Bezglutenowe brownie migdałowe, to jedno z najbardziej aromatycznych ciast, jakie znam. Gdy go pieczemy w całym domu unosi się aromat czekolady… Wilgotne, bardzo czekoladowe i przepyszne.

Wilgotne ale nie mokre, nie ciężkie. Zdecydowanie wolę lżejsze, bardziej puszyste. To właśnie takie jest.

To bezglutenowe brownie wykonasz bardzo szybko i niezwykle przyjemnie. Ciasto nie czerstwieje, a wręcz przeciwnie – z każdym dniem nabiera mocy.

Rady

  • Jajka z ksylitolem/cukrem ubijaj miksuj przez ok. 3 minuty, aż masa będzie biała i puszysta.
  • W przepisie możesz użyć ghee, masła extra, margaryny – zależy od potrzeb i preferencji.
  • Jeżeli nie masz mąki migdałowej, zmiel na mąkę płatki migdałowe.
  • Jeżeli chcesz, by Twoje bezglutenowe brownie było bardziej płynne, piecz je krócej – ok. 20 minut.
  • Jeżeli nie masz pod ręką budyniu, zastąp go skrobią kukurydzianą lub skrobią ryżową. Możesz też zastąpić budyń mąką migdałową.

Składniki (forma 18×18):

Składniki:

3 jajka

115 masła/ghee/margaryny

70 g gorzkiej czekolady

70 g ksylitolu/cukru

130 g mąki migdałowej

20 g budyniu waniliowego

15 kakao

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia – płaska

Szczypta soli

Orzechy pekan, rodzynki – opcja

Wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy nad parą.

Jajka wraz z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli miksujemy przez ok. 3 minuty. Do masy dodajemy dajemy przesiane suche składniki oraz resztkę składników (oprócz pekan), mieszamy szpatułką do połączenia.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy, umieszczamy orzechy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 25 minut.

Smacznego!

Lubisz czekoladowe desery? Mam coś jeszcze dla Ciebie! Obłędny, wegański deser bez pieczenia.

To ciasto jest nieustannym HIT-em na blogu.

Kliknij w link po przepis:

https://www.bezglutenowejadlo.pl/ciasta/oblednie-czekoladowe-ciasto-bez-pieczenia-bez-glutenu-weganskie/

 

Komentarze: