Są ciasta, które robi się w kilka minut, zawsze się udają i wybornie smakują – poniżej znajdziesz na takie recepturę. 🙂 Wypiek, chociaż bezglutenowy, smakuję iście pszennie.
Przy jego wykonaniu zwróć uwagę na porządne ubicie jajek z ksylitolem. Masa powinna zgęstnieć stając się puszysta nabierając jasnożółtego koloru.
Chyba za każdym razem, gdy mam zamiar opublikować przepis na wypieki z orzechami wiem, że będę czytała komentarze odnośnie wpływu temperatury na ich szkodliwą przemianę, trans itp. Większość wychodzi z założenia, że jeżeli coś jest pieczone w 180 stopniach (niżej i wyżej również), to jak nic taka sama temperatura panuje również wewnątrz ciasta. Niestety musze rozczarować. Jest dużo niższa – uśredniając ok. 100 stopni C. Jeżeli masz w domu termometr gastronomiczny, możesz to bez problemu sprawdzić.
Przechodząc jednak do meritum…
Składniki (tortownica średnica 18 cm – na 24 cm podwój składniki):
3 jajka – u mnie zawsze wiejski
50 g mąki z sorgo
50 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
20 g mąki z kasztanów jadalnych
50 g ksylitolu lub inne preferowane słodzidło
45 ml oliwy z oliwek – lub inny preferowany tłuszcz
25 g czekolady gorzkiej – lub innej preferowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 g łuski babki jajowatej
szczypta soli
1 jabłko – u mnie duża Szara Reneta
6 orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek – u mnie niesiarkowane
Wykonanie:
- Wybijamy jajka do miski, dodajemy ksylitol, sól, ubijamy na puszystą masę.
- Do jajecznej masy dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, łuskę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, obrane i pokrojone w kawałki jabłko, rodzynki i rozdrobnione orzechy.
- Ciasto umieszczamy w tortownicy, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180 stopniach.
- Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy, odklejamy papier, studzimy na kratce.
Niezmiernie jestem zadowolona, że parę tygodni temu odkryłam Pani blog. Przepisy dla mnie. Posiadam wiele rodzajów mąki bezglutenowej, ale nie z sorgo. Jaką najlepiej ją zastąpić ?
Pozdrawiam serdecznie.
Ola
Olu, niestety nie podam Ci uniwersalnego zamiennika, bo ona jest jedyna w swoim rodzaju – niczym pszenna. Oczywiście możesz ją podmieniać – skrobią kukurydzianą, skrobią ryżową, gryczaną, jaglaną, ale to jaki zamiennik będzie dobry zależy od innych mąk i proporcji sorgo w konkretnym przepisie i jaką role odgrywa poszczególny w nim składnik.
Witam dopiero zaczynam przygodę z fotografią, jeśli chcesz w niedrogiej cenie sesję zdjęciową do waszej imprezy to zapraszam do mnie.
Witam, ciasto właśnie się piecze, ale nie jestem pewna czy wyjdzie, bo nie dałam oleju. W opisie wykonania nie jest uwzględniony i zorientowałam się jak już włożyłam ciasto do piekarnika. Czy tłuszcz dodać razem z mąką i resztą składników?
Mimo że bez oleju, wyszło bardzo smaczne. Już kolejny udany przepis z tej strony 🙂 Dziękuję!
Dorota, bardzo miło mi to czytać… Cieszę się, że moje receptury sprawdzają się. Buziaki :*
Cieszę się, że pomimo braku tłuszczu ciacho wyszło jak trzeba. Przepraszam za późny odpis, ale niestety miałam ciężki czas zawodowy, dopiero dziś zaczynam wakacje.. Pozdrawiam :*
Witam serdecznie uwielbiam pani książki i przepisy jednak mam problemz niektórymi składnikami np maka z kasztanów można ją inna zastąpić??
Beatka, mąka kasztanowa jest jedyna w swoim rodzaju, ale można przerobić przepisy – nie podam jednak uniwersalnego zamiennika, bo ten zależy od innych towarzyszących w recepturze. Ściskam bardzo! :*
Czy można znaleźć na Pani blogu przepisy na ciasto, w których nie ma tylu różnych mąk bezglutenowych? Nie ukrywam, że w moim domu tylko ja musze ograniczać gluten i nie mam tylu mąk, a nie chciałabym żeby się zepsuły, skoro piekę tylko od czasu do czasu.
Pozdrawiam serdecznie 🙂