Dobrze dziś będzie, bardzo smacznie i aromatycznie. 😀 Daję Ci moją recepturę na truskawkowy sernik bez sera, zniewalacz niejednego serca i podniebienia. Gościom, których nim karmię staram się nie mówić, z czego jest zrobiony, trzymając ich w błogiej nieświadomości, że sera nie jedli. 😉 Swoim smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina właśnie zwyczajny sernik. Uwielbiam go w każdej postaci – na ciepło i na zimno, w wersji mini i zwykłej.

 

Za chwilę spojrzysz (albo już to zrobiłeś 😉 ) po składnikach i pomyślisz: ziemniaki? znów jakiś niejadalny i wymodzony wynalazek. To nie może smakować, a już nie tak, jak sernik…

 

Pewnie sama bym tak pomyślała… Na szczęście swojego czasy spotkałam na drodze ciasto z ziemniaków i zakochałam się w nim. Proszę Cię, daj ciastu szansę. Pyrami się nie zrażaj, bo z ich pomocą naprawdę uda Ci się zrobić smakowity sernik. Kto próbował mojego sernika z żurawinami, ten wie, że nie kłamię. 🙂

 

W przepisie niezwykle istotne są detale, a więc gotowanie ziemniaków na parze czy dodatek soku z cytryny/limonki… Jeżeli nie masz miksera, to spokojnie wyrobisz ciasto widelcem (w tym przepisie tak właśnie zrobiłam). Przestrzegam Cię jednak przed użyciem urządzenia wysokoobrotowego np. blendera. Nic dobrego z tego nie wyjdzie.

 

Zapraszam!

 

 

Składniki – forma o średnicy 18 cm.

 

Ciasto kruche:

 

jeżeli nie możesz kukurydzy, zrób ciasto kruche np. z tego przepisu, tylko pomniejsz go o połowę

 

2 żółtka

 

40 g mąki kukurydzianej

 

35 g mąki ryżowej

 

15 g skrobi ziemniaczanej

 

10 g tapioki – względnie ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, skrobi ryżowej

 

25 g zimnego tłuszczu – masła, masła klarowanego lub musu kokosowego

 

10 g preferowanego słodzidła

 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

szczypta soli

 

Wykonanie:

 

  1. Mąki przesiewamy do miski, umieszczamy pozostałe składniki, dłońmi zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.

 

Masa serowa:

 

300 g obranych ziemniaków – przekrojonych na pół i ugotowanych na parze do miękkości

 

2 jajka

 

10 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

 

25 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego – u mnie bez cukru

 

25 g preferowanego masła

 

60 g preferowanego słodzidła – lub do smaku

 

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

 

1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki

 

Owoce:

 

truskawki lub inne np. morele, brzoskwinie, śliwki, rabarbar,

 

Wykonanie:

 

  1. Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z tłuszczem, mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub widelcem do dokładnego połączenia składników.
  2. Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dodajemy słodzidło, mąkę migdałową, sok i skórkę z cytrusa, mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dokładamy po jednym jajku dosypujemy budyń, mieszamy przez ok. 4 minuty. Możemy spróbować masy, czy jest wystarczająco słodka i ewentualnie „dosmaczyć”.

 

Składanie ciasta:

 

  1. Na wyłożone papierem do pieczenia dno formy ściera na tarce do warzyw (grube oczka) 3/4 schłodzonego ciasta. Pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach.
  2. Na podpieczony spód wykładamy masę oraz truskawki lub inne owoce. Truskawki u mnie przekrojone są na pół. Następnie ścieramy pozostałe ciasto.
  3. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut lub do zrumienienia.

 

Nie możesz jajek, a chcesz sernika, zapraszam na poniższe ciasto <klik>.

 

 

 

Komentarze:
guest
41 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2 lat temu

Agnieszko jaką mąką zastąpić mąkę kukurydzianą. Mam tylko mrożone truskawki. Myślisz że je jakoś oprószyć? Chyba ich nie rozmrażam tylko wrzucę zamrożone. Jak myślisz?

Ania
Ania
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

W piekarniku. Zobaczymy co wyjdzie 🙂

Mirka
Mirka
2 lat temu

Agnieszka czy sernik wyjdzie z flax jajkiem?

Ula
Ula
2 lat temu

Kiedy dosypujemy budyń z jajkami to ma być po prostu z torebki dosypywany?? Czy zrobić go z mlekiem??

Olesia
Olesia
2 lat temu

Prosze, napisz sklad budynia w proszku, tutaj nie sa popularne, musze go zastapic ze tak sie wyraze, skladnikami pierwotnymi :). Znalazlam, ze taki budyn z Biedronki ma 40g i zawiera skrobie kukurydziana i skrobie ziemniaczana. A w jakiej proporcji? Pozatym ma tylko aromat i barwniki, ktore mozna (i nawet warto) pominac, lub conajwyzej zastapic czyms naturalnym.

Niki
Niki
2 lat temu

Wegetarianie nie jedzą mięsa a w żadnym serniku nie ma składnika którego nie jedzą wegetarianie. Więc jak sernik może być wegetariański…? Weganski owszem… Dziwie się że jeszcze nikt nie zwrócił na to uwagi… Weganie nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego np jajek twarogu wegetarianie nie jedzą mięsa…

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Bardzo smaczny sernik, zrobiłam z truskawkami i jagodami 🙂

Weronika
Weronika
2 lat temu

Super przepis ciasto bardzo smaczne choć wyszło mi dosyć płaskie?ale za drugi razem wyjdzie lepsze 🙂 a proszę napisać jaki wymiar blachy jest użyty do przepisu?

Elwira
Elwira
2 lat temu

A czym mogę zastąpić makę migdałową w przepisie? Mam alergie na migdały i rezygnuje ze wszystkiego co migdałowe. Dzięki!

Elwira
Elwira
2 lat temu

A więcej tzn tyle gram co w przepisie jest mąki migdałowej? Jak Ty to rozumiesz? ?? Ściskam i pozdrawiam!!

Jaszczi
Jaszczi
2 lat temu

A zna pani jakieś ciasto niewegetarianskie? ?? Radzę się dokształcić a pewnych kwestiach, zanim się pani znów wygłupi w internecie.

Mada
Mada
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

W punkt! ??

Iwa
Iwa
Reply to  Mada
2 lat temu

I zostało wyjaśnione. ???
Ciasto wegetariańskie właśnie w piekarniku. Jadłam od znajomej z tego przepisu i nie mogłam przestać o.nim myśleć. Więc piecze się.
Pozdrawiam.

M
M
Reply to  Jaszczi
1 rok temu

Palce lizać! Zrobiłam pierwszy raz z ciekawości i dlatego że od kilku miesięcy jestem na diecie b/glutenowej. Nie tarłam jednak kruchego na tarce, ponieważ składniki nie połączyły mi się w kulę a wyszło to tak jakby kruszonka. I takie wstawiłam do lodówki a potem wyspałam do tortownicy. Tortownicę miałam większą ,więc ciasto niższe niż na zdjęciu w przepisie ale przepyszne. Będę je robić.

Olesia
Olesia
2 lat temu

Bardzo dobre wyszlo ciasto, maz zzarl polowe. Mialam forme (ze szkla) dokladnie 18 cm, na moj gust, troche za wysokie wyszlo to ciasto, wiec w 30 minut nie upieklo sie za dobrze. Pod owocami (morele i truskawki) bylo ciekle, bo owoce sok puscily. Czy myslisz Ago, ze mozna podwoic skladniki i upiec na okraglej formie o srednicy 25 cm? Prosze tez, podaj mase owocow, bo moze za duzo ich bylo ? A ta 1/4 ciasta nie wystarczyla, by porzadnie okryc owoce, moze tez dlatego tak wsciekle sok puscily? Zeby byly bardziej schowane, moze by lepszy byl efekt? A moze nalezy wciskac je do masy budyniowej?
A propos polemiki w zakresie namingu, wstawie swoje 5 centymow – okazuje sie, ze w moim domu rodzinnym ZADNE ciasto czy ciasteczka nie byly wegetarianskie, bo wszystko sie pieklo na blasze wysmarowanej smalcem. Pozdrawiam serdecznie!

Olesia
Olesia
2 lat temu

Aha, jeszcze zapomnialam zaznaczyc, ze skladniki spodu byly wszystkie dokladnie jak w przepisie, i co do grama odwazone, ale niestety pomimo usilnego ugniatania zostaly proszkiem suchym, wiec musialam chlapnac ociupinke wody. Chyba ma tu znaczenie wielkosc zoltka jaja (mlode kury niosa o wiele mniejsze jajka, wiec czasami zoltka moga sie roznic wielkoscia prawie ze dwukrotnie). Tez mam wodopijna make ryzowa. A tez robilam ma masle wlasnorecznie klarowanym, klaruje sie ono 30 minut, i cala woda chyba sie z masla wyparowuje podczas tego procesu. Jest takie jakies suche i rozsypujace sie na okruszki.
Nic to, spod (i gora) wyszly bardzo dobre!

zgaga
zgaga
2 lat temu

Robiłam dwa razy! Za pierwszym razem wszyscy stwierdzili, że kruche zepsuło efekt, więc drugim razem zrobiłam bez. Idąc dokładnie według przepisu bezsernik wyszedł zwarty, więc drugim razem ubiłam białka ze słodzidłem i to dodałam do reszty połączonych składników, co było strzałem w dziesiątkę! Wyszedł puszysty i przepyszny!!!

Wiola
Wiola
2 lat temu

Bardzo Panią lubię ☺️ Pani Agnieszko ❤️
Muszę zrobić to ciasto ☺️ wygląda pysznie ❤️

Aneta
Aneta
2 lat temu

Aga, a myślisz że można ziemniaki zastąpić batatem ? Mamy nietolerancję na ziemniaka ;/

Ula
Ula
2 lat temu

Świetne ciasto, niedawno odkryłam Twój profil na FB i to już drugi mega udany eksperyment, który robię (przedtem domowe trufle czekoladowe z rumem, mniam!). Bardzo dziękuję, bo ten „sernik” zrobił furorę wśród glutenowców i bezglutenowców po równo. Aha, miałam mrożone mango zamiast truskawek, podprażyłam z imbirem i wyszło fajnie.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Witaj imienniczko ? Czym mogę zastąpić masło i mus kokosowy?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Czytałam w komentarzach, że ciasto było sypkie. Moje też. Użyłam masła klarowanego a gdy się sypało dodałam ostatecznie drugie tyle zwykłego. W dalszym ciągu ciasto kleiło sie tylko na chwilę. Użyłam takiego ale efekt nie był taki jak powinien. Czy ma pani pomysł skąd takie różnice? Czy to kwestia mąki? Użytego tłuszczu? Zaczynam dopiero przygodę z pieczeniem bezglutenowym (nowy członek rodziny;D) i chciałabym wiedzieć na co zwrócić uwagę. Jak zapobiegać a nie leczyć:)

Dagmara
Dagmara
1 rok temu

Czy mogę jajka zastąpić aquafabą???

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy to ma być 300 g ziemniaków już ugotowanych?

Anna
Anna
1 rok temu

Witam !
Pani Ago ja juz dziekuje z goryza te moc przepisow. Strony odkrylam niedawno. Dzis wyprobowalam ten sernik jako pierwsze ciasto. Ostatnie kilka lat (odkad rzucilam cukier,wiekszosc glutenu i nabial sklepowy – nie uczula mnie tylko surowe mleko A2), poddalam sie i przestalam piec ciasta- bo jaki sens. Wiekszosc mak namaczam. Xylitolu i erytritolu nie uzywam bo mam bardzo lakomego psa, ktory aczkolwiek nie wskoczy na stol, ale niech mi cos upadnie na podloge to sprzatnie w sekunde.
Wiec sprobowalam z Rapadura (suszony sok z trzciny cukrowej) i dalam 20g mniej do masy serowej niz w przepisie. Idealnie slodkie dla mnie. 1 lyzka soku z cytryny okazala sie za malo, ale na przyszly raz sprobuje dac kefiru (bo moge). To ciasto przypomnialo mi dawne czasy z Polski (mieszkam w UK), gdzie wszystko mialo wyrazny smak i aromat. Ciekawa sprawa bo od czasu jak odstawilam rafinowany cukier i miod, to brakuje mi nie tyle slodyczy co aromatow (i pewnie tych sztucznych bo takich sie tylko u nas w domu uzywalo ;)).
Przepraszam za brak polskich znakow i pozdrawiam.
Anna