Przedstawiam Ci wyborne paszteciki, którym chociaż są bez glutenu i jajek, niczego nie brakuje. Wprost przeciwnie… Mięciutkie, z chrupiącą skórką, w smaku iście glutenowe… Znaczy idzie je zjeść z wielkim smakiem! 😀 

Ciasto, które opracowałam, chociaż bez jajek jest elastyczne, ładnie współpracuje podczas formowania. 

Składniki (ok. 20 sztuk – zależy od wielkości):

Zaczyn:

8 g świeżych drożdży

250 ml wody 

1/2 łyżeczka cukru 

Ciasto właściwe:

60 g dyni – ugotowana na parze, rozgnieciona na puree 

100 g skrobi ryżowej – zamiennie skrobi kukurydzianej

80 g mąki z sorgo 

60 g maki ryżowej 

40 g tapioki 

10 g mąki z ciecierzycy 

8 g łuski babki jajowatej 

30 g margaryny roślinnej, masła ghee lub masła zwykłego – zależy, co preferujesz – temperatura pokojowa, miękkie

1 łyżeczka soli 

oliwa – do smarowania

kminek do posypania

Wykonanie:

  1. Składniki zaczynu połączyć, odstawić na bok.
  2. Mąki, łuskę przesiać do miski, dodać dynię, zaczyn wyrobić ciasto. Następnie dodać sól, tłuszcz, wyrobić dłońmi ciasto. 
  3. Uformować kulę, umieścić w misce wysmarowanej oliwa. Przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. półtorej godziny lub do czasu podwojenia objętości – w między czasie po ok. 30 minutach ciasto rozpłaszczyć, założyć w kopertę, uformować kulę i spojeniem do dołu włożyć ponownie do miski, do wyrośnięcia. 
  4. Ciasto wyłożyć na obficie podsypany mąką ryżowa blat, podzielić na dwie części. Rozwałkować prostokąt ciasta o grubości ok. 1 cm, w wzdłuż prostokąta umieścić farsz, założyć ciasto, uformować wałek. Podzielić go nożem na kawałki. Przykryć ścierką, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.  Przed pieczeniem spryskać wodą, posypać nasionami kminkiem, ponownie spryskać woda. 
  5. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Po ok. 5 minutach po umieszczeniu w piekarniku ponownie spryskać spryskiwaczem ciasto. 

Farsz:

150 g pieczarek – obrane ze skorki, pokrojone w kostkę

200 g kiszonej kapusty – ugotowanej do miękkości

garść suszonych grzybów – namoczonych, odsączonych, posiekanych

1 cebula 

2 łyżki oliwy 

sól, pieprz – do smaku 

1 liść laurowy, 2 ziela angielskie 

Wykonanie:

  1. Cebule, wraz z liściem i zielem podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, szczyptę soli, podsmażyć do miękkości. 
  2. Dodać posiekaną kapustę, podsmaży z pozostałymi składnikami.  W razie potrzeby dodać więcej tłuszczu. 
  3. Doprawić do smaku. 

 

 

 

 

 

 

Komentarze:
10 komentarzy
  1. Anna 21 grudnia, 2023 at 22:29 - Reply

    A czy mąkę z ciecierzycy można czymś zastąpić, akurat nie mam?

  2. Ania 7 stycznia, 2022 at 19:25 - Reply

    Dzięki Ci, kobieto, za bezjajeczne przepisy!!! Na diecie 3xbez oraz z uczuleniem na jajka, nerkowce, pomidory jest…ciężko. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, życzę dużo inspiracji, nigdy nie kończących się pomysłów, Agnieszko!

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 20:25 - Reply

      Aniu, bardzo miło mi czytać, że moja robota się przydaję. Dziękuję i ściskam bardzo.

  3. Maria 20 grudnia, 2020 at 01:47 - Reply

    Aga, czy mogłabyś zrobić post o rodzajach mąk? Chodzi mi o ich właściwości, jaki jest wpływ konkretnej mąki na ciasto, co np.powoduje mąka ryżowa, a co mąka z sorgo? Nie znalazłam nigdzie takiego porownania, a latwiej byloby wtedy robic wlasne kompozycje, w zaleznosci od potrzeb. Z góry dziękuję

    • Marta 9 grudnia, 2021 at 14:49 - Reply

      Wiem, że stary komentarz, ale ostatnio nabyłam książkę Agnieszki „Bez glutenu. Bez nabiału. Bez cukru” i w niej są opisane wybrane mąki 🙂 Pozdrawiam

  4. Magdalena 18 grudnia, 2020 at 08:12 - Reply

    Ja nie mam mąki sorgo nie mogę jej dostać czym mogę jeszcze zastąpić lub w ogóle pominąć?

  5. Anna 17 grudnia, 2020 at 11:30 - Reply

    Czym zastąpić mąkę z sorgo? Może być teff?

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:44 - Reply

      Pewnie to się odbije na smaku, ale pod względem tekstury tak.

  6. Irena 16 grudnia, 2020 at 20:15 - Reply

    Paszteciki sa rewelacyjne! Co prawda posypalam czarnuszka, bo nie lubimy kminku, ale sa chrupiace na zewnatrz pieknie sie prezentuja i smakuja wybornie jak glutenowe. Dzieki Aga za wspanialy przepis!

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2020 at 16:49 - Reply

      Irena, pierwszy komentarz i tak miły… Bardzo Ci dziękuję, że zechciałaś podzielić się swoją opinią. Uściski i do napisania! :*