Są ciasta, które robi się w kilka minut, zawsze się udają i wybornie smakują – poniżej znajdziesz na takie recepturę. 🙂 Wypiek, chociaż bezglutenowy, smakuję iście pszennie. 

Przy jego wykonaniu zwróć uwagę na porządne ubicie jajek z ksylitolem. Masa powinna zgęstnieć stając się puszysta nabierając jasnożółtego koloru. 

Chyba za każdym razem, gdy mam zamiar opublikować przepis na wypieki z orzechami wiem, że będę czytała komentarze odnośnie wpływu temperatury na ich szkodliwą przemianę, trans itp. Większość wychodzi z założenia, że jeżeli coś jest pieczone w 180 stopniach (niżej i wyżej również), to jak nic taka sama temperatura panuje również wewnątrz ciasta. Niestety musze rozczarować. Jest dużo niższa – uśredniając ok. 100 stopni C. Jeżeli masz w domu termometr gastronomiczny, możesz to bez problemu sprawdzić. 

Przechodząc jednak do meritum…

Składniki (tortownica średnica 18 cm – na 24 cm podwój składniki):

3 jajka – u mnie zawsze wiejski 

50 g mąki z sorgo 

50 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

20 g mąki z kasztanów jadalnych 

50 g ksylitolu lub inne preferowane słodzidło 

45 ml oliwy z oliwek – lub inny preferowany tłuszcz 

25 g czekolady gorzkiej – lub innej preferowanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

4 g łuski babki jajowatej 

szczypta soli 

1 jabłko – u mnie duża Szara Reneta 

6 orzechów włoskich 

2 łyżki rodzynek – u mnie niesiarkowane 

Wykonanie:

  1. Wybijamy jajka do miski, dodajemy ksylitol, sól, ubijamy na puszystą masę. 
  2. Do jajecznej masy dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, łuskę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, obrane i pokrojone w kawałki jabłko, rodzynki i rozdrobnione orzechy. 
  3. Ciasto umieszczamy w tortownicy, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180 stopniach. 
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier, studzimy na kratce. 
Komentarze:
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Niezmiernie jestem zadowolona, że parę tygodni temu odkryłam Pani blog. Przepisy dla mnie. Posiadam wiele rodzajów mąki bezglutenowej, ale nie z sorgo. Jaką najlepiej ją zastąpić ?
Pozdrawiam serdecznie.
Ola

Asia
1 rok temu

Witam dopiero zaczynam przygodę z fotografią, jeśli chcesz w niedrogiej cenie sesję zdjęciową do waszej imprezy to zapraszam do mnie.

Dorota
Dorota
1 rok temu

Witam, ciasto właśnie się piecze, ale nie jestem pewna czy wyjdzie, bo nie dałam oleju. W opisie wykonania nie jest uwzględniony i zorientowałam się jak już włożyłam ciasto do piekarnika. Czy tłuszcz dodać razem z mąką i resztą składników?

Dorota
Dorota
Reply to  Dorota
1 rok temu

Mimo że bez oleju, wyszło bardzo smaczne. Już kolejny udany przepis z tej strony 🙂 Dziękuję!

Beata
Beata
1 rok temu

Witam serdecznie uwielbiam pani książki i przepisy jednak mam problemz niektórymi składnikami np maka z kasztanów można ją inna zastąpić??

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Czy można znaleźć na Pani blogu przepisy na ciasto, w których nie ma tylu różnych mąk bezglutenowych? Nie ukrywam, że w moim domu tylko ja musze ograniczać gluten i nie mam tylu mąk, a nie chciałabym żeby się zepsuły, skoro piekę tylko od czasu do czasu.
Pozdrawiam serdecznie 🙂