Tarty owocowe są bardzo prostym a jednocześnie bardzo smacznym deserem. To, z czym je zrobimy zależy już tylko od naszej wyobraźni. Warto również podglądać francuskich kucharzy, którzy są mistrzami wykonywania tart. Dzięki nim odkryłam genialny w swej prostocie a jednocześnie bardzo skuteczny sposób na wyciekający z miękkich owoców podczas pieczenia sok – szczególnie bezglutenowy wypiek miałby z tym problem. Wystarczy obsypać spód ciasta mąką migdałową, która absorbując płyny, sprawi, że ciasto nie nasiąknie sokiem i nadal pozostanie kruche. 

Zapraszam na pyszną, miękką i aromatyczną bezglutenową tatrę! 

Składniki (ciasto o średnicy ok 20 cm):
Ciasto:

ok. 60 ml zimnej wody

40 g zimnego masła ghee, margaryny lub masła – zależy, kto co może

2 żółtka

60 g mąki owsianej 

45 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej 

40 g skrobi ziemniaczanej 

35 g mąki ryżowej 

1/4 łyżeczki soli

3 g łuski babki jajowatej 

Wykonanie:

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, sól, starty na tarce zimny tłuszcz, żółtka, wodę – zagniatamy ciasto z wartą kulę. Umieszczamy w lodówce na 10 minut.

Nadzienie:

1 łyżka mąki migdałowej 

1 łyżka skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej (ziemniaczana, tapioka też przejdą)

100 g rabarbaru

200 g truskawek 

45 g preferowanego słodzidła – ksylitol, cukier – lub według uznania 

Wykonanie:

Umyty rabarbar obieramy ze skórki, truskawki szypułkujemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Owoce tuż przed wyłożeniami na ciasto obsypujemy skrobią i słodzidłem. 

Składanie ciasta:

  1. Ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia wałkujemy na grubość ok. 0.5 cm. Na jego środku umieszczamy mąkę migdałową, a następnie owoce – zostawiamy ok. 5 cm brzegu ciasta do zawinięcia. 
  2. Przy pomocy papieru do pieczenia zawijamy brzegi ciasta na owoce solidnie go dociskając – dłońmi będzie to trudniejsze, ciasto może zacząć się rozpadać. 
  3. Ciasto możemy posmarować rozpuszczonym tłuszczem i obsypać ksylitolem, cukrem.
  4. Tartę umieszczamy w piekarniku, pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.  
  5. Przed podaniem posypujemy ciasto słodkim pudrem.
Komentarze:
One Comment
  1. Agata 21 czerwca, 2021 at 09:14 - Reply

    Ciasto wyszło wspaniałe. Dokładnie takie jak na zdjęciu. Ciasto zagniotło się idealnie.
    Zastanawiam się tylko czy nie można by było dodać odrobinę cukru do samego ciasta. Jakoś go tam trochę brakuje.