Dziś będzie korzennie… bo zapraszam Cię na piernikowe ciacho. Chociaż przyprawa piernikowa kojarzy się iście świątecznie, to ten deser smakuje wybornie nie tylko zimą. 

Ciasto jest delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko wilgotne. Masę jabłkową pokochają dzieci i ci, którzy lubią orzeźwiające desery. Robi się ją bardzo prosto i szybko, szczególnie, gdy masz już uprażone jabłka. Ja w przepisie wykorzystałam moje ukochane papierówki, które latem zawekowałam (bez cukru).   Zrobienie masy zajęło mi więc dosłownie dwie minuty. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i zrobić zacne jabłkowe zapasy. W ogóle przetwory, to cudowna sprawa… w czym codziennie się utwierdzamy. 

Ciasto (tortownica 18 cm):

4 jajka

40 g mielonych migdałów – u mnie zmielone płatki 

25 g skrobi ziemniaczanej

25 g mąki z sorgo 

45 ml mocnego naparu z herbaty – przestudzonego

40 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

1 łyżka przyprawy do pierników – preferowanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:

50 dag jabłek prażonych lub ok. 80 dag świeżych, obranych i uprażonych 

1 galaretka – u mnie truskawkowa bez cukru

ok. 40 g ksylitolu (puder) lub innego słodzidła – ewentualnie dosłodzić pod swój smak

Polewa (na wierzch ciasta, jeżeli chcesz ją również na boki, musisz podwoić ilość składników):

1/2 tabliczki czekolady – u mnie bez cukru

1 łyżka masła kokosowego lub innego tłuszczu np. masła ghee 

Dodatki do posypania:

wiórka kokosowe, orzechy, migdały

Wykonanie:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną masę, następnie „wrzucamy” najniższe obroty,  dodajemy porcjami żółtka i ksylitol. 

2. Wsypujemy przyprawę do pierników, wlewamy esencję herbacianą, wsypujemy przesiane wraz z proszkiem do pieczenia mąki. 

3. Dno tortownicy wykładamy papierem, jej brzegów niczym nie smarujemy, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze ok. 180 stopni C. 

4. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przeciąć na trzy części. 

Masa:

1. Gotujące się jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę, słodzidło, wystudzić. 

2. Tężejąca masą przekładać ciasto.

Polewa 

  1. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Po rozpuszczeniu rozprowadzić po wierzchu ciasta.
  3. Ciasto posypać wiórkami, orzechami. 

Rady/uwagi:

  • ilość galaretki może być uzależnione od rodzaju jabłek, zawartości wody, stopnia podsmażenia – jabłka ze słoika np. nie są wodniste. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze:
13 komentarzy
  1. Edytak90 1 stycznia, 2024 at 22:23 - Reply

    Biszkopt świetny, puszysty, wilgoty, nie za słodki. Zamiast przyprawy do piernika dałam 2 łyżeczki karobu i wyszedł koloru karmelowego. Zostaje zaadaptowany do zeszytu i będzie jeszcze nieraz ???? przełożyłam kremami patissiere (klasyczny z powidłami i czekoladowy z czarną porzeczką), biszkopt nasączyłam woda przegotowaną. Tynk śmietanka kokosowa 21% tł. ubita (stała), połowa z dodatkiem zblendowanych borówek (dodałam połowę śmietanfixu), połowa bez. Wyszedł dwukolorowy, fioletowo biały. Na wierzchu oprószony wiórkami. Pychotaaa, jak dla nas lepszy od zwykłego. Taki można jeść i nie czuć się po nim jak po zjedzeniu kamieni???? Szkoda że nie mogę dodać zdjęcia bo jestem z niego dumna????

  2. Aneta 21 grudnia, 2023 at 19:02 - Reply

    Dobry wieczór,

    Chciałabym zrobić ten smakowicie wyglądający torcik na najbliższe święta. Mam pytanie o galaretkę – czy wsypujemy do uprażonych jabłek suchą galaretkę z opakowania czy rozpuszczoną w wodzie i tężejącą? Dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Aneta

  3. paulina 3 kwietnia, 2022 at 07:59 - Reply

    witam serdecznie czym można zamienić migdały? niestety mam uczulenie

  4. Dziewanna 29 października, 2021 at 17:01 - Reply

    Ciasto jest genialne! Wyszło doskonale już za pierwszym razem i stało się moim ulubionym 🙂 Jest lekkie, puszyste wilgotne i kwaskowe – tak jak lubię. Doskonałe na co dzień i święta. Dziękuję!

    • Aga Bednarska 4 listopada, 2021 at 06:34 - Reply

      Dziewanna, bardzo się cieszę! Dziękuje za piękną rekomendacje. Ściskam! :*

  5. Ania 27 listopada, 2020 at 21:36 - Reply

    No właśnie. Ja też mam różne mąki, ale akurat z sorgo – brak. Może ktoś coś podpowie ?

    • Aga Bednarska 28 listopada, 2020 at 12:23 - Reply

      Aniu, każda mąka (kukurydziana, ryżowa, gryczana biała (tu będzie posmak), ziemniaczana… itd) da radę. Są jajka, które swoje robią. Oczywiście nie będzie to zamiana 1 do 1, bo każda z mąk ma inne właściwości (ciasto może być bardziej zwarte, cięższe, może wymagać innych proporcji mąki ze względu na stopień chłonienia). Pozdrawiam!

  6. Kamila 27 listopada, 2020 at 15:30 - Reply

    Jaką mąka można zastąpić makę z sorgo? Już mi się szafki nie domykają od rodzajów mąk niestety, wolalabym nie kupować kolejnej 🙂
    A przepis wygląda kusząco

    • Anna 28 listopada, 2020 at 10:35 - Reply

      Myślę, że mąka kokosowa będzie OK, zwłaszcza, że jest tłuszcz kokosowy 🙂

      • Aga Bednarska 28 listopada, 2020 at 12:18

        Kamila, mąka kokosowa jest odtłuszczona ale tutaj może też oczywiście się sprawdzić – ciasto będzie bardziej zwarte.

    • Aga Bednarska 28 listopada, 2020 at 12:21 - Reply

      Nie wiem, jakie w domu masz mąki, ale akurat sorgo proponowałabym kupić – zamiast innych. 😉 Według mnie jest jedną z najbardziej „pszennych” zamienników. Sorgo 1 do 1 nie podmienisz, ale ciasto wyjdzie z każdą – są jajka.

      • Kamila 28 listopada, 2020 at 12:54

        Dziękuje za odpowiedź

      • Aga Bednarska 28 listopada, 2020 at 13:34

        Buziaki :*