Chleby i bułki

Bezglutenowe bułki – miękkie, elastyczne, wegańskie.

Jeżeli szukasz miękkich, smacznych bezglutenowych bułek, to ten wpis jest dla Ciebie jak znalazł. 😀 Bułeczki wychodzą mięciutkie, sprężyste i smaczne. Bardzo prosto się je robi, nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności. 😉  

Idealne do kanapek, tostów, grzanek… 

Składniki (4 sztuki):

9 g drożdży – świeże 

250 ml wody 

1 łyżeczka cukru 

100 skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

40 g skrobi ziemniaczanej 

40 g mąki ryżowej 

30 g mąki kukurydzianej 

20 g mąki z ciecierzycy 

10 g łuski babki jajowatej

5 g suszonego i zmielonego topinamburu – do kupienia w Biedronce 

30 ml oliwy 

1 łyżeczka soli 

Wykonanie:

  1. Wodę, drożdże, cukier mieszamy – odstawiamy.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łupinę, zaczyn drożdżowy, mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie gęstnieć. 
  3. Dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników. 
  4. Ciasto szczelnie przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości – u mnie zajęło to ok. półtorej godziny.
  5. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na cztery części. Formujemy bułki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nacinamy, spryskujemy wodą, posypujemy ziołami – opcjonalnie. 
  6. Pieczemy w nagrzanym do ok. 220 stopniach piekarniku – po włożeniu bułek blachę na której się pieką obficie spryskujemy wodą.
  7. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczywo studzimy na kratce.  

 

 

 

Tagged , , , , , ,

23 thoughts on “Bezglutenowe bułki – miękkie, elastyczne, wegańskie.

    1. podbijam pytanie, ponieważ jest trudno dostępny (np. w Biedronce już nie ma, w okolicznych sklepach ze zdrową żywnością także)

        1. Inaczej. Receptury na bezglutenowe bułki spisałam w mojej książce “Bezglutenowy chleb i inne wypieki”, na blogu chyba żadnych zakwasowych bułek jeszcze nie umieszczałam. Pozdrawiam!

          1. To super! Bo właśnie szukałam info czy są tam dodatkowe przepisy na zakwasie, już kupiona! ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *