Ciasta

Ciasto owsiane z gruszką. Bezglutenowe, bezlaktozowe.

Składniki:

200 g mąki owsianej- podprażonej na patelni przez kilka minut

160 g masła klarowanego (200 g gdy używamy zwykłego)- temperatura pokojowa

90 g ksylitolu lub więcej, jak lubimy słodkie- puder

3 jajka- temperatura pokojowa

2 łyżki mleka roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zapach lub ekstrakt migdałowy

2 słodkie gruszki

sok z cytryny- do skropienia gruszek, aby nie ciemniały. Jak widać na załączonych obrazkach zapomniałam o nim i gruszki są ciemne…

Wykonanie.

Jaja ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo ksylitol i masło- miksujemy. Stopniowo dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki- prócz gruszki.

Gruszkę obieramy, kroimy na ósemki lub mniejsze cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny.


Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką owsianą tortownicy (tortownica o średnicy ok. 20 cm). Wkładamy w ciasto owoce. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Rady.

Ciasta może wydawać się mało, ale urośnie. 🙂

Ciasto po upieczeniu musi odpocząć- świeże jest kruche.

zamiast gruszki można dać np. jabłko.

Tagged , , , ,

6 thoughts on “Ciasto owsiane z gruszką. Bezglutenowe, bezlaktozowe.

  1. Dziś upiekłam ciasto. Na oliwie wyjdzie również, dałam 160ml. Myślę, że na maśle jest pyszniejsze, bardziej aromatyczne, ale zależało mi na czasie akurat. Wyszło bardzo dobre, faktycznie kruchutkie, bardzo dobry zamiennik pszennego. Miałam 5 gruszek małych, wszystkie dałam. Pięknie rośnie, mimo że w foremce wydaje się być go niewiele. Piekłam w formie 24cm średnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *