Ciasta

Bezglutenowe mini serniczki bez sera.

Mam coś takiego, że uwielbiam desery zrobione w małych formach. Nie umiem się oprzeć tym poręcznym smakołykom… Kilka dni temu znów zapragnęłam bezsernika z truskawkami – to ciasto jest moją zgubą. ? Zrobiłam je w słoiczkach i ringach. Smakowały obłędnie! Z Oliwką raz temat żeśmy rozpracowały. ?

Składniki – ok. 7 porcji

Ciasto kruche:

jeżeli nie możesz kukurydzy, zrób ciasto kruche np. z tego przepisu, tylko pomniejsz go o połowę

2 żółtka

40 g mąki kukurydzianej

35 g mąki ryżowej

15 g skrobi ziemniaczanej

10 g tapioki – względnie ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, skrobi ryżowej

25 g zimnego tłuszczu – masła, masła klarowanego lub musu kokosowego 

10 g preferowanego słodzidła 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, umieszczamy pozostałe składniki, dłońmi zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 

Masa serowa:

300 g obranych ziemniaków – przekrojonych na pół i ugotowanych na parze do miękkości

2 jajka

10 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 

25 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego – u mnie bez cukru

25 g preferowanego masła

60 g preferowanego słodzidła – lub do smaku

1 łyżka soku z cytryny lub limonki 

1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki

Owoce:

truskawki lub inne np. morele, brzoskwinie, śliwki, rabarbar, 

Wykonanie:

  1. Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z tłuszczem, mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub widelcem do dokładnego połączenia składników. 
  2. Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dodajemy słodzidło, mąkę migdałową, sok i skórkę z cytrusa, mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dokładamy po jednym jajku dosypujemy budyń, mieszamy przez ok. 4 minuty. Możemy spróbować masy, czy jest wystarczająco słodka i ewentualnie “dosmaczyć”.

Składanie deseru:

  1. W słoiczkach lub ringach umieszczonych na papierze wykładamy 3/4 startego, schłodzonego ciasta. Pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach. Lekko przestudzić słoiczki – ringów nie ma potrzeby.
  2. Wykładamy masę, owoce, ścieramy na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170-180 stopniach lub do zbrązowienia.
  3. Przed podaniem możemy posypać pudrem zrobionym z preferowanego słodzidła w kryształkach.

Tagged , , , , , ,

2 thoughts on “Bezglutenowe mini serniczki bez sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *