Proste, łatwe i smaczne – takie jest ciasto marchewkowe. Idealny deser na szybko. Żeby go wykonać wystarczy zmielić lub zetrzeć na bardzo drobnych oczkach marchewkę (im gładsza masa, tym lepsza), dodać do niej mąkę kokosową, zmielone migdały, jajka, słodzidło, proszek do pieczenia i do piekarnika. W tym cieście lubię, gdy kawałki migdałów są większe, ale to rzecz indywidualna, bo równe dobrze można dodać mąkę migdałową. Ciasto należny do tych, które szybko nie wysychają, więc przez kilka dni można cieszyć się jego smakiem.

 

 

 

 

Składniki (foremka 8,5 x 15 cm):

 

100 g marchwi – po obraniu

 

50 g migdałów lub mąki migdałowej – migdały podprażyć na patelni lub w piekarniku, zmielić/posiekać

 

30 g mąki kokosowej

 

ok. 30 g ksylitolu lub według smaku

 

2 jajka

 

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1/2 czekolada – preferowana do polania ciasta (u mnie czekolada gorzka połączona z mlekiem kokosowym w proszku i odrobiną ksylitolu w pudrze)

 

Wykonanie:

 

  1. Obraną marchew ścieramy na tarce z zadziorkami lub na grubszej i blendujemy.
  2. Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku – mielimy. Pomijamy, jeżeli używamy gotowych mielonych.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem.
  4. W misce łączymy wszystkie składniki, masę wykładamy do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem foremki.
  5. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 30 minut. Studzimy na kratce.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto.
  7. Przechowujemy w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Rady/uwagi:

 

  • Proporcje ciasta są na malutką foremkę. Jeżeli chcesz zrobić ją np. w klasycznej tortownicy o średnicy 24 cm składniki powinno się przynajmniej potroić. Na blogu często podaje proporcje pod małe porcje. Jeżeli coś nie wyjdzie albo nie posmakuję (smak, to rzecz subiektywna ;)) , to wtedy nie żal tak mocno tego wyrzucać. 😉 Ma to też praktyczny wydźwięk, bo zwyczajnie bezglutenowe ciasta lepiej piecze się w małych formach. 😉

 

Komentarze:
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
3 lat temu

Witam, czy podana waga marchewki jest aby prawidłowa? Bo tak na oko wydaje mi się że 100 gram to bardzo mało. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam!

Kasia
Kasia
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

OK, dzisiaj robię. Mam nadzieję że mi wyjdzie 🙂 Dzięki!

Sylwia
Sylwia
3 lat temu

Witam, czy można zastąpić mąkę migdałową jakąś inną? Jeśli można, to jaką?

Olesia
Olesia
3 lat temu

Zrobilam! Faktycznie, bardzo male ciasto, a pyszne! Zniknelo w ciagu jednego podwieczorka. Glownie silami mnie i meza :). Najmlodsze dziecko sprobowalo kawaleczek i wiecej nie chcialo, dwie starsze odmowily nawet sprobowania. Niech sie wypchaja, bede i tak to ciasto robila czesciej, bo przepyszne!

Ewa
Ewa
3 lat temu

W końcu mam dużo czasu więc nadrabiam komentarze:) to ciasto jest przepyszne!!polecam od razu robić z podwójnej ilości składników, bo znika błyskawicznie:)

Maria
Maria
3 lat temu

Czy można czymś zastąpić jajko?

Ewa
Ewa
2 lat temu

czy mąkę migdałową można zastąpić ryżową? kukurydzianą?

BetiBeti
BetiBeti
2 lat temu

Wow

Izabela
Izabela
2 lat temu

Aga, ciasto marchewkowe jest absolutnie wspaniale, robie je juz czwarty raz, maz glutenowy tez sie zajada a i moje oba chlopaki uwielbiaja! My akurat bez czekolady ale i tak jest pyszniutkie! Swietny przepis!

Ania
Ania
2 lat temu

A moje wyszło pyszne, ale suche. Jaka powinna być konsystencja ciasta przed przełożeniem do foremki? U mnie było raczej sypkie. Można dodać np. mleka roślinnego?

Basia
Basia
2 lat temu

Aga, zrobiłam już wiele ciast bezglutenowych i nawet te bardzo polecane nam nie podchodziły. Po prostu nie nasze smaki chyba. To jest pierwsze ciasto, o którym mogę powiedzieć, że jest dla nas naprawdę dobre. Zrobiłam już 3 razy i jest ok w smaku. Także wielkie dzięki, nie ustaję i szukam dalej czegoś co nam podpasuje:)

Krysia
Krysia
2 lat temu

To ciasto jest obłędnie pyszne!
Puszyste, wilgotne – po prostu raj dla podniebienia.
Dziękuję za cudowne przepisy.
Pozdrawiam:)

Grażyna
Grażyna
2 lat temu

Czym zastąpić jajko?

Asia
Asia
Reply to  Grażyna
1 rok temu

Czy jest szansa zastąpić czymś jajko?

Justa
Justa
Reply to  Asia
1 rok temu

Moze babka plesznik/ jajowata albo glutek z siemienia lnianego? Są też specjalne mieszanki zastępujące jajko (Veggs)

Marlena
Marlena
2 lat temu

Witam ? a gdyby tak zrobić to ciasto jako mafinnki da radę ? Pozdrawiam.

Ewa
Ewa
11 miesięcy temu

Czy migdały i marchewka muszą być zblendowane? Bardzo trudno zblendować suchą marchewkę, a wolałabym żeby migdały były bardziej wyczuwalne.