Poniżej znajdziecie przepis na pierońsko dobre bezglutenowe ciasto z dżemem i orzechami pekan.????????????
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu.
Nieziemsko kruche – w smaku i teksturze niczym pszenne.
Mruczenie przy jedzeniu gwarantowane.????????
Ciasto nie kamienieje zachowując kruchość przez długi czas.
Zapiszcie je i korzystajcie. ????‍????

Składniki (20cmx14):
80 g tłuszczu – margaryna/masło
70 g skrobi kukurydzianej/skrobi ryżowej
40 g mąki z sorgo/mąki kukurydzianej – u mnie sorgo
30 g mąki ryżowej – bardzo drobno zmielonej
20 g skrobi ziemniaczanej
30 g preferowanego słodzidła – forma pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dżem/powidła – dowolny – u mnie
truskawkowy
Orzechy – u mnie pekan ale mogą być np. laskowe
Wykonanie:
1. W misce miksujemy tłuszcz ze słodzidłem, dodajemy jajko, miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem po pieczenia, sól. Zagniatamy ciasto, umieszczamy je na ok. 1 godzinę w lodówce.
2. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia przez papier do pieczenia na grubość ok. 0.5 cm. Na połowie ciasta rozsmarowujemy dżem (ok. 4 łyżek), przykrywamy je drugą połową, sklejamy brzegi.
3. W miseczce łączymy 2 łyżki wody z 1 dżemu, następnie smarujemy tą glazurą wierzch ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy dowolnym słodzidłem – pudrem.
Uwagi:
Po upieczeniu ciasto jest bardzo delikatne, a dżem półpłynny, po wystudzeniu zastyga, nic się nie wylewa – na zdjęciu krojony na gorąco ale nie mogłam się oprzeć… 🙂 

Komentarze:
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aziul
Aziul
8 miesięcy temu

Czy można pominąć jajko albo czym je zastąpić?

Monika
Monika
7 miesięcy temu

A mnie niestety zamiast pysznego ciasta wyszedł piasek z dżemem:(