Chleby i bułki

Bezglutenowe bułki – miękkie, elastyczne, wegańskie.

Jeżeli szukasz miękkich, smacznych bezglutenowych bułek, to ten wpis jest dla Ciebie jak znalazł. 😀 Bułeczki wychodzą mięciutkie, sprężyste i smaczne. Bardzo prosto się je robi, nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności. 😉  

Idealne do kanapek, tostów, grzanek… 

Składniki (4 sztuki):

9 g drożdży – świeże 

250 ml wody 

1 łyżeczka cukru 

100 skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

40 g skrobi ziemniaczanej 

40 g mąki ryżowej 

30 g mąki kukurydzianej 

20 g mąki z ciecierzycy 

10 g łuski babki jajowatej

5 g suszonego i zmielonego topinamburu – do kupienia w Biedronce 

30 ml oliwy 

1 łyżeczka soli 

Wykonanie:

  1. Wodę, drożdże, cukier mieszamy – odstawiamy.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łupinę, zaczyn drożdżowy, mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie gęstnieć. 
  3. Dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników. 
  4. Ciasto szczelnie przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości – u mnie zajęło to ok. półtorej godziny.
  5. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na cztery części. Formujemy bułki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nacinamy, spryskujemy wodą, posypujemy ziołami – opcjonalnie. 
  6. Pieczemy w nagrzanym do ok. 220 stopniach piekarniku – po włożeniu bułek blachę na której się pieką obficie spryskujemy wodą.
  7. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczywo studzimy na kratce.  

 

 

 

Tagged , , , , , ,

31 thoughts on “Bezglutenowe bułki – miękkie, elastyczne, wegańskie.

    1. podbijam pytanie, ponieważ jest trudno dostępny (np. w Biedronce już nie ma, w okolicznych sklepach ze zdrową żywnością także)

        1. Inaczej. Receptury na bezglutenowe bułki spisałam w mojej książce “Bezglutenowy chleb i inne wypieki”, na blogu chyba żadnych zakwasowych bułek jeszcze nie umieszczałam. Pozdrawiam!

          1. To super! Bo właśnie szukałam info czy są tam dodatkowe przepisy na zakwasie, już kupiona! ?

  1. Witam .
    Super pomocny Pani blog . Mam pytanie. Czy wszędzie tam gdzie w przepisie drożdże można je ominąć? Syn ma nietolerancja drożdży przez co dieta jeszcze bardziej trudna . Czy na samym zakwasie bez drodze wypieki wyrosną?

    1. Adriana, na zakwasie spokojnie zrobisz – tylko musisz tę podmianę dostosować pod technikę wzrostu – np. wydłużony czas. W książce “Chleb bezglutenowy i inne wypieki” opisałam te niuanse, masz też techniki, które możesz zastosować. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

  2. Aga, korzystałam do tej pory z Twojego przepisu, jednak teraz musze być na diecie antyhistaminowej i drożdże oraz zakwas odpadają. Myślisz ze uda mi się upiec bułki z tego przepisu na proszku do pieczenia? Z góry dziekuje za odpowiedz:)

  3. Witam.
    przymierzam się do pieczenia bułek z ziemniakami. Jest to przepis na drożdżach. Nie możemy jeść drożdży. Czy w składzie zaczynu wymieniam tylko drożdże na zakwas w odpowiedniej proporcji? Czy inne składniki również zmieniam? Zakwas nieaktywny to bez dokarmiania?
    Może to śmieszne pytania lecz rozpoczynam karierę piekarską i mam wątpliwości.
    pozdrawiam

    1. Dzień dobry. Małgosiu, pewnie trochę mniej płynu też będzie potrzebne. Zakwas nieaktywny, to taki, który nie pracuję. Do bułek musimy go rozbujać, żeby ciasto ładnie wyrosło. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *