Ciasta

Bezsernik – bezglutenowy sernik z truskawkami bez sera. Wegetariański, pychota!

Dobrze dziś będzie, bardzo smacznie i aromatycznie. 😀 Daję Ci moją recepturę na truskawkowy sernik bez sera, zniewalacz niejednego serca i podniebienia. Gościom, których nim karmię staram się nie mówić, z czego jest zrobiony, trzymając ich w błogiej nieświadomości, że sera nie jedli. 😉 Swoim smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina właśnie zwyczajny sernik. Uwielbiam go w każdej postaci – na ciepło i na zimno, w wersji mini i zwykłej.

Za chwilę spojrzysz (albo już to zrobiłeś 😉 ) po składnikach i pomyślisz: ziemniaki? znów jakiś niejadalny i wymodzony wynalazek. To nie może smakować, a już nie tak, jak sernik…

Pewnie sama bym tak pomyślała… Na szczęście swojego czasy spotkałam na drodze ciasto z ziemniaków i zakochałam się w nim. Proszę Cię, daj ciastu szansę. Pyrami się nie zrażaj, bo z ich pomocą naprawdę uda Ci się zrobić smakowity sernik. Kto próbował mojego sernika z żurawinami, ten wie, że nie kłamię. 🙂

W przepisie niezwykle istotne są detale, a więc gotowanie ziemniaków na parze czy dodatek soku z cytryny/limonki… Jeżeli nie masz miksera, to spokojnie wyrobisz ciasto widelcem (w tym przepisie tak właśnie zrobiłam). Przestrzegam Cię jednak przed użyciem urządzenia wysokoobrotowego np. blendera. Nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Zapraszam!

Składniki – forma o średnicy 18 cm.

Ciasto kruche:

jeżeli nie możesz kukurydzy, zrób ciasto kruche np. z tego przepisu, tylko pomniejsz go o połowę

2 żółtka

40 g mąki kukurydzianej

35 g mąki ryżowej

15 g skrobi ziemniaczanej

10 g tapioki – względnie ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, skrobi ryżowej

25 g zimnego tłuszczu – masła, masła klarowanego lub musu kokosowego

10 g preferowanego słodzidła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, umieszczamy pozostałe składniki, dłońmi zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.

Masa serowa:

300 g obranych ziemniaków – przekrojonych na pół i ugotowanych na parze do miękkości

2 jajka

10 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

25 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego – u mnie bez cukru

25 g preferowanego masła

60 g preferowanego słodzidła – lub do smaku

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki

Owoce:

truskawki lub inne np. morele, brzoskwinie, śliwki, rabarbar,

Wykonanie:

  1. Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z tłuszczem, mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub widelcem do dokładnego połączenia składników.
  2. Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dodajemy słodzidło, mąkę migdałową, sok i skórkę z cytrusa, mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dokładamy po jednym jajku dosypujemy budyń, mieszamy przez ok. 4 minuty. Możemy spróbować masy, czy jest wystarczająco słodka i ewentualnie “dosmaczyć”.

Składanie ciasta:

  1. Na wyłożone papierem do pieczenia dno formy ściera na tarce do warzyw (grube oczka) 3/4 schłodzonego ciasta. Pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach.
  2. Na podpieczony spód wykładamy masę oraz truskawki lub inne owoce. Truskawki u mnie przekrojone są na pół. Następnie ścieramy pozostałe ciasto.
  3. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut lub do zrumienienia.

Nie możesz jajek, a chcesz sernika, zapraszam na poniższe ciasto <klik>.


Tagged , , , , , , , , , ,

41 thoughts on “Bezsernik – bezglutenowy sernik z truskawkami bez sera. Wegetariański, pychota!

  1. Agnieszko jaką mąką zastąpić mąkę kukurydzianą. Mam tylko mrożone truskawki. Myślisz że je jakoś oprószyć? Chyba ich nie rozmrażam tylko wrzucę zamrożone. Jak myślisz?

    1. Aniu, mąkę kukurydzianą możesz zastąpić np. sorgo albo ryżową w połączeniu z gryczaną niepaloną. Nie wiem, czy nie będzie w cieście za dużo wody z truskawek – nie mam takiego doświadczenia, ciężko mi coś doradzić.

  2. Prosze, napisz sklad budynia w proszku, tutaj nie sa popularne, musze go zastapic ze tak sie wyraze, skladnikami pierwotnymi :). Znalazlam, ze taki budyn z Biedronki ma 40g i zawiera skrobie kukurydziana i skrobie ziemniaczana. A w jakiej proporcji? Pozatym ma tylko aromat i barwniki, ktore mozna (i nawet warto) pominac, lub conajwyzej zastapic czyms naturalnym.

    1. Jak klikniesz w linka z sernikiem z żurawinami zobaczysz wersję bez budyniu sklepowego – z aromatem waniliowym i pestkami moreli gorzkiej, bez skrobi. Staram się urozmaicać i pokazywać różne przepisy, różne składniki, różne zastosowania różnych produktów. Jedzenie najlepiej kupować z dobrym składem, budynie również. Nie wiem, w jakich proporcjach mieszają sklepowe budynie – % tego na opakowaniach nie spotkałam, a sami nie powiedzą. 😉 Po kolejności, jeżeli jest podana, na logikę obstawiam, że np. kukurydzianej skrobi jest więcej, zresztą ona doskonale zagęszcza budynie (inaczej niż ziemniaczana czy tapioka), więc to zrozumiałe. Barwinki u mnie, to naturalna kurkuma, ale tutaj nie ma to znaczenia, bo kolor robią jajka. Ekstrakt w budyniu mam z wanilii Bourbon, więc spokojnie też do zastąpienia. Jeżeli chcesz budyniowo, to powiedzmy 15 g skrobi kukurydzianej względnie ryżowej i ok. 10 g ziemniaczanej – ja bym tak zrobiła. Jeżeli nie masz kukurydzianej i ryżowej, to daj tylko ziemniaczanej.
      Buziaki :*

  3. Wegetarianie nie jedzą mięsa a w żadnym serniku nie ma składnika którego nie jedzą wegetarianie. Więc jak sernik może być wegetariański…? Weganski owszem… Dziwie się że jeszcze nikt nie zwrócił na to uwagi… Weganie nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego np jajek twarogu wegetarianie nie jedzą mięsa…

    1. Czyli sernik jest wegetariański? Ten też. 😉 Określam na blogu, co jest wegańskie lub wegetariańskie, bo mogę. 😀 U mnie dużo z natury (nie przeróbki) jest takich potraw. Buziaki :*

  4. Super przepis ciasto bardzo smaczne choć wyszło mi dosyć płaskie?ale za drugi razem wyjdzie lepsze 🙂 a proszę napisać jaki wymiar blachy jest użyty do przepisu?

    1. Rozmiary foremek podaje na początku przepisu, przy słowie „składniki” – tutaj średnica 18 cm. Bardzo dobrze mi czytać, że ciasto w smaku podeszł. ? Buziaki ?

  5. A czym mogę zastąpić makę migdałową w przepisie? Mam alergie na migdały i rezygnuje ze wszystkiego co migdałowe. Dzięki!

  6. A więcej tzn tyle gram co w przepisie jest mąki migdałowej? Jak Ty to rozumiesz? ?? Ściskam i pozdrawiam!!

    1. Myślę, że podobnie – ja gotuje na konsystencję. Masa nie może być za gęsta, ma się swobodnie rozprowadzić po cieście. Buziaki :*

  7. A zna pani jakieś ciasto niewegetarianskie? ?? Radzę się dokształcić a pewnych kwestiach, zanim się pani znów wygłupi w internecie.

    1. Droga Pani, oczywiście że znam – wykonane z dodatkiem tłuszczu zwierzęcego. Chyba, że smalec pozyskiwany ze świni czy innego zwierza jest dla Pani wegetariański. Dziękuję za życzenia dokształcenia czego również życzę (nauka jest najlepszą rzeczą, jaka nam się może przytrafić). Oczywiście, jeżeli mogę, to pomogę. Chociaż obecnie smalcu nie używam, to z technologicznego punktu widzenia wiem, że jego dodatek (ok.1/3 z całej objętości tłuszczu) sprawia, że ciasto jest chociażby bardziej kruche – nie tylko w ciastach sernikowych preferowane właściwości. W cukiernictwie temat nie obcy. Jeżeli ma Pani życzenie się dokształcić, na necie takich serników jest spora ilość. Jeżeli zajdzie potrzeba mogę również podesłać na maila przedwojenne receptury na serniki ze smalcem. Innymi recepturami z dodatkiem smalcu również służę – znam naprawdę bardzo smaczne z różnych części świata. Buziak

        1. I zostało wyjaśnione. ???
          Ciasto wegetariańskie właśnie w piekarniku. Jadłam od znajomej z tego przepisu i nie mogłam przestać o.nim myśleć. Więc piecze się.
          Pozdrawiam.

          1. ?? Iwa, słuszna decyzja. ?❤️ Dobre ciacho na dobry dzień. ?❤️. Ściskam :*

    2. Palce lizać! Zrobiłam pierwszy raz z ciekawości i dlatego że od kilku miesięcy jestem na diecie b/glutenowej. Nie tarłam jednak kruchego na tarce, ponieważ składniki nie połączyły mi się w kulę a wyszło to tak jakby kruszonka. I takie wstawiłam do lodówki a potem wyspałam do tortownicy. Tortownicę miałam większą ,więc ciasto niższe niż na zdjęciu w przepisie ale przepyszne. Będę je robić.

  8. Bardzo dobre wyszlo ciasto, maz zzarl polowe. Mialam forme (ze szkla) dokladnie 18 cm, na moj gust, troche za wysokie wyszlo to ciasto, wiec w 30 minut nie upieklo sie za dobrze. Pod owocami (morele i truskawki) bylo ciekle, bo owoce sok puscily. Czy myslisz Ago, ze mozna podwoic skladniki i upiec na okraglej formie o srednicy 25 cm? Prosze tez, podaj mase owocow, bo moze za duzo ich bylo ? A ta 1/4 ciasta nie wystarczyla, by porzadnie okryc owoce, moze tez dlatego tak wsciekle sok puscily? Zeby byly bardziej schowane, moze by lepszy byl efekt? A moze nalezy wciskac je do masy budyniowej?
    A propos polemiki w zakresie namingu, wstawie swoje 5 centymow – okazuje sie, ze w moim domu rodzinnym ZADNE ciasto czy ciasteczka nie byly wegetarianskie, bo wszystko sie pieklo na blasze wysmarowanej smalcem. Pozdrawiam serdecznie!

  9. Aha, jeszcze zapomnialam zaznaczyc, ze skladniki spodu byly wszystkie dokladnie jak w przepisie, i co do grama odwazone, ale niestety pomimo usilnego ugniatania zostaly proszkiem suchym, wiec musialam chlapnac ociupinke wody. Chyba ma tu znaczenie wielkosc zoltka jaja (mlode kury niosa o wiele mniejsze jajka, wiec czasami zoltka moga sie roznic wielkoscia prawie ze dwukrotnie). Tez mam wodopijna make ryzowa. A tez robilam ma masle wlasnorecznie klarowanym, klaruje sie ono 30 minut, i cala woda chyba sie z masla wyparowuje podczas tego procesu. Jest takie jakies suche i rozsypujace sie na okruszki.
    Nic to, spod (i gora) wyszly bardzo dobre!

  10. Robiłam dwa razy! Za pierwszym razem wszyscy stwierdzili, że kruche zepsuło efekt, więc drugim razem zrobiłam bez. Idąc dokładnie według przepisu bezsernik wyszedł zwarty, więc drugim razem ubiłam białka ze słodzidłem i to dodałam do reszty połączonych składników, co było strzałem w dziesiątkę! Wyszedł puszysty i przepyszny!!!

    1. Wiolu, bardzo milo mi to czytać (tu powinno być serduszko, ale nie wiem, jak je wstawić :)). A na ciacho namawiam – warto, bo dobre. Ściskam bez umiaru… do napisania :*

    1. Aneta, nie mam pojęcia, jak to się w smaku sprawdzi, bo nigdy tak nie robiłam. Ciężko mi spekulować, jak doprawić, co dodać, żeby smak podkręcić – musiałabym mieć jakąś wiedzę w tym kontekście, a jej nie mam.

  11. Świetne ciasto, niedawno odkryłam Twój profil na FB i to już drugi mega udany eksperyment, który robię (przedtem domowe trufle czekoladowe z rumem, mniam!). Bardzo dziękuję, bo ten „sernik” zrobił furorę wśród glutenowców i bezglutenowców po równo. Aha, miałam mrożone mango zamiast truskawek, podprażyłam z imbirem i wyszło fajnie.

    1. Cześć Ulu! Ale się cieszę, że chcesz ze mną gotować, że przepisy Ci się podobają… Niezwykle motywujące słowa, za które bardzo dziękuję! Uściski :*

  12. Czytałam w komentarzach, że ciasto było sypkie. Moje też. Użyłam masła klarowanego a gdy się sypało dodałam ostatecznie drugie tyle zwykłego. W dalszym ciągu ciasto kleiło sie tylko na chwilę. Użyłam takiego ale efekt nie był taki jak powinien. Czy ma pani pomysł skąd takie różnice? Czy to kwestia mąki? Użytego tłuszczu? Zaczynam dopiero przygodę z pieczeniem bezglutenowym (nowy członek rodziny;D) i chciałabym wiedzieć na co zwrócić uwagę. Jak zapobiegać a nie leczyć:)

  13. Witam !
    Pani Ago ja juz dziekuje z goryza te moc przepisow. Strony odkrylam niedawno. Dzis wyprobowalam ten sernik jako pierwsze ciasto. Ostatnie kilka lat (odkad rzucilam cukier,wiekszosc glutenu i nabial sklepowy – nie uczula mnie tylko surowe mleko A2), poddalam sie i przestalam piec ciasta- bo jaki sens. Wiekszosc mak namaczam. Xylitolu i erytritolu nie uzywam bo mam bardzo lakomego psa, ktory aczkolwiek nie wskoczy na stol, ale niech mi cos upadnie na podloge to sprzatnie w sekunde.
    Wiec sprobowalam z Rapadura (suszony sok z trzciny cukrowej) i dalam 20g mniej do masy serowej niz w przepisie. Idealnie slodkie dla mnie. 1 lyzka soku z cytryny okazala sie za malo, ale na przyszly raz sprobuje dac kefiru (bo moge). To ciasto przypomnialo mi dawne czasy z Polski (mieszkam w UK), gdzie wszystko mialo wyrazny smak i aromat. Ciekawa sprawa bo od czasu jak odstawilam rafinowany cukier i miod, to brakuje mi nie tyle slodyczy co aromatow (i pewnie tych sztucznych bo takich sie tylko u nas w domu uzywalo ;)).
    Przepraszam za brak polskich znakow i pozdrawiam.
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *