu

2 łyżek mleka roślinnego (tu migdałowe)

2/3 łyżeczki kamienia winnego, zamiennie proszek do pieczenia, albo pół łyżeczki sody+1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżeczka karobu lub kakao

Wykonanie:

1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć, wymieszać.

2. Otrzymane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach- do suchego patyczka.


Masa budyniowa

Składniki:

500 ml mleka roślinnego (tu migdałowe)

2 żółtka

2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 galaretka (dowolna)

2-3 łyżki ksylitolu (próbujmy, dajmy tyle, ile nam odpowiada)

1/2 łyżeczki esencji waniliowej- opcjonalnie

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

1. Odlewamy połowę szklanki mleka- w niej rozprowadzamy ksylitol, żółtka, mąkę ziemniaczaną, esencje. Pozostałą część zagotowujemy.

2. Ściągamy z ognia mleko, wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy pozostałe składniki, które rozprowadziliśmy w mleku. Zagotowujemy. Po ugotowaniu dolewamy sok z cytryny. Masa jest gotowa.

3. Wykładamy masę na ciasto- ciasto może być ciepłe, nie ma to znaczenia. Możemy wyłożyć na nią owoce. Do lodówki, a jak stężeje, polewamy galaretką.

Wierzch.

Galaretka rozpuszczona w 400 ml wrzącej wody.

Komentarze:
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Malgorzata
Malgorzata
5 lat temu

Jakiej można użyć maki zamiast kokosowej?

Malgorzata
Malgorzata
Reply to  Aga Bednarska
5 lat temu

Dziękuje, wczoraj postanowiłam jednak spróbować i dałam połowe mąki owsianej i połowe mąki migdałowej. Oczywiście zobaczyłam że ciasto jest bardzo żadkie i dosypałam trochę jeszcze mąki ryżowej. A i zamiast oleju kokosowego dałam masło klarowne i prawe wyszło, trochę jakby jajka oddzieliły sie na dole ale wyrosło bardzo ładnie.

Karolina
Karolina
4 lat temu

Agnieszko – nie wiem, czy dobrze zrozumiałam – czy do tego przepisu trzeba dać jedną galaretkę bezpośrednio do masy budyniowej a drugą rozpuścić i wylać na wierzch?

Kasia
Kasia
3 lat temu

Coś fantastycznego! Jesteśmy z synkiem na diecie bezglutenowej od około 3 lat. Korzystałam już z kilku przepisów na ciasta bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, ale żadne z tych ciast nie smakowało mi na tyle by móc je polecić osobom na diecie jak i tym, które na co dzień jedzą gluten.
Tym razem jest inaczej. Jestem tak mile zaskoczona smakiem i wyglądem, że kilka koleżanek już dostało namiar na Pani bloga. A ja nie mogę doczekać się weekendu by móc ponownie upiec coś z zawartych na nim przepisów:-),

Jolanta
Jolanta
3 lat temu

Zabieram się za to ciasto, ale nie pasuje mi ilość mąki. 30 g? Czy raczej 30 dag?

Majka
Majka
10 miesięcy temu

Przepyszne ciasto ❤ Mało pracy a efekt WOW ????