Mam coś takiego, że uwielbiam desery zrobione w małych formach. Nie umiem się oprzeć tym poręcznym smakołykom… Kilka dni temu znów zapragnęłam bezsernika z truskawkami – to ciasto jest moją zgubą. ? Zrobiłam je w słoiczkach i ringach. Smakowały obłędnie! Z Oliwką raz temat żeśmy rozpracowały. ?

 

Składniki – ok. 7 porcji

 

 

Ciasto kruche:

 

jeżeli nie możesz kukurydzy, zrób ciasto kruche np. z tego przepisu, tylko pomniejsz go o połowę

 

2 żółtka

 

40 g mąki kukurydzianej

 

35 g mąki ryżowej

 

15 g skrobi ziemniaczanej

 

10 g tapioki – względnie ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, skrobi ryżowej

 

25 g zimnego tłuszczu – masła, masła klarowanego lub musu kokosowego 

 

10 g preferowanego słodzidła 

 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

szczypta soli

 

 

Wykonanie:

 

  1. Mąki przesiewamy do miski, umieszczamy pozostałe składniki, dłońmi zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 

 

Masa serowa:

 

300 g obranych ziemniaków – przekrojonych na pół i ugotowanych na parze do miękkości

 

2 jajka

 

10 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 

 

25 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego – u mnie bez cukru

 

25 g preferowanego masła

 

60 g preferowanego słodzidła – lub do smaku

 

1 łyżka soku z cytryny lub limonki 

 

1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki

 

Owoce:

 

truskawki lub inne np. morele, brzoskwinie, śliwki, rabarbar, 

 

 

Wykonanie:

 

  1. Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z tłuszczem, mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub widelcem do dokładnego połączenia składników. 
  2. Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dodajemy słodzidło, mąkę migdałową, sok i skórkę z cytrusa, mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dokładamy po jednym jajku dosypujemy budyń, mieszamy przez ok. 4 minuty. Możemy spróbować masy, czy jest wystarczająco słodka i ewentualnie “dosmaczyć”.

 

Składanie deseru:

 

  1. W słoiczkach lub ringach umieszczonych na papierze wykładamy 3/4 startego, schłodzonego ciasta. Pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach. Lekko przestudzić słoiczki – ringów nie ma potrzeby.
  2. Wykładamy masę, owoce, ścieramy na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170-180 stopniach lub do zbrązowienia.
  3. Przed podaniem możemy posypać pudrem zrobionym z preferowanego słodzidła w kryształkach.

 

 

Komentarze:
2 komentarze
  1. Anna 3 czerwca, 2020 at 12:52 - Reply

    Kiedy doczekamy się książki z Twoimi przysmakami? 🙂

    • Aga Bednarska 10 czerwca, 2020 at 20:49 - Reply

      Aniu, myślę o tym, więc mam nadzieję, że nie za bardzo długo. Ściskam :*