Mam przyjemność zaprosić Cię na wyśmienity makowiec. Chociaż bez glutenu i jajek, to wymyśliłam go tak, by tego nie było czuć. Mięciutki, pięknie wyrośnięty…  

Smak i zapach ciasta podkręciłam skarmelizowaną pomarańczą. Mak i pomarańcza, to bardzo udany duet. 😀 

Ciasto drożdżowe podczas wzrostu potrzebuje czasu – nie popędzaj go! Właściwie wyrośnięte ciasto  jest nie tylko smaczniejsze i miększe, ale również lżej strawne. Podobnie ma się z użytą ilością drożdży. Wbrew pozorom spory ich dodatek nie sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze, smaczniejsze i lepiej wyrośnięte… 

Nie przedłużając, zapraszam Cię na aromatyczny makowiec. :* 

Przepis może wydawać się długi i skomplikowany, ale taki nie jest. 😉 Po prostu dla czytelności rozpisałam go etapami. 

Masa makowa z tego przepisu, tylko bez dodatku białka – TUTAJ

Składniki (rolada o długości ok. 30 cm): 

1 etap

Zaczyn:

250 ml wody 

10 g drożdży 

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

100 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

70 g sorgo 

40 g tapioki 

40 g mąki ryżowej 

10 g mąki z ciecierzycy 

10 g łuski babki jajowatej 

1/2 pomarańczy ze skórką – najlepiej bio 

50 g dyni – przed ugotowaniem – ugotowana na parze 

1 -2 łyżki ksylitolu 

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, zaczyn, mieszamy drewniana łyżką. 
  2. Ciasto przykrywamy folią, odstawiamy na bok. 
  3. Obieramy pomarańczę (odcinamy skórkę bez białej części). Cząstki pomarańczy i pokrojona skórkę umieszczamy na patelni, przesmażamy wraz z ksylitolem przez ok. 10 minut. 
  4. Pomarańczę wraz z dynią blendulemy. 

II etap. 

Składniki:

30 g tłuszczu – margaryna wegańska, masło klarowane lub zwykłe (według preferencji) – rozpuszczona, przestudzona

50 g ksylitolu lub innego słodzidła 

30 g mąki z sorgo 

30 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

szczypta soli 

  1. Do ciasta dodajemy ksylitol (cukier), tłuszcz, sól, purée z dyni i pomarańczy, mąki, zagniatamy ciasto.
  2. Przykryte odstawiamy na ok. 1 godzinę. 
  3. Na papierze do pieczenia mocno podsypanym mąką ryżową umieszczamy ciasto, formujemy prostokąt, wykładamy farsz omijając ok. 2 cm brzegów, używając papieru do pieczenia formujemy roladę, która umieszczamy w formie do pieczenia sklejeniem ciasta do dołu. Przykrywamy ciasto folią lub wkładamy do reklamówki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
  4. Przed pieczeniem spryskujemy ciasto wodą. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni. 
  5. Ciasto studzimy na kratce. 
Komentarze:
4 komentarze
  1. Asiamaz 22 października, 2021 at 19:34 - Reply

    Jakiej skrobi ryżowej Pani używa ?

  2. s 23 grudnia, 2020 at 14:18 - Reply

    w przepisie maja byc drozdze suche czy te w kostce?

  3. Sylwia 22 grudnia, 2020 at 11:37 - Reply

    Czy można zastąpić mąkę sorgo? Jeśli tak to czym? Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 23 grudnia, 2020 at 12:29 - Reply

      Na zamienniku ryżowym powinno być ok – jest w przepisie dużo skrobi. Pozdrawiam!