Na ciasto, które nie miało być ucierane a takie wyszło, chciałam Cię dziś zaprosić. Robi się je bardzo szybko, bez kłopotów kulinarnych. 😉 

Do jego pieczenia użyłam miedzianej foremki, która w takich owocowych wypiekach sprawdza się doskonale – z racji intensywności przewodzenia temperatury. 

Zapraszam! 

Składniki (forma 18 cm):

2 jajka

50 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych

45 g mąki ryżowej

40 g mąki z sorgo

20 g tapioki

30 ml mleka kokosowego – gęstego

45 ml oliwy z oliwek

50 g ksylitolu lub innego słodzidła

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki octu jabłkowego

Owoce:

10 śliwek węgierek lub inne owoce

1 łyżka ksylitolu lub cukru

1 łyżeczka  masła klarowanego

1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 

Wykonanie:

1.      Na patelni rozpuszczamy ksylitom, dodajemy masło klarowane, dokładamy śliwki przekrojona na cztery części lub połówki,  przesmażamy,  przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy cynamon. 

2.      Jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy oliwę, mleko kokosowe, ocet, proszek do pieczenia, mąkę migdałową oraz przesiane pozostałe mąki. Łączymy składniki.

3.      Na spód wysmarowanej tłuszczem formy (piekłam w miedzianej)wykładamy śliwki, a na nie ciasto. 

4.      Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z formy do góry owocami.

 

 

Komentarze:
9 komentarzy
  1. Iza Sadko 4 czerwca, 2023 at 12:22 - Reply

    Czy mogę jakiejś innej mąki dodać zamiast migdałowej? Syn księdza czułoby jest na wszelkie orzechy…

  2. Milena 14 października, 2020 at 20:55 - Reply

    A co zamiast jajek mozna dac, syn alergie najajka ma.

    • Aga Bednarska 19 października, 2020 at 04:45 - Reply

      W ciastach z zamianą jajek, żeby wyszło smacznie, bez gniota, nie jest tak prosto. Teoretycznie mogę napisać, że świetnym zamiennikiem jest łuska babki jajowate.

      • Iza Sadko 4 czerwca, 2023 at 12:23

        Uczulony jest na wszelkie orzechy miało być * i nie syn księdza tylko mój własny ???????? kocham translator ????

      • Aga Bezglutenowe Jadło 11 czerwca, 2023 at 20:10

        😀 Jeżeli uczulenie jest na wszystkie orzechy, to nie podpowiem, bo pod zamianę na jakąś mąkę trzeba opracować nowe proporcje – nie jestem w stanie zrobić tego czysto teoretycznie.

  3. Ewa 22 września, 2020 at 10:51 - Reply

    Cześć Aga
    Po co dodaje się ten ocet?
    pozdrowienia

    • Aga Bednarska 28 września, 2020 at 20:12 - Reply

      Ewa, dla większej stabilności ciasta.

  4. Patrycja Dudzińska 18 września, 2020 at 13:45 - Reply

    Otwieram szafkę, patrzę a tam puste opakowanie po mące sorgo!! Jaką dodać w zamian?? Pozdrawiam serdecznie

    • Aga Bednarska 19 września, 2020 at 06:32 - Reply

      Patrycja, dopiero Twoje zapytanie zobaczyłam… ale widziałam, że świetnie sobie z tym poradziłaś. Dla zainteresowanych podmianą – Patrycja sorgo zastąpiła owsianą. Patrycja, uściski. :*