Mam przyjemność zaprosić Cię na wyśmienity makowiec. Chociaż bez glutenu i jajek, to wymyśliłam go tak, by tego nie było czuć. Mięciutki, pięknie wyrośnięty…
Smak i zapach ciasta podkręciłam skarmelizowaną pomarańczą. Mak i pomarańcza, to bardzo udany duet. 😀
Ciasto drożdżowe podczas wzrostu potrzebuje czasu – nie popędzaj go! Właściwie wyrośnięte ciasto jest nie tylko smaczniejsze i miększe, ale również lżej strawne. Podobnie ma się z użytą ilością drożdży. Wbrew pozorom spory ich dodatek nie sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze, smaczniejsze i lepiej wyrośnięte…
Nie przedłużając, zapraszam Cię na aromatyczny makowiec. :*
Przepis może wydawać się długi i skomplikowany, ale taki nie jest. 😉 Po prostu dla czytelności rozpisałam go etapami.
Masa makowa z tego przepisu, tylko bez dodatku białka – TUTAJ
Składniki (rolada o długości ok. 30 cm):
1 etap
Zaczyn:
250 ml wody
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
100 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
70 g sorgo
40 g tapioki
40 g mąki ryżowej
10 g mąki z ciecierzycy
10 g łuski babki jajowatej
1/2 pomarańczy ze skórką – najlepiej bio
50 g dyni – przed ugotowaniem – ugotowana na parze
1 -2 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, zaczyn, mieszamy drewniana łyżką.
- Ciasto przykrywamy folią, odstawiamy na bok.
- Obieramy pomarańczę (odcinamy skórkę bez białej części). Cząstki pomarańczy i pokrojona skórkę umieszczamy na patelni, przesmażamy wraz z ksylitolem przez ok. 10 minut.
- Pomarańczę wraz z dynią blendulemy.
II etap.
Składniki:
30 g tłuszczu – margaryna wegańska, masło klarowane lub zwykłe (według preferencji) – rozpuszczona, przestudzona
50 g ksylitolu lub innego słodzidła
30 g mąki z sorgo
30 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
szczypta soli
- Do ciasta dodajemy ksylitol (cukier), tłuszcz, sól, purée z dyni i pomarańczy, mąki, zagniatamy ciasto.
- Przykryte odstawiamy na ok. 1 godzinę.
- Na papierze do pieczenia mocno podsypanym mąką ryżową umieszczamy ciasto, formujemy prostokąt, wykładamy farsz omijając ok. 2 cm brzegów, używając papieru do pieczenia formujemy roladę, która umieszczamy w formie do pieczenia sklejeniem ciasta do dołu. Przykrywamy ciasto folią lub wkładamy do reklamówki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Przed pieczeniem spryskujemy ciasto wodą. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni.
- Ciasto studzimy na kratce.
Jakiej skrobi ryżowej Pani używa ?
w przepisie maja byc drozdze suche czy te w kostce?
Czy można zastąpić mąkę sorgo? Jeśli tak to czym? Pozdrawiam
Na zamienniku ryżowym powinno być ok – jest w przepisie dużo skrobi. Pozdrawiam!