Dziś będzie korzennie… bo zapraszam Cię na piernikowe ciacho. Chociaż przyprawa piernikowa kojarzy się iście świątecznie, to ten deser smakuje wybornie nie tylko zimą. 

Ciasto jest delikatne, puszyste, a jednocześnie lekko wilgotne. Masę jabłkową pokochają dzieci i ci, którzy lubią orzeźwiające desery. Robi się ją bardzo prosto i szybko, szczególnie, gdy masz już uprażone jabłka. Ja w przepisie wykorzystałam moje ukochane papierówki, które latem zawekowałam (bez cukru).   Zrobienie masy zajęło mi więc dosłownie dwie minuty. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i zrobić zacne jabłkowe zapasy. W ogóle przetwory, to cudowna sprawa… w czym codziennie się utwierdzamy. 

Ciasto (tortownica 18 cm):

4 jajka

40 g mielonych migdałów – u mnie zmielone płatki 

25 g skrobi ziemniaczanej

25 g mąki z sorgo 

45 ml mocnego naparu z herbaty – przestudzonego

40 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

1 łyżka przyprawy do pierników – preferowanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:

50 dag jabłek prażonych lub ok. 80 dag świeżych, obranych i uprażonych 

1 galaretka – u mnie truskawkowa bez cukru

ok. 40 g ksylitolu (puder) lub innego słodzidła – ewentualnie dosłodzić pod swój smak

Polewa (na wierzch ciasta, jeżeli chcesz ją również na boki, musisz podwoić ilość składników):

1/2 tabliczki czekolady – u mnie bez cukru

1 łyżka masła kokosowego lub innego tłuszczu np. masła ghee 

Dodatki do posypania:

wiórka kokosowe, orzechy, migdały

Wykonanie:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną masę, następnie „wrzucamy” najniższe obroty,  dodajemy porcjami żółtka i ksylitol. 

2. Wsypujemy przyprawę do pierników, wlewamy esencję herbacianą, wsypujemy przesiane wraz z proszkiem do pieczenia mąki. 

3. Dno tortownicy wykładamy papierem, jej brzegów niczym nie smarujemy, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze ok. 180 stopni C. 

4. Po upieczeniu ciasto wystudzić, przeciąć na trzy części. 

Masa:

1. Gotujące się jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę, słodzidło, wystudzić. 

2. Tężejąca masą przekładać ciasto.

Polewa 

  1. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Po rozpuszczeniu rozprowadzić po wierzchu ciasta.
  3. Ciasto posypać wiórkami, orzechami. 

Rady/uwagi:

  • ilość galaretki może być uzależnione od rodzaju jabłek, zawartości wody, stopnia podsmażenia – jabłka ze słoika np. nie są wodniste. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze:
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
2 lat temu

Jaką mąka można zastąpić makę z sorgo? Już mi się szafki nie domykają od rodzajów mąk niestety, wolalabym nie kupować kolejnej 🙂
A przepis wygląda kusząco

Anna
Anna
Reply to  Kamila
2 lat temu

Myślę, że mąka kokosowa będzie OK, zwłaszcza, że jest tłuszcz kokosowy 🙂

Kamila
Kamila
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Dziękuje za odpowiedź

Ania
Ania
2 lat temu

No właśnie. Ja też mam różne mąki, ale akurat z sorgo – brak. Może ktoś coś podpowie ?

Dziewanna
Dziewanna
1 rok temu

Ciasto jest genialne! Wyszło doskonale już za pierwszym razem i stało się moim ulubionym 🙂 Jest lekkie, puszyste wilgotne i kwaskowe – tak jak lubię. Doskonałe na co dzień i święta. Dziękuję!

paulina
paulina
11 miesięcy temu

witam serdecznie czym można zamienić migdały? niestety mam uczulenie