Wiśnia ptasia, wiśnia słodka, dzika wiśnia, Prunus avium… U nas po prostu czereśnia. 🙂 Jej ojczyzną jest najprawdopodobniej Azja zachodnia, skąd z pomocą ptaków, rozprzestrzeniła się w połowie I wieku p.n.e. na obszarze Morza Śródziemnego. Dziką wiśnię udomowili Grecy. Od nich przeszczepili ją do siebie Rzymianie. Mieszkańcy starożytnego Rzymu byli mistrzami przejmowania od Greków i innych ludów tego, co dobre. Sami natomiast nie byli jakoś wybitnie kreatywni w wynalazki… Czereśnie wraz z legionistami rozprzestrzeniły się po całej Europie. Jednak z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego zanikła również sztuka uprawy czereśni i wiśni. Przywrócono ją dopiero około XVI wieku. Szczególne w tym zasługi mieli Niemcy. W XVII wieku popłynęła z osadnikami do Ameryki…
Jak możemy się domyśleć dzisiejszym bohaterem wpisu są czereśnie. 🙂 Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Sekretem równej, zwartej warstwy czereśniowej jest pieczenie ciasta do góry nogami. Tym sposobem owoce nie zapadają się, nie opadają… Ciasto wychodzi idealne!
Składniki (mała tortownica – średnica ok. 18 cm)
650 g czereśni – myjemy, usuwamy pestki
Ciasto:
100 g migdałów/płatków, całych (zmielonych na mąkę) lub mąki migdałowej
2 – 3 łyżki ksylitolu
1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 białka
30 g oleju kokosowego – rozpuszczone
mąka kokosowa – do posypania – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy czereśnie rozkładając równomiernie na dnie formy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180 stopni.
3. W misce mieszamy mąkę migdałową z ksylitolem i skórką cytrynową. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy.
4. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie ruchami góra – dół łączymy je pozostałymi składnikami.
5. Ciasto wykładamy na owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż góra zaczyna się złocić, a zapach ciasta unosić po kuchni. 🙂 Mi to zajęło ok. 40 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest mokre.
6. Studzimy, odpinamy tortownicę, a ciasto przekręcamy spodem czereśniowym do góry. Posypujemy mąką kokosową.
Mniaaaami! Wypróbuję z okazji wakacji! 😀
Kasiu, bardzo się cieszę i mam nadzieję, że Ci posmakuje. Daj znać. Ściskam i do napisania. :*
A czy można zrobić z jagodami?
I czy można spróbować z całymi jajkami?
Z całymi jajkami ciasto biszkoptowe, ale wtedy proporcje inne sypkiego. Z jagodami nie robiłam, ale na pewno wyjdzie smacznie.
Jak zmienić proporcje sypkich produktów by użyć zółtka? Pozdrawiam!
Wyglada wspaniale-czy robila Pani z innymi owocami ?czeresni brak wiec chcialabym czyms je zastapic ….z gory dziekuje i pozdrawiam
Robiłam na innych. Nie ma to większego znaczenia tylko trzeba brać poprawkę na twardośc owoców, bo np. rabarbar trzeba przed z lekka przesmażyć. Pozdrawiam serdecznie. Do napisania. :*
A co z mrożonymi owocami np.wisnie ,maliny?
Witam,
Proszę mi powiedzieć jaki to ma być olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Pozdrawiam
Kasiu, używam nierafinowanego, ale dla ciasta nie ma to znaczenia.
Pozdrawiam
Agnieszko, a czym zastąpić białka?
Niestety nie mogę jeść jajek.
Pozdrawiam serdecznie
Bożena ?
Bożenka, z tą zamianą białek w tym przepisie będzie kłopot. Nie widzę zwyczajnie tego. Mąka migdałowa jest ciężka, a białka nadają jej lekkości, dodatkowo sprawiając, że wyrasta. Substytuty jajek według mnie sprawią, że w tym konkretnym przepisie, wyjdzie ciężki gniot.
Hej!
Zrobilam wczoraj I wyszlo przepyszne, dziekuje za przepis!
Mam natomiast pytanie…jak to ciasto 'poprawnie’ kroic? ?
Reniu, bardzo miło mi to czytać… Co do krojenia, to wszystko zależy od tego, w jakiej formie go zrobimy. Okrągłe pokroimy w kliny/trójkąty, bo najwygodniej, a ciacho z formy prostokątnej czy kwadratowej w kwadraty. Tutaj Reniu nie ma jakiejś sztywnej reguły. Buziaki :*
Dzień dobry,
jaką inną mąką mogę zastąpić tą migdałową?
Pozdrawiam
Agnieszko, poniedz, prosze, jak zmienic proporcje ciasta na tortownice standardowa o srednicy 26 cm ? Podwoic ciasto a czeresni zostawic przy tym 650 g? Dzieki!
Pycha! Tylko jakoś mało mi spodu wyszło, następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Brakowało mi maki migdałowej wiec dałam pol na pol z gryczana a zamiast jajek, aquafaba. Ohh w końcu znalazłam przepis na twój typu ciasto z owocami! Zapisuje do ulubionych ????