🌀 Bezglutenowe cynamonki jak pszenne – mięciutkie, puszyste, z nutą pomarańczy. 💛

Są takie wypieki, które pachną domem, spokojem i miłością.
Te bezglutenowe cynamonki to właśnie to – delikatne, miękkie i tak aromatyczne, że trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani grama pszenicy.

Bez glutenu, bez cukru, nabiału, ale z ogromną porcją serca.
Wyrosną, będą puszyste i mięciutkie jak pszenne – jeśli tylko zaufasz przepisowi 💛

💬 Jeżeli chcesz, żeby Twoje cynamonki wyszły dokładnie tak jak moje – proszę, nie pomijaj żadnego składnika.
W bezglutenowym pieczeniu każdy składnik ma znaczenie. Nie jest tu przypadkiem – każdy coś wnosi, równoważy, spaja i odpowiada za konsystencję oraz strukturę. |Jeżeli robisz podmiany, pominięcia, bierz pod uwagę to, że ciasto nie wyjdzie, zmarnujesz tylko składniki. Bezglutenowe wypieki, to często sukces na pograniczu porażki. Ja od lat używam konkretnych, sprawdzonych produktów, bo wiem, że właśnie one gwarantują efekt, który pokochasz od pierwszego kęsa.

🌾 Dlaczego składniki są tak ważne?

Bezglutenowe ciasta zachowują się zupełnie inaczej niż tradycyjne pszenne.
Tutaj równowaga mąk, spoiw i tłuszczu to podstawa.

Wszystkie te składniki są dostępne w moim sklepie 👉 SPRAWDŹ CO W NIM ZNAJDZIESZ 

🍞 Składniki (4 sztuki)

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

Masa cynamonowa:

  • 30 g ghee lub masła

  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

  • 2 krople olejku pomarańczowego BIO

  • 15 g ksylitolu rozpuszczonego w 2 łyżkach wody

Wykonanie: Miękkie ghee utrzyj z ksylitolem na jasną masę, dodaj cynamon i olejek.

Lukier:

  • 30 g pasty kokosowej

  • 20 g ksylitolu rozpuszczonego w 2 łyżkach soku z cytryny

  • 20 g ksylitolu lub cukru pudru

    Wykonanie: Pastę kokosową rozpuść w kąpieli wodnej, połącz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
    Lukier nakładaj na ciepłe, ale nie gorące cynamonki.

💡 TIP: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – to gwarancja dobrze połączonych składników i pięknie wyrośniętego ciasta.

Wykonanie ciasta:

1️⃣ Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw przykryte na ok. 1 godzinę – lub do podwojenia objętości.
2️⃣ W dużej misce połącz zaczyn, jajka, słodzidło i mąki (bez masła i olejku). Wymieszaj, następnie dodaj tłuszcz i olejek, zagniataj do wchłonięcia składników. 
3️⃣ Przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 godzinę lub do podwojenia objętości. 
4️⃣ Wyłóż na blat podsypany mąką ryżową – posyp nią również wierzch ciasta – rozwałkuj na ok. 1,5 cm grubości.
5️⃣ Posmaruj masą cynamonową, zwiń w rulon, pokrój na 4 kawałki. 
6️⃣ Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Posmaruj wodą.
7️⃣ Piecz 5 minut w 220°C, następnie 20 minut w 180°C.
8️⃣ Ostudź i polej lukrem kokosowym.

Komentarze: