Chleby i bułki

Bezglutenowe podpłomyki z koprem włoskim i czosnkiem. Wegańskie, chrupiące!

Mam przyjemność zaprosić Cię na smakowite podpłomyki. Idealne pieczywo dla niecierpliwych lub na tzw. ostatnią chwilę. 😉

To pieczywo smakuję mi wyjątkowo – chrupiące, w smaku niczym glutenowe, w wyglądzie również. Z czym je zrobisz, zależy od Ciebie. Mojej rodzinie podpłomyki serwuję pieczone z dodatkiem grubo mielonej soli, rozmarynu, kopru włoskiego lub szałwii.

Aby podpłomyki wyszły tak, jak trzeba należy piec je w wysokiej temperaturze. Jeżeli mas w domu kamień do wypieku pizzy, to sprawdzi się tutaj idealnie, chociaż blacha, która dobrze przewodzi ciepło też będzie dobra.

Nasza szybka kolacja.

Zapraszam!

Składniki (dwa placki):

Zaczyn:

200 ml wody

8 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

50 g skrobi ryżowej

50 g skrobi ziemniaczanej

40 g mąki ryżowej białej

15 g mąki z ciecierzycy

15 g płatków gryczanych – można zamienić na inne

8 g łuski babki jajowatej

4 łyżek oliwy

2 ząbki czosnku – przepuszczone przez praskę

1/3 łyżeczka kopru włoskiego – lekko rozgniecionego

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 240 stopni.

  1. Składniki zaczyny mieszamy, odstawiamy na bok.
  2. Mąki odmierzamy, przesiewamy do miski w której będziemy robić ciasto, dokładamy lekko podprażane na patelni płatki gryczane oraz łuskę babki jajowatej.
  3. Dolewamy zaczyn, mieszamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy oliwę, czosnek i sól, mieszamy do połączenia składników.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 8 minut.
  5. Dzielimy ja na dwie części (bez dzielenia, jeżeli chcemy mieć jeden duży podpłomyk), dłońmi na papierze do pieczenia rozkładamy je ugniatając jak najcieniej – w między czasie ciasto polewamy oliwą, posypujemy lub układamy przyprawy, zioła. Spryskujemy wodą.
  6. Pieczemy w ok. 240 stopniach przez ok. 10 minut lub do czasu lekkiego zbrązowienia. Podajemy tuż po upieczeniu – wtedy są najbardziej chrupiące.

Tagged , , , , , , ,

15 thoughts on “Bezglutenowe podpłomyki z koprem włoskim i czosnkiem. Wegańskie, chrupiące!

    1. Patrycja, bardzo mi miło, że do mnie trafiłaś, że będziemy sobie razem gotowały. Co do drożdży, to tam, gdzie są świeże, możesz spokojnie zamienić na suche – zmniejszasz je tylko np. świeżych 9 g suchych 3 g. Do napisania…

    1. Najprościej zamienić skrobią kukurydzianą. Na tapioce może wyjść gumowate, jeżeli już, to zmieszać z ziemniaczaną, ale nie powiem Ci w jakich proporcjach, bo nie robiłam tego.

  1. Chodziło mi o skrobię ryżową – czy można zamieć kukurydziana lub tapioka. Przepraszam za błąd w komentarzu. Niestety poraz pierwszy spotykam się z tym produktem w związku z Pani nowym przepisem i jeszcze się w niego nie zaopatrzylam.
    Pozdrawiam

  2. Bardzo ciekawy przepis, już mi ślinka cieknie, ale to nie jest podpłomyk… Co nie zmienia faktu, że jestem pewna co do wyśmienitego smaku i chrupkości 🙂

  3. Маla uwaga – jesli masz kamien do pizzy, to nie nalezy wczesniej nagrzewac piekarnik do 240 stopni.
    Bo ja juz czasem jestem w przepisach Agi jak ten leming – wylaczam mozg i robie wszystko co do litery co Aga pisze :))))

    1. Olesiu, wychodzę z założenia, że jak ktoś ma kamień, to wie, jak go używać(kiedyś też na ten temat wpis zrobiłam..). Szczęśliwego Nowego Roku!

  4. Mi sie te podplomyki spodobaly. Maz tez zzarl. Ale dzieciom to w ogole nie poszly, nie wiedziec czemu, bo wszystko co jest plackowate -nalesnikowate i chlebowe z reguly wcinaja jak piranie, kazda maka im wchodzi, kazdy skladnik. Jedyna zamiane, ktora poczynilam, to skrobia ryzowa na skrobie kukurydziana.
    Juz mysle, moze czosnku bylo troche za duzo czuc? Ago, czy moglabys sie wypowiedziec, jak wielkie sa twoje zabki czosnku (w gramach). Bo ja tutaj mam czosnki na bazarze o wielkosciach wszelkich i przeroznych, sa takie, co maja 1 zab ktory wazy 10 gram (oczywiscie redukuje jego ilosci w przepisie) ! Wiec juz zgubilam pojecie, jaki ma byc ten standardowy zab czosnku. Dzieki i wszystkiego dobrego w 2021!

    1. Olesiu, podpytaj się dzieciaków, co poszło nie tak.;) Czosnek można pominąć, jeżeli nie pasuje, ńie jest to mus. Na pewno czosnek mam mniejszy – pewnie z 4-5 g. Pozdrawiam!

  5. Dopiero raczkuję w kuchni bezglutenowej. Do tej pory wszystko co ugotowałam było niesmaczne. Dziś zrobiliśmy z mężem podpłomyki z Pani przepisu, kupiliśmy nawet kamień i są przepyszne, chrupiące, naprawdę jestem szczęśliwa bo już powoli traciłam nadzieję, że uda mi się ugotować coś smacznego. Dziękuję za ten blog, widzę w nim ogromną pasję do gotowania, w końcu dobrze trafiłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *