Sekretem bułeczek jest technika wykonania – gotowanie na parze. Tym sposobem otrzymujemy miękkie, elastyczne ciasto. Receptura z pieczarkami, ale farsz można zrobić wedle własnego uznania.

Składniki (6 bułeczek):

Ciasto

190 ml wody

75 g mąki ryżowej

55 g mąki owsianej

40 g skrobi ziemniaczanej

35 g skrobi ryżowej

10 g mąki z ciecierzycy

30 g drożdży – świeże

5 oliwek – u mnie czarne – drobno posiekane

1 łyżeczka cukru lub syropu np. daktylowego, z tapioki

1 łyżka oliwy

1/3 łyżeczki soli

Farsz:

Ok. 150 g pieczarek – obrane, pokrojone w kostkę

1 cebula szalotka – pokrojona w kostkę

1 łyżka tłuszczu

1 łyżka białego wina – wytrawne

1 łyżka pasty pomidorowej

Sól, pieprz

Wykonanie:

1. W rondlu, na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, szczyptę soli, przesmażamy. Podlewamy winem, minutę podsmażamy, dodajemy pastę, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na bok.

2. W misce łączymy suche składniki. W naczyniu umieszczamy drożdże, ciepłą wodę i tyle mąki z miski, by powstało rzadkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.

3. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę, oliwki, zagniatamy ciasto – jeżeli jest klejące, dolewamy odrobinę oliwy.

4. W naoliwionych dłoniach formujemy placuszek, nakładamy farsz, sklejamy i układamy w naczyniu do gotowania na parze wyłożonym papierem sklejeniem do spodu.

5. Podgrzewamy parowar, gdy woda zaczyna się gotować wyłączamy na 5 minut.

6. Po tym czasie parujemy około. 15 minut. Przed podaniem dajemy im kilka minut na odparowanie poza parowarem.

Komentarze: