Bezglutenowe brownie migdałowe, to jedno z najbardziej aromatycznych ciast, jakie znam. Gdy go pieczemy w całym domu unosi się aromat czekolady… Wilgotne, bardzo czekoladowe i przepyszne.
Wilgotne ale nie mokre, nie ciężkie. Zdecydowanie wolę lżejsze, bardziej puszyste. To właśnie takie jest.
To bezglutenowe brownie wykonasz bardzo szybko i niezwykle przyjemnie. Ciasto nie czerstwieje, a wręcz przeciwnie – z każdym dniem nabiera mocy.
Rady
- Jajka z ksylitolem/cukrem ubijaj miksuj przez ok. 3 minuty, aż masa będzie biała i puszysta.
- W przepisie możesz użyć ghee, masła extra, margaryny – zależy od potrzeb i preferencji.
- Jeżeli nie masz mąki migdałowej, zmiel na mąkę płatki migdałowe.
- Jeżeli chcesz, by Twoje bezglutenowe brownie było bardziej płynne, piecz je krócej – ok. 20 minut.
- Jeżeli nie masz pod ręką budyniu, zastąp go skrobią kukurydzianą lub skrobią ryżową. Możesz też zastąpić budyń mąką migdałową.
Składniki (forma 18×18):
Składniki:
3 jajka
115 masła/ghee/margaryny
70 g gorzkiej czekolady
70 g ksylitolu/cukru
130 g mąki migdałowej
20 g budyniu waniliowego
15 kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia – płaska
Szczypta soli
Orzechy pekan, rodzynki – opcja
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy nad parą.
Jajka wraz z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli miksujemy przez ok. 3 minuty. Do masy dodajemy dajemy przesiane suche składniki oraz resztkę składników (oprócz pekan), mieszamy szpatułką do połączenia.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy, umieszczamy orzechy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Lubisz czekoladowe desery? Mam coś jeszcze dla Ciebie! Obłędny, wegański deser bez pieczenia.
To ciasto jest nieustannym HIT-em na blogu.
Kliknij w link po przepis:
Komentarze: