Rolada biszkoptowa z jabłkami, to szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto. W moim domu znika w mgnieniu oka. Dzieci za takimi deserami przepadają.

 

Jabłka misternie się w niej układają, jednak nie jest to jakaś czasochłonna robota. Dzieje się tak za sprawą ułożenia cienkich plastrów jabłek w rzędy. W mojej formie wychodzi ich dwa. Jabłka podczas układania powinny zachodzić jedno na drugie.

 

W tym przepisie przyda się garść teoretycznych porad, jak zrobić niezawodny biszkopt.

 

 

Składniki (forma 35 x 25 cm):

 

Nadzienie jabłowe

 

1 duże jabłko – u mnie Szara Reneta

 

1/2 łyżeczki cynamonu

 

1 łyżka ksylitolu

 

dżem morelowy – opcjonalnie

 

Ciasto

 

3 jajka

 

40 g migdałów (zmielonych) lub mąki migdałowej

 

40 g skrobi ziemniaczanej

 

35 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

 

 

Wykonanie:

 

  1. Nagrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni.
  2. Obrane jabłko dzielimy na 4 części, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy na cieniutkie plastry.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy w rzędy plastry jabłek – jabłka powinny zachodzić jedno na drugie, plasterki wykładamy również na środek, w wolne miejsca. Posypujemy je ksylitolem i cynamonem. Odstawiamy na bok.
  4. Żółtka ucieramy z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Dodajemy zmielone migdały, przesianą mąkę ziemniaczanę.
  5. Ubijamy białka na lekką, sztywną piankę – taką niczym chmurka. Nie „przebijajmy” białek, bo twarda, bardzo sztywna piana też nie jest najlepsza.
  6. Łączymy ją delikatnie drewnianą łyżką z masą żółtkową ruchami góra dół.
  7. Ciasto wykładamy na jabłka, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 – 20 minut.
  8. Od razu po upieczeniu (ciasto musi myć elastyczne) wyjmujemy formą, energicznie uderzamy o podłogę.
  9. Ciasto wykładamy na ścierkę (do foli lub papieru do pieczenia może biszkopt się przykleić) jabłkami do góry – ściągamy papier do pieczenia. Jabłka smarujemy dżemem morelowym i śmiało zwijamy wykorzystując do tego ścierkę.
  10. Posypujemy zmielonym ksylitolem lub innym pudrem.
Komentarze:
13 komentarzy
  1. Pati 16 grudnia, 2021 at 07:53 - Reply

    Mogę użyć mąki ryżowej lub sorgo? Nie możemy orzechów, migdałów..

  2. Dytek 10 kwietnia, 2021 at 20:04 - Reply

    Pyszna i rewelacyjna.

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:19 - Reply

      Dziękuję! :* >3

  3. Alicja 30 grudnia, 2020 at 18:48 - Reply

    Przepis rewelacyjny. Dżem zastąpiłam frużeliną malinową domowej roboty. Trochę przy zwijaniu ciasto mi popękało ale zapewne byłam mało delikatna. Dziękuję.

    • Aga Bednarska 2 stycznia, 2021 at 08:53 - Reply

      Alu, bardzo się cieszę, że rolada Ci posmakowała. Dziękuję za komentarz. :* Szczęśliwego Nowego Roku! :*

  4. Magda 22 grudnia, 2020 at 10:51 - Reply

    Zrobiłam dzisiaj, pyszna. niestety rolada przy zwijaniu pekla. Co może być przyczyną?

    • Aga Bednarska 23 grudnia, 2020 at 12:30 - Reply

      Tak jakby ciasto było za gęste albo a bardzo wypieczone i przesuszone.

  5. Marlena 29 listopada, 2020 at 13:34 - Reply

    Witam. Czy mogę dać mąkę ziemniaczaną? Pozdrawiam.

    • Aga Bednarska 29 listopada, 2020 at 15:19 - Reply

      Marlena, mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana, to w naszym kraju zamienne nazwy skrobi z ziemniaków, także spokojnie. Uściski :*

      • Marlena 29 listopada, 2020 at 17:41

        Dzięki wielkie, zapamiętane ❤️? Pozdrawiam.

  6. Ink3 9 marca, 2020 at 00:09 - Reply

    Rolada jest pyszna, smakowała również glutenowym gościom, którzy się akurat trafili jak wyjmowałam ja z piekarnika! Miała tylko jedną wadę – była za mała;) Następnym razem zrobię większa porcje:) Przepis zdecydowanie do powtórzenia!!!

  7. Alicja 7 marca, 2020 at 16:12 - Reply

    Czy można zastąpić migdały inną mąką?

    • Aga Bednarska 7 marca, 2020 at 16:23 - Reply

      Możesz wykorzystać biszkopt, jaki robisz – każdy powinien być dobry, byle nie suchy i łamliwy. Możesz migdały zastąpić innymi orzechami – laskowymi, włoskimi.