Ciasta

Bezglutenowa tarta figowa – genialny smak!

Uwielbiam  tarty! Niepozorne, a tak zaskakująco dobre. Zawsze podczas ich jedzenia dosłownie rozpływam się nad fenomenem tych prostych a jakże bogatych w smaku ciast.

Dziś zapraszam Cię do wspólnego upieczenia bezglutenowej tarty figowej, ciasta niezwykle aromatycznego, bardzo smacznego…

Do wykonania traty potrzebne nam jest bezglutenowe kruche ciasto, które zawiera duży procent tłuszczu. W beznabiałowych wypiekach możemy użyć masła ghee lub roślinnej margaryny. W śmieciówkach dostępne jest masło klarowane, ale ono jest w smaku mocno niesmaczne – ciasto też takie będzie.

Jeżeli nie musisz uważać na mleko, użył zwykłego masła extra. Podobnie ze słodzidłem – ksylitol zastąpisz każdym innym preferowanym – cukrem, erytrolem…

 

Składniki (forma 18 cm):

Ciasto

110 g tłuszczu zimny– czytaj wstęp

1 jajko + 1 żółtko

70 g mąki owsianej

40 g mąki z sorgo

25 g mąki migdałowej

40 g budyniu waniliowego

20 g ksylitolu – zmielony na puder

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól – szczypta

Nadzienie

7 fig

15 ml wody

25 g ksylitolu – lub do smaku

2/3 łyżeczki soku z cytryny

1 gałązka mięty

Wykonanie:

Ciasto

W misce umieszczamy przesiane mąki, proszek do pieczenia, posiekany tłuszcz i wszystkie inne składniki, zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy na ok. 40 minut w lodówce.

¾ ciasta rozwałkujemy na papierze do pieczenia przez papier do pieczenia, następnie wraz z papierem umieszczamy je w formie, dociskamy do brzegów, formujemy palcami kształt. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, podpiekamy je w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 15 minut.

Nadzienie

Obrane figi kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w rondlu, podlewamy wodą, gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy ksylitol, posiekaną mięte, gotujemy przez kolejnych 10 minut. Pod koniec podkręcamy smak sokiem z cytryny.

Masę wykładamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto wałkujemy w taki sam sposób – przez papier – wycinamy ok. 1 cm szerokości paski, układamy na piasto wzdłuż i w szerz. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Ciasto wyciągamy z formy po zupełnym wystudzeniu.

 

 

 

Tagged , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *