Tak wygląda najlepsza bezglutenowa babka, jaką zrobisz.
Bardzo wilgotna, niezawodna, prosta w wykonaniu. Następnego dnia po upieczeniu nie jest sucha.
Kliknij, zobacz filmik, jak robiłam babkę <klik>
Dobre rady, na dobry bezglutenowy wypiek.
- Wszystkie składniki ciasta muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka! 10 jajek zawsze trzymam w temperaturze pokojowej – ciasta nie lubią zimnych jajek.
- Nie masz masła ghee? Użyj masła extra w takiej samej ilości.
- Do ciasta dodałam łyżkę rumu. Jeżeli nie masz go pod ręką, chociaż namawiam do zakupu małej buteleczki, to pomiń ten składnik.
- Kolejność dodawania składników ma znaczenie, trzymaj się przepisu.
- Przed robieniem ciasta przeczytaj przepis, przygotuj składniki. Dzięki temu nic Cię nie zaskoczy, niczego nie pominiesz.
- Ksylitol możesz wymienić na cukier.
Wilgotna babka. Jak to zrobić?
Po upieczeniu nie wyjmujemy babki z foremki. Okręcamy ją ścierką, umieszczamy w reklamówce, zawijamy szczelnie. Studzimy.
Dzięki temu para pozostanie w cieście, ciasto będzie wilgotne.
Termoobieg – dobry do ciast?
Odradzam Ci pieczenie w termoobiegu. Ciasta lubią spokojny wzrost, bez przeciągów, powiewu powietrza. Najlepszym programem jest góra-dół lub jak w moim przypadku dół, bo mam gazowy.
Lukier bez cukru? Trzymaj mój patent.
Lukier tradycyjny na bazie ksylitolu spływa z ciasta, jest niesmaczny. Wymyśliłam taki, który na powierzchni babki tworzy genialną glazurę, nadaje smak ciastu, jednocześnie sprawiając, że ciasto dłużej zachowuje wilgoć. Lukier z dodatkiem galaretki lub żelatyny. Jest to mocny akcent babki.
Bezglutenowa babka cytrynowa
Składniki (forma 18 cm średnicy):
4 jajka (waga po wybiciu ze skorupek ok. 120 g)
200 g masła ghee
120 g ksylitolu
2 budynie (2×35 g) waniliowe lub śmietankowe bez cukru
70 g skrobi kukurydzianej
60 g mąki ryżowej
40 g skrobi ziemniaczanej
6 g mielonej łupiny babki jajowatej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna – skórka
szczypta soli
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
- W misce umieszczamy jajka, miękkie masło, miksujemy przez około 1 minutę. Masa może się lekko zwarzyć – nie patrz na to. Następnie dodajemy ksylitol, misksujemy, aż uzyskamy jasną, puszystą masę.
- Do masy przesiewamy suche składniki, ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy rum, miksujemy do połączenia przez ok. 1 minutę.
- Formę natłuszczamy masłem, opruszamy mąką ryżową. Wylewamy ciasto, wygładzamy jego wierzch.
- Pieczemy góra-dół w 170 stopniach ok. 40 minut.
- Po upieczeniu nie wyjmujemy z foremki. Owijamy ją ścierką, umieszczamy w worku/reklamówce.
- Po ok. 1 godzinie wyciągamy, jeżeli jest już zimne, polewamy lukrem.
Lukier:
30 g ksylitolu
25 g/ml soku z cytryny
15 ml wody
50 ml/g mleka kokosowego
1 łyżeczka (ok. 2 g ) galaretki bez cukru
Wykonanie:
- W naczyniu doprowadzamy do zagotowania wodę i sok z cytryny, rozpuszczamy galaretkę.
- Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia.
- Tężejący lukier wylewamy na ciasto.
Szukasz pomysłów na bezglutenowe ciasta, polecam Ci uwadze sernik z ziemniaków. Wiem, jak to brzmi, ale… jest genialny! Kliknij, tu znajdziesz przepis.
Czy mogę zastąpić masło ghee – masłem klarowanym?
Dzień dobry, czy jeśli mam tylko skrobię kukurydzianą to mogę dodać 110g zamiast 70 + 40 g ziemniaczanej?
I czy jest szansa jakoś zamienić łupiny babki jajowatej?
Hej!
Ze skrobią próbowałabym, ale łupiny nie polecam, a wręcz odradzam, pomijać.
Czyli co z tym mlekiem kokosowym? Takie z puszki(mleczko) czy takie w kartonie (napój- nazwijmy je mlekiem dla uproszczenia), Jak do kawy?
Czy można pominąć budyń albo zastąpić go mąką ziemniaczaną ?
Można zastąpić skrobią kukurydzianą.
Dziękuję na odpowiedź. Synowi nie „pasuje” posmak budyniu 🙂 rozumiem że skrobi kukurydzianej dać tyle samo co budyniu ?
Dałabym tyle samo. Polecam budynie marki Winiary – nie czuję posmaku (w innych tak, dlatego nie używam), a zawsze dają dodatkowego aromatu. W kontakcie <3
Ile tej wody do lukru?
ok. 15 ml.
Czy można dodać same żółtka zamiast
jajek – bądź zamiennik jajek ?
Nie robiłam, nie umiem pomóc. Bg przepisy są przewrotne. Bez sprawdzenia nie jestem w stanie określić, ile należy dodać płynu, o ile zmienić proporcje mąk.
Robiąc lukier to mleko kokosowe masz na myśli to z małego kartonika 80-90%tluszczu, czy galaretka bez cukru jakąś konkretna (cytrynowa czy może być inny smak)?
Ania, tak – nie napój. Każde mleko będzie dobre. Ja użyłam z Celiko, ale to według uznania. Jeżeli chcesz inny posmak, to użyj innego smaku np. pomarańczowej.
Czy przy zamianie ksylitolu na cukier biały można go/cukru/ dodać mniej? Ksylitol jest chyba mniej słodki🤔 obawiam się że ciasto po zamianie na cukier biały będzie poprostu za słodkie
Ja ogólnie nie słodzę za dużo, więc możesz zwiększyć proporcje cukru.