Ciasta

Bezglutenowy tort piernikowy z jabłkami.

Dziś będzie korzennie… bo zapraszam Cię na piernikowe ciacho. Chociaż przyprawa piernikowa kojarzy się iście świątecznie, to ten deser smakuje wybornie nie tylko zimą. 

Ciasto jest delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko wilgotne. Masę jabłkową pokochają dzieci i ci, którzy lubią orzeźwiające desery. Robi się ją bardzo prosto i szybko, szczególnie, gdy masz już uprażone jabłka. Ja w przepisie wykorzystałam moje ukochane papierówki, które latem zawekowałam (bez cukru).   Zrobienie masy zajęło mi więc dosłownie dwie minuty. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i zrobić zacne jabłkowe zapasy. W ogóle przetwory, to cudowna sprawa… w czym codziennie się utwierdzamy. 

Ciasto (tortownica 18 cm):

4 jajka

40 g mielonych migdałów – u mnie zmielone płatki 

25 g skrobi ziemniaczanej

25 g mąki z sorgo 

45 ml mocnego naparu z herbaty – przestudzonego

40 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

1 łyżka przyprawy do pierników – preferowanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:

50 dag jabłek prażonych lub ok. 80 dag świeżych, obranych i uprażonych 

1 galaretka – u mnie truskawkowa bez cukru

ok. 40 g ksylitolu (puder) lub innego słodzidła – ewentualnie dosłodzić pod swój smak

Polewa (na wierzch ciasta, jeżeli chcesz ją również na boki, musisz podwoić ilość składników):

1/2 tabliczki czekolady – u mnie bez cukru

1 łyżka masła kokosowego lub innego tłuszczu np. masła ghee 

Dodatki do posypania:

wiórka kokosowe, orzechy, migdały

Wykonanie:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną masę, następnie “wrzucamy” najniższe obroty,  dodajemy porcjami żółtka i ksylitol. 

2. Wsypujemy przyprawę do pierników, wlewamy esencję herbacianą, wsypujemy przesiane wraz z proszkiem do pieczenia mąki. 

3. Dno tortownicy wykładamy papierem, jej brzegów niczym nie smarujemy, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze ok. 180 stopni C. 

4. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przeciąć na trzy części. 

Masa:

1. Gotujące się jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę, słodzidło, wystudzić. 

2. Tężejąca masą przekładać ciasto.

Polewa 

  1. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Po rozpuszczeniu rozprowadzić po wierzchu ciasta.
  3. Ciasto posypać wiórkami, orzechami. 

Rady/uwagi:

  • ilość galaretki może być uzależnione od rodzaju jabłek, zawartości wody, stopnia podsmażenia – jabłka ze słoika np. nie są wodniste. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged , , , , , , , ,

10 thoughts on “Bezglutenowy tort piernikowy z jabłkami.

  1. Jaką mąka można zastąpić makę z sorgo? Już mi się szafki nie domykają od rodzajów mąk niestety, wolalabym nie kupować kolejnej 🙂
    A przepis wygląda kusząco

      1. Kamila, mąka kokosowa jest odtłuszczona ale tutaj może też oczywiście się sprawdzić – ciasto będzie bardziej zwarte.

    1. Nie wiem, jakie w domu masz mąki, ale akurat sorgo proponowałabym kupić – zamiast innych. 😉 Według mnie jest jedną z najbardziej “pszennych” zamienników. Sorgo 1 do 1 nie podmienisz, ale ciasto wyjdzie z każdą – są jajka.

    1. Aniu, każda mąka (kukurydziana, ryżowa, gryczana biała (tu będzie posmak), ziemniaczana… itd) da radę. Są jajka, które swoje robią. Oczywiście nie będzie to zamiana 1 do 1, bo każda z mąk ma inne właściwości (ciasto może być bardziej zwarte, cięższe, może wymagać innych proporcji mąki ze względu na stopień chłonienia). Pozdrawiam!

  2. Ciasto jest genialne! Wyszło doskonale już za pierwszym razem i stało się moim ulubionym 🙂 Jest lekkie, puszyste wilgotne i kwaskowe – tak jak lubię. Doskonałe na co dzień i święta. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *