Rolada biszkoptowa z jabłkami, to szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto. W moim domu znika w mgnieniu oka. Dzieci za takimi deserami przepadają.
Jabłka misternie się w niej układają, jednak nie jest to jakaś czasochłonna robota. Dzieje się tak za sprawą ułożenia cienkich plastrów jabłek w rzędy. W mojej formie wychodzi ich dwa. Jabłka podczas układania powinny zachodzić jedno na drugie.
W tym przepisie przyda się garść teoretycznych porad, jak zrobić niezawodny biszkopt.
Składniki (forma 35 x 25 cm):
Nadzienie jabłowe
1 duże jabłko – u mnie Szara Reneta
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ksylitolu
dżem morelowy – opcjonalnie
Ciasto
3 jajka
40 g migdałów (zmielonych) lub mąki migdałowej
40 g skrobi ziemniaczanej
35 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni.
- Obrane jabłko dzielimy na 4 części, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy na cieniutkie plastry.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy w rzędy plastry jabłek – jabłka powinny zachodzić jedno na drugie, plasterki wykładamy również na środek, w wolne miejsca. Posypujemy je ksylitolem i cynamonem. Odstawiamy na bok.
- Żółtka ucieramy z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Dodajemy zmielone migdały, przesianą mąkę ziemniaczanę.
- Ubijamy białka na lekką, sztywną piankę – taką niczym chmurka. Nie „przebijajmy” białek, bo twarda, bardzo sztywna piana też nie jest najlepsza.
- Łączymy ją delikatnie drewnianą łyżką z masą żółtkową ruchami góra dół.
- Ciasto wykładamy na jabłka, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut.
- Od razu po upieczeniu (ciasto musi myć elastyczne) wyjmujemy formą, energicznie uderzamy o podłogę.
- Ciasto wykładamy na ścierkę (do foli lub papieru do pieczenia może biszkopt się przykleić) jabłkami do góry – ściągamy papier do pieczenia. Jabłka smarujemy dżemem morelowym i śmiało zwijamy wykorzystując do tego ścierkę.
- Posypujemy zmielonym ksylitolem lub innym pudrem.
Mogę użyć mąki ryżowej lub sorgo? Nie możemy orzechów, migdałów..
Pyszna i rewelacyjna.
Dziękuję! :* >3
Przepis rewelacyjny. Dżem zastąpiłam frużeliną malinową domowej roboty. Trochę przy zwijaniu ciasto mi popękało ale zapewne byłam mało delikatna. Dziękuję.
Alu, bardzo się cieszę, że rolada Ci posmakowała. Dziękuję za komentarz. :* Szczęśliwego Nowego Roku! :*
Zrobiłam dzisiaj, pyszna. niestety rolada przy zwijaniu pekla. Co może być przyczyną?
Tak jakby ciasto było za gęste albo a bardzo wypieczone i przesuszone.
Witam. Czy mogę dać mąkę ziemniaczaną? Pozdrawiam.
Marlena, mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana, to w naszym kraju zamienne nazwy skrobi z ziemniaków, także spokojnie. Uściski :*
Dzięki wielkie, zapamiętane ❤️? Pozdrawiam.
Rolada jest pyszna, smakowała również glutenowym gościom, którzy się akurat trafili jak wyjmowałam ja z piekarnika! Miała tylko jedną wadę – była za mała;) Następnym razem zrobię większa porcje:) Przepis zdecydowanie do powtórzenia!!!
Czy można zastąpić migdały inną mąką?
Możesz wykorzystać biszkopt, jaki robisz – każdy powinien być dobry, byle nie suchy i łamliwy. Możesz migdały zastąpić innymi orzechami – laskowymi, włoskimi.