Wiśnia ptasia, wiśnia słodka, dzika wiśnia, Prunus avium… U nas po prostu czereśnia. 🙂 Jej ojczyzną jest najprawdopodobniej  Azja zachodnia, skąd z pomocą ptaków, rozprzestrzeniła się w połowie I wieku p.n.e. na obszarze Morza Śródziemnego. Dziką wiśnię udomowili Grecy. Od nich przeszczepili ją do siebie Rzymianie. Mieszkańcy starożytnego Rzymu byli mistrzami przejmowania od Greków i innych ludów tego, co dobre. Sami natomiast nie byli jakoś wybitnie kreatywni w wynalazki… Czereśnie wraz z legionistami rozprzestrzeniły się po całej Europie. Jednak z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego zanikła również sztuka uprawy czereśni i wiśni. Przywrócono ją dopiero około XVI wieku. Szczególne w tym zasługi mieli Niemcy. W XVII wieku popłynęła z osadnikami do Ameryki…

Jak możemy się domyśleć dzisiejszym bohaterem wpisu są czereśnie. 🙂 Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Sekretem równej, zwartej warstwy czereśniowej jest pieczenie ciasta do góry nogami. Tym sposobem owoce nie zapadają się, nie opadają… Ciasto wychodzi idealne!

Składniki (mała tortownica – średnica ok. 18 cm)

650 g czereśni – myjemy, usuwamy pestki

Ciasto:

100 g migdałów/płatków, całych (zmielonych na mąkę) lub mąki migdałowej

2 – 3 łyżki ksylitolu

1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny

2 białka

30 g oleju kokosowego – rozpuszczone

mąka kokosowa – do posypania – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy czereśnie rozkładając równomiernie na dnie formy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180 stopni.

3. W misce mieszamy mąkę migdałową z ksylitolem i skórką cytrynową. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy.

4. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie ruchami góra – dół łączymy je pozostałymi składnikami.

5. Ciasto wykładamy na owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż góra zaczyna się złocić, a zapach ciasta unosić po kuchni. 🙂 Mi to zajęło ok. 40 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest mokre.

6. Studzimy, odpinamy tortownicę, a ciasto przekręcamy spodem czereśniowym do góry. Posypujemy mąką kokosową.

Komentarze:
21 komentarzy
  1. Monika 21 czerwca, 2024 at 12:29 - Reply

    Czy można dać inne owoce, np. jagody? 🙂

    • Monika 21 czerwca, 2024 at 12:30 - Reply

      Już doczytałam, że nie próbowała Pani, ale że powinno wyjść 😉

  2. Boża 17 kwietnia, 2023 at 07:01 - Reply

    A czy można dać mrożone owoce lub np drylowane wiśnie ze słoika?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 17 kwietnia, 2023 at 11:39 - Reply

      Boża, próbowałabym z mrożonymi, ale sama tego nie robiłam, więc to tylko teoretyczne założenie.

  3. Ania 19 czerwca, 2022 at 16:47 - Reply

    Pycha! Tylko jakoś mało mi spodu wyszło, następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Brakowało mi maki migdałowej wiec dałam pol na pol z gryczana a zamiast jajek, aquafaba. Ohh w końcu znalazłam przepis na twój typu ciasto z owocami! Zapisuje do ulubionych ????

  4. Olesia 27 maja, 2022 at 22:19 - Reply

    Agnieszko, poniedz, prosze, jak zmienic proporcje ciasta na tortownice standardowa o srednicy 26 cm ? Podwoic ciasto a czeresni zostawic przy tym 650 g? Dzieki!

  5. Aneta 22 grudnia, 2021 at 16:45 - Reply

    Dzień dobry,
    jaką inną mąką mogę zastąpić tą migdałową?
    Pozdrawiam

  6. Renia 17 lipca, 2021 at 11:17 - Reply

    Hej!
    Zrobilam wczoraj I wyszlo przepyszne, dziekuje za przepis!
    Mam natomiast pytanie…jak to ciasto 'poprawnie’ kroic? ?

    • Aga Bednarska 24 lipca, 2021 at 19:30 - Reply

      Reniu, bardzo miło mi to czytać… Co do krojenia, to wszystko zależy od tego, w jakiej formie go zrobimy. Okrągłe pokroimy w kliny/trójkąty, bo najwygodniej, a ciacho z formy prostokątnej czy kwadratowej w kwadraty. Tutaj Reniu nie ma jakiejś sztywnej reguły. Buziaki :*

  7. Bożena 19 sierpnia, 2020 at 20:13 - Reply

    Agnieszko, a czym zastąpić białka?
    Niestety nie mogę jeść jajek.

    Pozdrawiam serdecznie
    Bożena ?

    • Aga Bednarska 20 sierpnia, 2020 at 21:23 - Reply

      Bożenka, z tą zamianą białek w tym przepisie będzie kłopot. Nie widzę zwyczajnie tego. Mąka migdałowa jest ciężka, a białka nadają jej lekkości, dodatkowo sprawiając, że wyrasta. Substytuty jajek według mnie sprawią, że w tym konkretnym przepisie, wyjdzie ciężki gniot.

  8. Kasia 11 grudnia, 2019 at 17:58 - Reply

    Witam,
    Proszę mi powiedzieć jaki to ma być olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

    Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2019 at 18:24 - Reply

      Kasiu, używam nierafinowanego, ale dla ciasta nie ma to znaczenia.
      Pozdrawiam

  9. Bogusława Urbanska 7 listopada, 2019 at 22:29 - Reply

    A co z mrożonymi owocami np.wisnie ,maliny?

  10. Anna 26 czerwca, 2018 at 08:40 - Reply

    Wyglada wspaniale-czy robila Pani z innymi owocami ?czeresni brak wiec chcialabym czyms je zastapic ….z gory dziekuje i pozdrawiam

    • Aga Bednarska 26 czerwca, 2018 at 18:16 - Reply

      Robiłam na innych. Nie ma to większego znaczenia tylko trzeba brać poprawkę na twardośc owoców, bo np. rabarbar trzeba przed z lekka przesmażyć. Pozdrawiam serdecznie. Do napisania. :*

  11. KasiaMa 18 czerwca, 2018 at 18:33 - Reply

    Mniaaaami! Wypróbuję z okazji wakacji! 😀

    • Aga Bednarska 18 czerwca, 2018 at 18:45 - Reply

      Kasiu, bardzo się cieszę i mam nadzieję, że Ci posmakuje. Daj znać. Ściskam i do napisania. :*

    • Kasia 28 czerwca, 2019 at 15:18 - Reply

      A czy można zrobić z jagodami?
      I czy można spróbować z całymi jajkami?

      • Aga Bednarska 29 czerwca, 2019 at 06:37

        Z całymi jajkami ciasto biszkoptowe, ale wtedy proporcje inne sypkiego. Z jagodami nie robiłam, ale na pewno wyjdzie smacznie.

      • Agnieszka 24 maja, 2022 at 11:35

        Jak zmienić proporcje sypkich produktów by użyć zółtka? Pozdrawiam!