Proste, łatwe i smaczne – takie jest ciasto marchewkowe. Idealny deser na szybko. Żeby go wykonać wystarczy zmielić lub zetrzeć na bardzo drobnych oczkach marchewkę (im gładsza masa, tym lepsza), dodać do niej mąkę kokosową, zmielone migdały, jajka, słodzidło, proszek do pieczenia i do piekarnika. W tym cieście lubię, gdy kawałki migdałów są większe, ale to rzecz indywidualna, bo równe dobrze można dodać mąkę migdałową. Ciasto należny do tych, które szybko nie wysychają, więc przez kilka dni można cieszyć się jego smakiem.

 

 

 

 

Składniki (foremka 8,5 x 15 cm):

 

100 g marchwi – po obraniu

 

50 g migdałów lub mąki migdałowej – migdały podprażyć na patelni lub w piekarniku, zmielić/posiekać

 

30 g mąki kokosowej

 

ok. 30 g ksylitolu lub według smaku

 

2 jajka

 

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1/2 czekolada – preferowana do polania ciasta (u mnie czekolada gorzka połączona z mlekiem kokosowym w proszku i odrobiną ksylitolu w pudrze)

 

Wykonanie:

 

  1. Obraną marchew ścieramy na tarce z zadziorkami lub na grubszej i blendujemy.
  2. Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku – mielimy. Pomijamy, jeżeli używamy gotowych mielonych.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem.
  4. W misce łączymy wszystkie składniki, masę wykładamy do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem foremki.
  5. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 30 minut. Studzimy na kratce.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto.
  7. Przechowujemy w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Rady/uwagi:

 

  • Proporcje ciasta są na malutką foremkę. Jeżeli chcesz zrobić ją np. w klasycznej tortownicy o średnicy 24 cm składniki powinno się przynajmniej potroić. Na blogu często podaje proporcje pod małe porcje. Jeżeli coś nie wyjdzie albo nie posmakuję (smak, to rzecz subiektywna ;)) , to wtedy nie żal tak mocno tego wyrzucać. 😉 Ma to też praktyczny wydźwięk, bo zwyczajnie bezglutenowe ciasta lepiej piecze się w małych formach. 😉

 

Komentarze:
20 komentarzy
  1. Ewa 24 kwietnia, 2022 at 16:23 - Reply

    Czy migdały i marchewka muszą być zblendowane? Bardzo trudno zblendować suchą marchewkę, a wolałabym żeby migdały były bardziej wyczuwalne.

  2. Marlena 23 lutego, 2021 at 16:14 - Reply

    Witam ? a gdyby tak zrobić to ciasto jako mafinnki da radę ? Pozdrawiam.

  3. Grażyna 23 stycznia, 2021 at 10:24 - Reply

    Czym zastąpić jajko?

    • Asia 25 września, 2021 at 07:17 - Reply

      Czy jest szansa zastąpić czymś jajko?

      • Justa 1 listopada, 2021 at 19:54

        Moze babka plesznik/ jajowata albo glutek z siemienia lnianego? Są też specjalne mieszanki zastępujące jajko (Veggs)

  4. Krysia 23 listopada, 2020 at 10:47 - Reply

    To ciasto jest obłędnie pyszne!
    Puszyste, wilgotne – po prostu raj dla podniebienia.
    Dziękuję za cudowne przepisy.
    Pozdrawiam:)

    • Aga Bednarska 23 listopada, 2020 at 11:20 - Reply

      Krysiu, jak się cieszę! Bardzo Ci dziękuję za piękną rekomendację. Ściskam mocno i do napisania… :*

  5. Basia 27 października, 2020 at 16:11 - Reply

    Aga, zrobiłam już wiele ciast bezglutenowych i nawet te bardzo polecane nam nie podchodziły. Po prostu nie nasze smaki chyba. To jest pierwsze ciasto, o którym mogę powiedzieć, że jest dla nas naprawdę dobre. Zrobiłam już 3 razy i jest ok w smaku. Także wielkie dzięki, nie ustaję i szukam dalej czegoś co nam podpasuje:)

  6. Ania 20 października, 2020 at 18:57 - Reply

    A moje wyszło pyszne, ale suche. Jaka powinna być konsystencja ciasta przed przełożeniem do foremki? U mnie było raczej sypkie. Można dodać np. mleka roślinnego?

  7. Izabela 2 września, 2020 at 09:07 - Reply

    Aga, ciasto marchewkowe jest absolutnie wspaniale, robie je juz czwarty raz, maz glutenowy tez sie zajada a i moje oba chlopaki uwielbiaja! My akurat bez czekolady ale i tak jest pyszniutkie! Swietny przepis!

    • Aga Bednarska 5 września, 2020 at 17:32 - Reply

      Iza, jak mi pięknie napisałaś… Bardzo się cieszę, że ciacho Tobie i Twoim chłopakom podeszło. Ale jest mi miło to czytać… Dziękuję. :*

  8. BetiBeti 31 sierpnia, 2020 at 06:43 - Reply

    Wow

  9. Ewa 2 kwietnia, 2020 at 13:32 - Reply

    czy mąkę migdałową można zastąpić ryżową? kukurydzianą?

  10. Maria 22 marca, 2020 at 20:10 - Reply

    Czy można czymś zastąpić jajko?

  11. Ewa 16 marca, 2020 at 17:01 - Reply

    W końcu mam dużo czasu więc nadrabiam komentarze:) to ciasto jest przepyszne!!polecam od razu robić z podwójnej ilości składników, bo znika błyskawicznie:)

  12. Olesia 7 marca, 2020 at 20:04 - Reply

    Zrobilam! Faktycznie, bardzo male ciasto, a pyszne! Zniknelo w ciagu jednego podwieczorka. Glownie silami mnie i meza :). Najmlodsze dziecko sprobowalo kawaleczek i wiecej nie chcialo, dwie starsze odmowily nawet sprobowania. Niech sie wypchaja, bede i tak to ciasto robila czesciej, bo przepyszne!

  13. Sylwia 6 marca, 2020 at 16:21 - Reply

    Witam, czy można zastąpić mąkę migdałową jakąś inną? Jeśli można, to jaką?

  14. Kasia 5 marca, 2020 at 17:09 - Reply

    Witam, czy podana waga marchewki jest aby prawidłowa? Bo tak na oko wydaje mi się że 100 gram to bardzo mało. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam!

    • Aga Bednarska 5 marca, 2020 at 19:05 - Reply

      To jest malutka foremka – wymiary podane przy składnikach. Chcesz w klasycznej tortownicy, trzeba potroić składniki. Pozdrawiam!

      • Kasia 6 marca, 2020 at 06:28

        OK, dzisiaj robię. Mam nadzieję że mi wyjdzie 🙂 Dzięki!