Pączki bez glutenu, bez jajek, a niczym z nimi – takie są te pączki, więc mam nadzieję, że się na nie skusisz. 

Przy ciastach drożdżowych ważny jest wzrost ciasta. Jeżeli w recepturach podana jest objętość wzrostu np. podwojenie i czas, w jakim ma się to odbyć, to pamiętaj, że u Ciebie może zając to dłużej lub krócej. To, jak szybko ciasto wzrasta zależy od temperatury składników i temperatury otoczenia, a to są kwestie indywidualne… 

Składniki (ok. 10 pączków):

Zaczyn:

7 g drożdży świeżych 

80 ml wody 

1 łyżeczka cukru 

Ciasto właściwe

120 g dyni – gotujemy na parze

65 ml mleka kokosowego – nie napoju

90 g skrobi ryżowej zamiennie skrobi kukurydzianej 

90 g mąki ryżowej 

30 g skrobi ziemniaczanej 

8 g białka grochowego zamiennie  mąki z ciecierzycy, z soi 

25 g margaryny roślinnej, oliwy lub innego preferowanego tłuszczu – rozpuszczona 

20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

6 g łuski babki jajowatej 

1 łyżka wódki lub octu 

szczypta soli 

Wykonanie:

  1. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
  2. Ugotowaną dynie blendujemy wraz z mlekiem kokosowym na gładki krem. 
  3. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy dyniowy krem, zaczyn, wódkę, łuskę, mieszamy drewnianą łyżką do połączeni składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy przez 2-3 minuty. 
  4. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu podwojenia przez ciasto objętości. 
  5. Ciasto wykładamy na podsypany mąką ryzową blat, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy krążki. Krążki spryskujemy wodą, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości na ok. 40 minut. 
  6. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor – po wrzuceniu krążka jego górę za pomocą łyżki energicznie polewamy tłuszczem. 
  7. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, studzimy, nadziewamy ulubioną konfiturą lub budyniem. 
Komentarze:
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
1 rok temu

Piękne pączki, będę robić, mam pytanie, wiem że dynia zamiast jajek,a czy można jajka zamiast dyni? ?

Agnieszka
1 rok temu

Dzień dobry, czym mogę zastąpić dynię , aby się udało a nadal było bez jajek?

Kasia
Kasia
Reply to  Agnieszka
1 rok temu

Czy mleko kokosowe jest konieczne. Przepis jest idealny jeśli chodzi o składniki, tylko ten kokos…

Ewa
Ewa
1 rok temu

Czy można takie pączki upiec w piekarniku?, robilam takie kiedys z mąki orkiszowej i wyszły pyszne pieczone bułeczki drozdzowe,

Zofia
1 rok temu

Witam, odkrylam ten blog. Podoba mi się. Dziekuje za wszystko. Jakiego tluszczu uzyla Pani? Pozdrawiam serdecznie.

Zofia
1 rok temu

Dziekuje. Wszystkiego dobrego Ago! 🙂 Jutro pieke….Napisze jak wyszly.

Zofia
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

Wyszly pyszne, mimo malych zmian spowodowanych brakiem pewnych skladnikow. Mam zdjecie 🙂 Jestem bardzo dumna z siebie i wdzieczna Tobie. Dziekuje ?

Monika
Monika
1 rok temu

Witam,
wyglądają pięknie:)
czy skrobię ryżową/kukurydzianą można czymś zastąpić? Pominąć?

pozdrawiam

Aneta
Aneta
1 rok temu

Wow robiłam przez ostatni tydzień 5 podejść do pączków BG z różnym efektem?
Ale tylko te moja rodzinka chce jeszcze ?
Wyszły super smaczne i chociaż preferuję pieczone to mój 3 latek zdecydowanie woli smażone.
Dynia super się sprawdza a dla nas to ważne bo nie możemy jaj.
Wielkie dzięki i pozdrawiam

Małgorzata
Małgorzata
Reply to  Aneta
1 rok temu

Jak Pani piekła te paczki ?
W sensie jaka temperatura i czas ??