Wiśnia ptasia, wiśnia słodka, dzika wiśnia, Prunus avium… U nas po prostu czereśnia. 🙂 Jej ojczyzną jest najprawdopodobniej Azja zachodnia, skąd z pomocą ptaków, rozprzestrzeniła się w połowie I wieku p.n.e. na obszarze Morza Śródziemnego. Dziką wiśnię udomowili Grecy. Od nich przeszczepili ją do siebie Rzymianie. Mieszkańcy starożytnego Rzymu byli mistrzami przejmowania od Greków i innych ludów tego, co dobre. Sami natomiast nie byli jakoś wybitnie kreatywni w wynalazki… Czereśnie wraz z legionistami rozprzestrzeniły się po całej Europie. Jednak z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego zanikła również sztuka uprawy czereśni i wiśni. Przywrócono ją dopiero około XVI wieku. Szczególne w tym zasługi mieli Niemcy. W XVII wieku popłynęła z osadnikami do Ameryki…
Jak możemy się domyśleć dzisiejszym bohaterem wpisu są czereśnie. 🙂 Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Sekretem równej, zwartej warstwy czereśniowej jest pieczenie ciasta do góry nogami. Tym sposobem owoce nie zapadają się, nie opadają… Ciasto wychodzi idealne!
Składniki (mała tortownica – średnica ok. 18 cm)
650 g czereśni – myjemy, usuwamy pestki
Ciasto:
100 g migdałów/płatków, całych (zmielonych na mąkę) lub mąki migdałowej
2 – 3 łyżki ksylitolu
1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 białka
30 g oleju kokosowego – rozpuszczone
mąka kokosowa – do posypania – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy czereśnie rozkładając równomiernie na dnie formy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180 stopni.
3. W misce mieszamy mąkę migdałową z ksylitolem i skórką cytrynową. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy.
4. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie ruchami góra – dół łączymy je pozostałymi składnikami.
5. Ciasto wykładamy na owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż góra zaczyna się złocić, a zapach ciasta unosić po kuchni. 🙂 Mi to zajęło ok. 40 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest mokre.
6. Studzimy, odpinamy tortownicę, a ciasto przekręcamy spodem czereśniowym do góry. Posypujemy mąką kokosową.
Czy można dać inne owoce, np. jagody? 🙂
Już doczytałam, że nie próbowała Pani, ale że powinno wyjść 😉
A czy można dać mrożone owoce lub np drylowane wiśnie ze słoika?
Boża, próbowałabym z mrożonymi, ale sama tego nie robiłam, więc to tylko teoretyczne założenie.
Pycha! Tylko jakoś mało mi spodu wyszło, następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Brakowało mi maki migdałowej wiec dałam pol na pol z gryczana a zamiast jajek, aquafaba. Ohh w końcu znalazłam przepis na twój typu ciasto z owocami! Zapisuje do ulubionych ????
Agnieszko, poniedz, prosze, jak zmienic proporcje ciasta na tortownice standardowa o srednicy 26 cm ? Podwoic ciasto a czeresni zostawic przy tym 650 g? Dzieki!
Dzień dobry,
jaką inną mąką mogę zastąpić tą migdałową?
Pozdrawiam
Hej!
Zrobilam wczoraj I wyszlo przepyszne, dziekuje za przepis!
Mam natomiast pytanie…jak to ciasto 'poprawnie’ kroic? ?
Reniu, bardzo miło mi to czytać… Co do krojenia, to wszystko zależy od tego, w jakiej formie go zrobimy. Okrągłe pokroimy w kliny/trójkąty, bo najwygodniej, a ciacho z formy prostokątnej czy kwadratowej w kwadraty. Tutaj Reniu nie ma jakiejś sztywnej reguły. Buziaki :*
Agnieszko, a czym zastąpić białka?
Niestety nie mogę jeść jajek.
Pozdrawiam serdecznie
Bożena ?
Bożenka, z tą zamianą białek w tym przepisie będzie kłopot. Nie widzę zwyczajnie tego. Mąka migdałowa jest ciężka, a białka nadają jej lekkości, dodatkowo sprawiając, że wyrasta. Substytuty jajek według mnie sprawią, że w tym konkretnym przepisie, wyjdzie ciężki gniot.
Witam,
Proszę mi powiedzieć jaki to ma być olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Pozdrawiam
Kasiu, używam nierafinowanego, ale dla ciasta nie ma to znaczenia.
Pozdrawiam
A co z mrożonymi owocami np.wisnie ,maliny?
Wyglada wspaniale-czy robila Pani z innymi owocami ?czeresni brak wiec chcialabym czyms je zastapic ….z gory dziekuje i pozdrawiam
Robiłam na innych. Nie ma to większego znaczenia tylko trzeba brać poprawkę na twardośc owoców, bo np. rabarbar trzeba przed z lekka przesmażyć. Pozdrawiam serdecznie. Do napisania. :*
Mniaaaami! Wypróbuję z okazji wakacji! 😀
Kasiu, bardzo się cieszę i mam nadzieję, że Ci posmakuje. Daj znać. Ściskam i do napisania. :*
A czy można zrobić z jagodami?
I czy można spróbować z całymi jajkami?
Z całymi jajkami ciasto biszkoptowe, ale wtedy proporcje inne sypkiego. Z jagodami nie robiłam, ale na pewno wyjdzie smacznie.
Jak zmienić proporcje sypkich produktów by użyć zółtka? Pozdrawiam!