Wiśnia ptasia, wiśnia słodka, dzika wiśnia, Prunus avium… U nas po prostu czereśnia. 🙂 Jej ojczyzną jest najprawdopodobniej  Azja zachodnia, skąd z pomocą ptaków, rozprzestrzeniła się w połowie I wieku p.n.e. na obszarze Morza Śródziemnego. Dziką wiśnię udomowili Grecy. Od nich przeszczepili ją do siebie Rzymianie. Mieszkańcy starożytnego Rzymu byli mistrzami przejmowania od Greków i innych ludów tego, co dobre. Sami natomiast nie byli jakoś wybitnie kreatywni w wynalazki… Czereśnie wraz z legionistami rozprzestrzeniły się po całej Europie. Jednak z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego zanikła również sztuka uprawy czereśni i wiśni. Przywrócono ją dopiero około XVI wieku. Szczególne w tym zasługi mieli Niemcy. W XVII wieku popłynęła z osadnikami do Ameryki…

Jak możemy się domyśleć dzisiejszym bohaterem wpisu są czereśnie. 🙂 Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Sekretem równej, zwartej warstwy czereśniowej jest pieczenie ciasta do góry nogami. Tym sposobem owoce nie zapadają się, nie opadają… Ciasto wychodzi idealne!

Składniki (mała tortownica – średnica ok. 18 cm)

650 g czereśni – myjemy, usuwamy pestki

Ciasto:

100 g migdałów/płatków, całych (zmielonych na mąkę) lub mąki migdałowej

2 – 3 łyżki ksylitolu

1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny

2 białka

30 g oleju kokosowego – rozpuszczone

mąka kokosowa – do posypania – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy czereśnie rozkładając równomiernie na dnie formy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180 stopni.

3. W misce mieszamy mąkę migdałową z ksylitolem i skórką cytrynową. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy.

4. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie ruchami góra – dół łączymy je pozostałymi składnikami.

5. Ciasto wykładamy na owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż góra zaczyna się złocić, a zapach ciasta unosić po kuchni. 🙂 Mi to zajęło ok. 40 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest mokre.

6. Studzimy, odpinamy tortownicę, a ciasto przekręcamy spodem czereśniowym do góry. Posypujemy mąką kokosową.

Komentarze:
guest
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
KasiaMa
4 lat temu

Mniaaaami! Wypróbuję z okazji wakacji! 😀

Kasia
Kasia
Reply to  KasiaMa
3 lat temu

A czy można zrobić z jagodami?
I czy można spróbować z całymi jajkami?

Agnieszka
Agnieszka
Reply to  Aga Bednarska
9 miesięcy temu

Jak zmienić proporcje sypkich produktów by użyć zółtka? Pozdrawiam!

Anna
Anna
4 lat temu

Wyglada wspaniale-czy robila Pani z innymi owocami ?czeresni brak wiec chcialabym czyms je zastapic ….z gory dziekuje i pozdrawiam

Bogusława Urbanska
Bogusława Urbanska
3 lat temu

A co z mrożonymi owocami np.wisnie ,maliny?

Kasia
Kasia
3 lat temu

Witam,
Proszę mi powiedzieć jaki to ma być olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Pozdrawiam

Bożena
Bożena
2 lat temu

Agnieszko, a czym zastąpić białka?
Niestety nie mogę jeść jajek.

Pozdrawiam serdecznie
Bożena ?

Renia
Renia
1 rok temu

Hej!
Zrobilam wczoraj I wyszlo przepyszne, dziekuje za przepis!
Mam natomiast pytanie…jak to ciasto 'poprawnie’ kroic? ?

Aneta
Aneta
1 rok temu

Dzień dobry,
jaką inną mąką mogę zastąpić tą migdałową?
Pozdrawiam

Olesia
Olesia
9 miesięcy temu

Agnieszko, poniedz, prosze, jak zmienic proporcje ciasta na tortownice standardowa o srednicy 26 cm ? Podwoic ciasto a czeresni zostawic przy tym 650 g? Dzieki!

Ania
Ania
9 miesięcy temu

Pycha! Tylko jakoś mało mi spodu wyszło, następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Brakowało mi maki migdałowej wiec dałam pol na pol z gryczana a zamiast jajek, aquafaba. Ohh w końcu znalazłam przepis na twój typu ciasto z owocami! Zapisuje do ulubionych ????