Tak wygląda najlepsza bezglutenowa babka, jaką zrobisz.

Bardzo wilgotna, niezawodna, prosta w wykonaniu. Następnego dnia po upieczeniu nie jest sucha.

Kliknij, zobacz filmik, jak robiłam babkę <klik>

Dobre rady, na dobry bezglutenowy wypiek.

  • Wszystkie składniki ciasta muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka! 10 jajek zawsze trzymam w temperaturze pokojowej – ciasta nie lubią zimnych jajek.
  • Nie masz masła ghee? Użyj masła extra w takiej samej ilości.
  • Do ciasta dodałam łyżkę rumu. Jeżeli nie masz go pod ręką, chociaż namawiam do zakupu małej buteleczki, to pomiń ten składnik.
  • Kolejność dodawania składników ma znaczenie, trzymaj się przepisu.
  • Przed robieniem ciasta przeczytaj przepis, przygotuj składniki. Dzięki temu nic Cię nie zaskoczy, niczego nie pominiesz.
  • Ksylitol możesz wymienić na cukier.

Wilgotna babka. Jak to zrobić?

Po upieczeniu nie wyjmujemy babki z foremki. Okręcamy ją ścierką, umieszczamy w reklamówce, zawijamy szczelnie. Studzimy.

Dzięki temu para pozostanie w cieście, ciasto będzie wilgotne.

Termoobieg – dobry do ciast?

Odradzam Ci pieczenie w termoobiegu. Ciasta lubią spokojny wzrost, bez przeciągów, powiewu powietrza. Najlepszym programem jest góra-dół lub jak w moim przypadku dół, bo mam gazowy.

Lukier bez cukru? Trzymaj mój patent.

Lukier tradycyjny na bazie ksylitolu spływa      z ciasta, jest niesmaczny. Wymyśliłam taki, który na powierzchni babki tworzy genialną glazurę, nadaje smak ciastu,  jednocześnie sprawiając, że ciasto dłużej zachowuje wilgoć. Lukier z dodatkiem galaretki lub żelatyny. Jest to mocny akcent babki.

Bezglutenowa babka cytrynowa

Składniki (forma 18 cm średnicy):

4 jajka (waga po wybiciu ze skorupek ok. 120 g)

200 g masła ghee

120 g ksylitolu

2 budynie (2×35 g) waniliowe lub śmietankowe bez cukru

70 g skrobi kukurydzianej

60 g mąki ryżowej

40 g skrobi ziemniaczanej

6 g mielonej łupiny babki jajowatej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cytryna – skórka

szczypta soli

Wykonanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
  • W misce umieszczamy jajka, miękkie masło, miksujemy przez około 1 minutę. Masa może się lekko zwarzyć – nie patrz na to. Następnie dodajemy ksylitol, misksujemy, aż uzyskamy jasną, puszystą masę.
  • Do masy przesiewamy suche składniki, ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy rum, miksujemy do połączenia przez ok. 1 minutę.
  • Formę natłuszczamy masłem, opruszamy mąką ryżową. Wylewamy ciasto, wygładzamy jego wierzch.
  • Pieczemy góra-dół w 170 stopniach ok. 40 minut.
  • Po upieczeniu nie wyjmujemy z foremki. Owijamy ją ścierką, umieszczamy w worku/reklamówce.
  • Po ok. 1 godzinie wyciągamy, jeżeli jest już zimne, polewamy lukrem.

Lukier:

30 g ksylitolu

25  g/ml soku z cytryny

15 ml wody

50 ml/g mleka kokosowego

1 łyżeczka (ok. 2 g ) galaretki bez cukru

Wykonanie:

  • W naczyniu doprowadzamy do zagotowania wodę i sok z cytryny, rozpuszczamy galaretkę.
  • Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia.
  • Tężejący lukier wylewamy na ciasto.

Szukasz pomysłów na bezglutenowe ciasta, polecam Ci uwadze sernik z ziemniaków. Wiem, jak to brzmi, ale… jest genialny! Kliknij, tu znajdziesz przepis.

Komentarze:
16 komentarzy
  1. Marzena Marzena 18 kwietnia, 2025 at 11:40 - Reply

    Czy mogę zastąpić masło ghee – masłem klarowanym?

  2. Kasia 18 kwietnia, 2025 at 11:15 - Reply

    Dzień dobry, czy jeśli mam tylko skrobię kukurydzianą to mogę dodać 110g zamiast 70 + 40 g ziemniaczanej?

    I czy jest szansa jakoś zamienić łupiny babki jajowatej?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 21 kwietnia, 2025 at 18:55 - Reply

      Hej!
      Ze skrobią próbowałabym, ale łupiny nie polecam, a wręcz odradzam, pomijać.

  3. Olka 8 kwietnia, 2025 at 09:50 - Reply

    Czyli co z tym mlekiem kokosowym? Takie z puszki(mleczko) czy takie w kartonie (napój- nazwijmy je mlekiem dla uproszczenia), Jak do kawy?

  4. Jolanta 7 kwietnia, 2025 at 15:36 - Reply

    Czy można pominąć budyń albo zastąpić go mąką ziemniaczaną ?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 7 kwietnia, 2025 at 20:07 - Reply

      Można zastąpić skrobią kukurydzianą.

      • Jolanta 8 kwietnia, 2025 at 13:25

        Dziękuję na odpowiedź. Synowi nie „pasuje” posmak budyniu 🙂 rozumiem że skrobi kukurydzianej dać tyle samo co budyniu ?

      • Aga Bezglutenowe Jadło 8 kwietnia, 2025 at 15:21

        Dałabym tyle samo. Polecam budynie marki Winiary – nie czuję posmaku (w innych tak, dlatego nie używam), a zawsze dają dodatkowego aromatu. W kontakcie <3

  5. Jola 6 kwietnia, 2025 at 23:27 - Reply

    Ile tej wody do lukru?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 7 kwietnia, 2025 at 06:27 - Reply

      ok. 15 ml.

  6. Łucja 4 kwietnia, 2025 at 14:05 - Reply

    Czy można dodać same żółtka zamiast
    jajek – bądź zamiennik jajek ?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 5 kwietnia, 2025 at 14:27 - Reply

      Nie robiłam, nie umiem pomóc. Bg przepisy są przewrotne. Bez sprawdzenia nie jestem w stanie określić, ile należy dodać płynu, o ile zmienić proporcje mąk.

  7. Anna 3 kwietnia, 2025 at 02:14 - Reply

    Robiąc lukier to mleko kokosowe masz na myśli to z małego kartonika 80-90%tluszczu, czy galaretka bez cukru jakąś konkretna (cytrynowa czy może być inny smak)?

    • Aga Bezglutenowe Jadło 5 kwietnia, 2025 at 14:29 - Reply

      Ania, tak – nie napój. Każde mleko będzie dobre. Ja użyłam z Celiko, ale to według uznania. Jeżeli chcesz inny posmak, to użyj innego smaku np. pomarańczowej.

  8. Anna 2 kwietnia, 2025 at 23:06 - Reply

    Czy przy zamianie ksylitolu na cukier biały można go/cukru/ dodać mniej? Ksylitol jest chyba mniej słodki🤔 obawiam się że ciasto po zamianie na cukier biały będzie poprostu za słodkie

    • Aga Bezglutenowe Jadło 5 kwietnia, 2025 at 14:31 - Reply

      Ja ogólnie nie słodzę za dużo, więc możesz zwiększyć proporcje cukru.