Chleby i bułki

Biały bezglutenowy chleb na zakwasie z orzechami. Miękki, elastyczny, wyborny!

Wczoraj moja przyjaciółka Krysia z przyjemnością zajadała się tym chlebem, dziś z podobną przyjemnością dla Ciebie spisuję recepturę. 

Pieczywo na zakwasie ma moc smaku, aromatu, tekstury i długo zachowuje świeżość. Same zalety, więc jeżeli jeszcze nie masz nastawionego makrobiotycznego dobrodziejstwa, czas to zaniedbanie nadrobić. Przepisem służę. Uwierz mi, że warto! 

Uwaga odnośnie zakwasu i udanego pieczywa. 

Dbaj o zakwas jak o dziecko! Karm solidnie, nie chłódź zbyt często w lodówce, a zobaczysz, że odwdzięczy Ci się mocą. W chlebie na zdjęciach widać, jak pracuje dobry zakwas – wzrost jest zacny. Swojego zakwasu nie przetrzymuję w lodówce, codziennie dwa razy (a czasem trzy, zależy od wypieku) karmię i z radością patrzę, jak rośnie. 

Nie przedłużając raz dwa biorę się za recepturę…

Składniki (11×20 cm)

350 ml wody 

100 g aktywnego zakwasu 

110 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

100 g mąki ryżowej  

50 g mąki sorgo

20 g skrobi ziemniaczanej 

30 ml oliwy z oliwek 

10 g łuski babki jajowatej 

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka cukru 

50 g orzechów włoskich – można pominąć

nasiona słonecznika, nasiona czarnuszki, przyprawy (ja użyłam domowej aromatycznej mieszanki Dukkah (arabska)), biały mak – do posypania wierzchu

Wykonanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, cukier, zakwas, wodę, drewnianą łyżką łączymy składniki. Pod koniec dodajemy orzechy. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy sól, oliwę, ponownie mieszamy. 
  3. Ciasto wykładamy wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką np. ryżową lub płatkami owsianymi, gryczanymi, foremkę. Przykrywamy szczelnie folią lub umieszczamy w pojemniku z zamknięciem – ciasto będzie sobie spokojnie, bez przeciągów rosło.. 
  4. Po ok. 8-10 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jego wierzch spryskujemy wodą, następnie posypujemy go preferowana posypką (lub ją pomijamy). 
  5. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 220 stopni – na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą do wytworzenia pary wodnej. 
  6. Chleb pieczemy przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed końcem wypieku wyjmujemy naczynie z wodą. 
  7. Pieczywo wyjmujemy z foremki, opukujemy dno i jeżeli wydaje głuchy odgłos, to chleb jest dobry, jeżeli nie, do dopiekamy. 
  8. Nie kroimy gorącego chleba 0 dajemy mu wystygnąć! 

 

Tagged , , , , , , , , , ,

14 thoughts on “Biały bezglutenowy chleb na zakwasie z orzechami. Miękki, elastyczny, wyborny!

    1. Czas pieczenia to finalnie dobry, nie surowy wypiek. Ja tutaj podaję ile piekło się u mnie, jednam każdy piekarnik piecze inaczej. Ja mam np. gazowy. W przepisach generalnie czas należy traktować orientacyjnie i piec tyle, ile trzeba, żeby był upieczony. 😉 Pozdrawiam!

  1. Na pewno upieke wkrotce, wydlada tak, ze slina cieknie. Musze tylko dokupic brakujace skladniki.
    Chcialam sie podzielic moim ostatnim odkryciem – wszedzie w wypiekach gdzie jest u Ciebie luska babki jajowatej zastepuje ja zmielona w mlynku do kawy mieszanka: ziarna bialego lnu – chia- luska babki jajowatej w proporcji 10:5:2,5. Wypieki wychodza jeszcze lepsze, na moj gust, w konsystencji, niz na samej babce jajowatej! Mniam!

      1. Daje tyle ile potrzeba na pokrycie chleba – sypię na oko ale jakby to zważyć, to na pewno było by więcej, niż łuski. Pozdrawiam serdecznie

  2. Dzien dobry
    Jakie będą proporcje mąk i zakwasu na długą keksówkę? Ach i dziękuję za książkę, po 10 latach pieczenia przymierzam się do zakwasu.

  3. Dziękuje za świetny przepis! Ja robiłam go bez orzechów, ale ma taki fajny smak, lekki! A propos pytań powyżej na np piekłam z termoobiegiem 210* przez 40 min bo lubię przypieczony ? świetna strona!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *