Truskawki – czekam na nie cały rok, a jak już się zaczną, to korzystam z tego dobra bez umiaru. Tylko Łucja jest ich zagorzałą przeciwniczką i od lat konsekwentnie bojkotuje wszytko to, co z tym owocem się wiąże. Każdy chyba ma coś, czego nie lubi…

Dziś niedziele i odkąd większość tych dni przestała być handlowymi, również z sandomierskich chodników i pobliskiego bazarku zniknęli sezonowi sprzedawcy. Z samego rana za zachcianką pojechaliśmy na giełdę owocowo-warzywną. Tam na szczęście czekał na nas miły pan z aromatycznymi truskawkami… Słońce w końcu świeci, ciepło jest, więc i truskawki słodsze. Oczywiście te, które słońce oglądają. 😉

Dzierżąc w dłoni łubiankę wpadłam do kuchni i oznajmiłam, że na śniadanie naleśniki będą. A że dawno żadnych nie robiłam, radość domowników okazała się tym większa. 😉

Szybko zrobiłam do nich dżem truskawkowy – pokrojone owoce lekko przesmażyłam, pod koniec dosmaczyłam ksylitolem, masę zagęściłam mieszanką maranty trzcinowej i agaru, co by nie wypływał ze środka naleśników. 😉

Do całkiem pokaźnego zbioru bezglutenowych naleśników dorzucam kolejny. Naleśniki są oczywiście miękkie, elastyczne i smaczne. Smaży się je bez żadnego problemu… Ja dziś swoje naleśniki smażyłam na ulubionej patelni miedzianej. Pod ręką mam jeszcze patelnie stalową, która sprawdza się równie doskonale. A jeszcze nie tak dawno uważałam, że naleśniki bezglutenowe muszą być smażone na patelniach z powłokami (teflonowymi itd). Lubię tak się mylić. 🙂

Naleśniki (ok. 12 sztuk):

200 ml wody

50 ml mleka kokosowego – miałam, to dałam, spokojnie podmienisz na wodę

1 jajko

60 g mąki z sorgo

50 g mąki ryżowej

30 g mąki ziemniaczanej

20 g tapioki

10 g mąki z ciecierzycy

15 g ksylitolu

szczypta soli

2 łyżki masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu

Wykonanie:

  1. Odmierzone mąki przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie pozostałe sypkie składniki, mieszamy je ze sobą.
  2. Następnie dokładamy tzw. mokre składniki i za pomocą trzepaczki/rózgi łączymy je w gładką masę.
  3. Ciasto możne wydać Ci się bardzo rzadkie, aż za bardzo, ale zobaczysz, że będzie dobrze. 😉
  4. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i gorący wlewamy do ciasta naleśnikowego.
  5. Smażymy, tak ja zwykłe, przekręcamy na drugą stronę, gdy zauważymy, że zarumienione brzegi ciasta lekko odchylają się od brzegów patelni.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Z racji tego, że naleśniki są elastyczne, łatwo się nie rozrywają, to idealnie nadają się na krokiety.

 

Komentarze:
guest
21 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
2 lat temu

Pyszne naleśniki , w smaku podobne do tych z mąki pszennej a nawet lepsze.Rzeczywiście są elastyczne , miękkie i dobrze się je smaży na zwykłej patelni emaliowanej.Można układać po usmażeniu jeden na drugim nie przyklejają się do siebie tak jak inne bezglutenowe które piekłam .Super przepis , dziękuję.

Marzena Hamny
Marzena Hamny
2 lat temu

Dzień dobry,
A można coś innego dodać zamiast jaja. Dziecko ma alergię…
Pozdrawiam

Magda
Magda
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Jak powinno się ją dodawać? Zrobiłam glutka, dodalam do ciasta a ono zgęstniało. Dodałam wody, ale cięźko się rozlewa. Masz jakieś rady? Raczkujemy w diecie 4x bez.

Magda
Magda
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Odniosłam się do komentarza o łusce babki jajowatej. Ktoś pytał jak zastąpić jajko.
Podpowiedziałaś, że babką jajowatą. Tak zrobiłam. Zalałam ją ciepłą wodą, zrobił się glutek. Taki dodałam do gotowego ciasta i zgęstniało bardzo.

Może powinnam tylko dosypać łuskę babki jakowatej a nie zalewać jej uprzednio.

Będę wdzięczna za pomoc. Niestety jajko okazuje się dla mnie najtrudniejsze do wykluczenia.

Iz
Iz
2 lat temu

Nalesniki wyszly pyszne, elastyczne, w smaku jak glutenowe, moj glutenowy maz sie nie poznal a dziecko by jadlo i jadlo:-) Swietny przepis Aga!

naleśniki
2 lat temu

aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

Karolina
Karolina
2 lat temu

Mój ulubiony przepis na naleśniki. Teraz tylko takie robię

Dora Sasky
Dora Sasky
2 lat temu

Czy mozna pominac make ryzowa i dodac np. wiecej maki z ciecierzycy?

Joanna
Joanna
2 lat temu

Czym mogę zastąpić mąkę z sorgo? Niestety w całym mieście nie ma ;/

Agata
Agata
1 rok temu

Naleśniki wyszły super, naprawdę świetnie się smażą i ładnie odchodzą od patelni – mimo, że faktycznie ciasto jest dość rzadkie. Mam pytanie o mąkę sorgo – na opakowaniu jest napisane, że zawiera gluten. Czy to prawda??? Pozdrawiam i dziękuję za kolejny świetny przepis!

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Zastanawiam się jak tu ominąć jajko. Dodałam łuskę babki jajowatej, nie robiłam glutka, tylko bezpośrednio do wody. Niestety przy wylewaniu na patelnię ciasto momentalnie pęcznieje, ścina się i nie chce się rozlewać, bardzo długo się wysmaża. Jak to ominąć, czym jeszcze zastąpić jajko?