Chleby i bułki

Bezglutenowe jagodzianki bez jajek. Wegańskie, pyszne!

Zapach jagodzianek, to coś, na co czekam cały rok… W tym roku pierwsze jagody już nazbierałam i pierwsze drożdżówki z jagodami już upiekłam.

Jeżeli masz ochotę, zapraszam i Ciebie na te aromatyczne wypieki.

Składniki ( 4 sztuki):

Zaczyn:

150 ml wody

8 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

70 g skrobi ziemniaczanej

50 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej

35 g mąki ryżowej

10 g mąki z ciecierzycy

10 g łuski z babki jajowatej

40 g masła klarowanego lub 30 ml oliwy, oleju (u mnie zazwyczaj oliwa)

20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

szczypta soli

szczypta inuliny

Nadzienie:

ok. 90 g-100 g jagód

8 g skrobi ziemniaczanej

15 g ksylitolu lub do smaku

Wykonanie:

  1. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
  2. Jagody myjemy, odsączamy na sitku, wsypujemy słodzidło i mąkę ziemniaczaną, łączymy składniki.
  3. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, inulinę wyrabiamy ciasto łyżką przez ok. 3-4 minuty.
  4. Pod koniec wyrabiania dodajemy słodzidło, szczyptę soli i tłuszcz. Zagniatamy do połączenia.
  5. Ciasto przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – czas zależy od temperatury otoczenia. U mnie było to ok. 1 godziny.
  6. Na podsypanej mąką ryżową stolnicy kilka razy zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części, formujemy kulki, spłaszczamy je.
  7. Nakładamy farsz jagodowy sklejamy jak pierogi, formujemy podłużną bułeczkę, odstawiamy do wyrośnięcia sklejeniem w dół.
  8. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Bułeczki mają wyraźnie powiększyć swoją objętość.
  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut lub do zezłocenia tak, jak na zdjęciu. Przed włożeniem pieczywo spryskujemy wodą. Spryskiwanie powtarzamy po ok. 5 minutach pieczenia. Jeżeli chcemy zrobić je z kruszonką, to w tym momencie ją umieszczamy. Jeżeli nie, to po upieczeniu posypujemy bułki ksylitolowy (lub innym) cukrem pudrem.
  10. Bułeczki po upieczeniu studzimy na kratce.
Tagged , , , , , , , ,

11 thoughts on “Bezglutenowe jagodzianki bez jajek. Wegańskie, pyszne!

  1. Nie moge nogdzie kupić skrobii ryżowj . kukurydzianej nie mozemy . czym moge ja zastąpić – czy moze być mąka z ryżu kleistegó?

    1. Koleżanka robiła na mące z ryżu kleistego i była zadowolona. Ja skrobię ryżową kupuję w orientalnych sklepach. Szczerze ją polecam, bo przez jej właśdiwości można uzyskać bardzo glutenową teksturę – podobnie jak z kukurtdzianą.

  2. Dziekuje za przepis!! Przepyszne buleczki !!! Nawet maz sie zajadal:) nie wiedzac , ze to tyle razy „bez” 🙂 zrobilam rowniez z nadzieniem truskawkowo-daktylowym(pokroilam drobno truskawki i kilka suszonych daktyli , zeby nadac slodkosci, plus troche maki ziemniaczanej, wyszly super 🙂 oraz z tartym jablkiem i cynamonem.

    1. Zamiast drożdży świetnie sprawdzi się zakwas – jak masz. Na innych spulchniaczach nie robiłam, więc nie wiem, jak to wyjdzie nawet w smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *