Są ciasta, które robi się w kilka minut, zawsze się udają i wybornie smakują – poniżej znajdziesz na takie recepturę. 🙂 Wypiek, chociaż bezglutenowy, smakuję iście pszennie. 

Przy jego wykonaniu zwróć uwagę na porządne ubicie jajek z ksylitolem. Masa powinna zgęstnieć stając się puszysta nabierając jasnożółtego koloru. 

Chyba za każdym razem, gdy mam zamiar opublikować przepis na wypieki z orzechami wiem, że będę czytała komentarze odnośnie wpływu temperatury na ich szkodliwą przemianę, trans itp. Większość wychodzi z założenia, że jeżeli coś jest pieczone w 180 stopniach (niżej i wyżej również), to jak nic taka sama temperatura panuje również wewnątrz ciasta. Niestety musze rozczarować. Jest dużo niższa – uśredniając ok. 100 stopni C. Jeżeli masz w domu termometr gastronomiczny, możesz to bez problemu sprawdzić. 

Przechodząc jednak do meritum…

Składniki (tortownica średnica 18 cm – na 24 cm podwój składniki):

3 jajka – u mnie zawsze wiejski 

50 g mąki z sorgo 

50 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

20 g mąki z kasztanów jadalnych 

50 g ksylitolu lub inne preferowane słodzidło 

45 ml oliwy z oliwek – lub inny preferowany tłuszcz 

25 g czekolady gorzkiej – lub innej preferowanej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

4 g łuski babki jajowatej 

szczypta soli 

1 jabłko – u mnie duża Szara Reneta 

6 orzechów włoskich 

2 łyżki rodzynek – u mnie niesiarkowane 

Wykonanie:

  1. Wybijamy jajka do miski, dodajemy ksylitol, sól, ubijamy na puszystą masę. 
  2. Do jajecznej masy dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, łuskę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, obrane i pokrojone w kawałki jabłko, rodzynki i rozdrobnione orzechy. 
  3. Ciasto umieszczamy w tortownicy, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180 stopniach. 
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier, studzimy na kratce. 
Komentarze:
12 komentarzy
  1. Edyta1990 27 listopada, 2023 at 19:16 - Reply

    Ciacho pychota, zamiast ksylitolu (nie pasuje mi smakowo z proszkiem do pieczenia, jest dla mnie zbyt mocno wyczuwalny) dałam cukier kokosowy, rewelacyjny, taki karmelowy posmak pasuje tu idealnie, z przyprawą do piernika na pewno też będzie mega. Uwielbiam „salceson” i to ciasto jest moją pierwszą próbą wypieku bezglutenowego, na potrzeby dzieci, sama jestem na niskowęglowodanowej ale planuje w przyszłości przejść na sam bezgluten. Tu faktycznie nie ma w opisie oleju, ale w książce „bbb” jest. Książka świetna, zaznaczyłam masę pozycji do sprawdzenia

  2. Ela 2 maja, 2023 at 09:33 - Reply

    Ciasto wymiata!

  3. Kasia 23 września, 2022 at 13:30 - Reply

    Czy można znaleźć na Pani blogu przepisy na ciasto, w których nie ma tylu różnych mąk bezglutenowych? Nie ukrywam, że w moim domu tylko ja musze ograniczać gluten i nie mam tylu mąk, a nie chciałabym żeby się zepsuły, skoro piekę tylko od czasu do czasu.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Beata 29 października, 2021 at 08:50 - Reply

    Witam serdecznie uwielbiam pani książki i przepisy jednak mam problemz niektórymi składnikami np maka z kasztanów można ją inna zastąpić??

    • Aga Bednarska 4 listopada, 2021 at 06:36 - Reply

      Beatka, mąka kasztanowa jest jedyna w swoim rodzaju, ale można przerobić przepisy – nie podam jednak uniwersalnego zamiennika, bo ten zależy od innych towarzyszących w recepturze. Ściskam bardzo! :*

  5. Dorota 29 maja, 2021 at 17:27 - Reply

    Witam, ciasto właśnie się piecze, ale nie jestem pewna czy wyjdzie, bo nie dałam oleju. W opisie wykonania nie jest uwzględniony i zorientowałam się jak już włożyłam ciasto do piekarnika. Czy tłuszcz dodać razem z mąką i resztą składników?

    • Dorota 29 maja, 2021 at 18:15 - Reply

      Mimo że bez oleju, wyszło bardzo smaczne. Już kolejny udany przepis z tej strony 🙂 Dziękuję!

      • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 17:56

        Dorota, bardzo miło mi to czytać… Cieszę się, że moje receptury sprawdzają się. Buziaki :*

      • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 18:03

        Cieszę się, że pomimo braku tłuszczu ciacho wyszło jak trzeba. Przepraszam za późny odpis, ale niestety miałam ciężki czas zawodowy, dopiero dziś zaczynam wakacje.. Pozdrawiam :*

  6. Asia 10 maja, 2021 at 14:55 - Reply

    Witam dopiero zaczynam przygodę z fotografią, jeśli chcesz w niedrogiej cenie sesję zdjęciową do waszej imprezy to zapraszam do mnie.

  7. Aleksandra 20 kwietnia, 2021 at 11:47 - Reply

    Niezmiernie jestem zadowolona, że parę tygodni temu odkryłam Pani blog. Przepisy dla mnie. Posiadam wiele rodzajów mąki bezglutenowej, ale nie z sorgo. Jaką najlepiej ją zastąpić ?
    Pozdrawiam serdecznie.
    Ola

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:06 - Reply

      Olu, niestety nie podam Ci uniwersalnego zamiennika, bo ona jest jedyna w swoim rodzaju – niczym pszenna. Oczywiście możesz ją podmieniać – skrobią kukurydzianą, skrobią ryżową, gryczaną, jaglaną, ale to jaki zamiennik będzie dobry zależy od innych mąk i proporcji sorgo w konkretnym przepisie i jaką role odgrywa poszczególny w nim składnik.