Mam coś takiego, że uwielbiam desery zrobione w małych formach. Nie umiem się oprzeć tym poręcznym smakołykom… Kilka dni temu znów zapragnęłam bezsernika z truskawkami – to ciasto jest moją zgubą. ? Zrobiłam je w słoiczkach i ringach. Smakowały obłędnie! Z Oliwką raz temat żeśmy rozpracowały. ?
Składniki – ok. 7 porcji
Ciasto kruche:
jeżeli nie możesz kukurydzy, zrób ciasto kruche np. z tego przepisu, tylko pomniejsz go o połowę
2 żółtka
40 g mąki kukurydzianej
35 g mąki ryżowej
15 g skrobi ziemniaczanej
10 g tapioki – względnie ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, skrobi ryżowej
25 g zimnego tłuszczu – masła, masła klarowanego lub musu kokosowego
10 g preferowanego słodzidła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
- Mąki przesiewamy do miski, umieszczamy pozostałe składniki, dłońmi zagniatamy ciasto.
- Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Masa serowa:
300 g obranych ziemniaków – przekrojonych na pół i ugotowanych na parze do miękkości
2 jajka
10 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
25 g budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego – u mnie bez cukru
25 g preferowanego masła
60 g preferowanego słodzidła – lub do smaku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub limonki
Owoce:
truskawki lub inne np. morele, brzoskwinie, śliwki, rabarbar,
Wykonanie:
- Gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z tłuszczem, mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub widelcem do dokładnego połączenia składników.
- Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dodajemy słodzidło, mąkę migdałową, sok i skórkę z cytrusa, mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dokładamy po jednym jajku dosypujemy budyń, mieszamy przez ok. 4 minuty. Możemy spróbować masy, czy jest wystarczająco słodka i ewentualnie “dosmaczyć”.
Składanie deseru:
- W słoiczkach lub ringach umieszczonych na papierze wykładamy 3/4 startego, schłodzonego ciasta. Pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach. Lekko przestudzić słoiczki – ringów nie ma potrzeby.
- Wykładamy masę, owoce, ścieramy na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy ok. 25 minut w 170-180 stopniach lub do zbrązowienia.
- Przed podaniem możemy posypać pudrem zrobionym z preferowanego słodzidła w kryształkach.
Kiedy doczekamy się książki z Twoimi przysmakami? 🙂
Aniu, myślę o tym, więc mam nadzieję, że nie za bardzo długo. Ściskam :*