Najsmaczniejsza szarlotka, jaką udało mi się zrobić- krucha, w smaku taka zwyczajna, chociaż z dodatkiem mąki gryczanej. Żeby jednak smak gryki nie dominował trzeba do jej wypieku dodać mąkę gryczaną biało (niepaloną), która jest delikatniejsza w smaku od palonej, posiada też silniejsze właściwości wiążące ciasto. Na potrzeby ciasta mielę kaszę gryczaną białą.

Ciasto:

140 g masła klarowanego- zimnego

80 g mąki ryżowej

75 g mąki ziemniaczanej

70 g mąki gryczanej niepalonej

30 g ksylitolu

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli.

Wykonanie:


Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem żółtka- mięsimy do czasu, aż składniki się zwiążą w kule. Zawijamy w folie spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.


W tym czasie nastawiamy masę jabłkową.

1-1 1/2 kg kwaśnych jabłek np.Szara Reneta

30 g ksylitolu (lub więcej- kwestia indywidualnych preferencji)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie.

Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.

Wyjmujemy schłodzone ciasto. 3/4 ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno piane z dwiema łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.


Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Rada:

  • Ciasto po upieczeniu jest miękkie, wręcz rozpadające się, ale nie bójmy się tego- już po godzinie od upieczenia twardnieje. Najsmaczniejsza następnego dnia.
  • Mąkę gryczaną możesz zamienić np. na sorgo, kasztanową.

Zapraszam na:img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
68 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
6 lat temu

Witam,
JEŚLI ZAMIAST KSYLITOLU DODAJĘ CUKIER, TO W TAKICH SAMYCH ILOŚCIACH?

pOZDRAWIAM!

Aga
Aga
Reply to  Agnieszka Bednarska
2 lat temu

Witam
Prosze o info jaka wielkość blaszki ?
Pozdrawiam
Agnieszka

Kasia
Kasia
6 lat temu

dzień dobry.
a jaka jest wielkość blaszki?

Ania
Ania
6 lat temu

Czy MOżna CZYMŚ zastąpić jajka?

Rosalita
Rosalita
Reply to  Ania
4 lat temu

Ja często zastępuje jajka bananami. Jedno jajko jednym bananem średniej wielkości. Do pieczenia sporów również się nadaje 🙂

Monika
Monika
5 lat temu

SZARLOTKA jest genialna! Mój ulubiony przepis na CIASTO :). Piekę Ją CZĘSTO. smakuje nawet OSOBOM, które na codzień jedzą glutenowe ciasta! Dzięki za ten przepis!

Beata
Beata
5 lat temu

Czy MOŻNA ZASTĄPIĆ masło olejem kokosowym?

Monika
Monika
5 lat temu

Czy do bialek dajesz ksylitol W pudrze? Mozna dac normalny?

Marta
5 lat temu

można prosić o podanie na szklanki ile to g poszczegolnych mąk brak wagi 🙁 dziekuje

Daria
Daria
5 lat temu

Kłaniam się w pas za to cudo Aga! Pycha!

Iwona
Iwona
5 lat temu

Agnieszko, to ciasto jest wspaniałe… 🙂

Aneta
Aneta
4 lat temu

o rety… zrobiłam ją wczoraj, bo dziś dziecię wraca z wyjazdu i miało być na powitanie…
I ..
nie ma!
taka była pyszna, mniam! <3

Monika
Monika
4 lat temu

A czy można jakoś zastąpić mąkę gryczaną? 🙂

Ola
Ola
4 lat temu

Witaj Aga ?
Przypadkowo wrzuciłam do ciasta całe jaja, zerknęłam szybko w przepis i nie doczytałam ze chodzi o żółtka. Da sie to ciasto jeszcze uratować? ?
Pozdrawiam

Ola
Ola
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Dziekuje za szybka odpowiedz 🙂 wiec działam dalej 😀
Buziaki :*

Daria
Daria
4 lat temu

a czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną ?

Ania
Ania
3 lat temu

Pani Agnieszko, jak dobrze że jest ten blog !! Często sięgam po Pani przepisy. Jabłecznik również robiłam, jest przepysznie delikatny. Jedynie co zmieniłam to do ciasta dodałam łyżkę smalcu i śmietany 12%, ponieważ było bardzo kruche, kulkę co prawda uformowałam ale ledwo się trzymała. Polecam przepis wszystkim smakoszom jabłeczników, którzy nie mogą jeść glutenu. 🙂 pozdrawiam serdecznie

Olga
Olga
3 lat temu

Czym zastąpić mąkę ryżową alergia kukurydzianej też nie wchodzi w rachubę?Pozdrawiam

Halinka
Halinka
2 lat temu

Świetny przepis ?wprawdzie robiąc ciasto w nocy i w pośpiechu dodałam całe jajka, ale po zwiększeniu ilości mąki wyszło ok. Nie miałam mąki gryczanej jasnej więc dałam ciemną -nie czuć tego w smaku; miałam końcówkę ziemniaczanej więc dodałam z tapioki ?

Lucyna
Lucyna
2 lat temu

Hej, Aga czy do ciasta wchodzi 30 gramów ksylitolu a dodatkowo 2 lyżki do piany z białek? czy te 30 gram to jest tylko do piany z białek?
Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂 i pozdrawiam;)

Olesia
Olesia
2 lat temu

Zrobilam to ciasto na jutro, na podwieczorek :). Wiec o walorach smakowych sie na razie nie wypowiem. Jak zagniatalam maki z maslem, to najpierw baaardzo dlugo mialam kawalki masla i taki niby piasek, i to sie nie chcialo zmieniac. Juz chcialam to wywalic do kosza, ale pomyslalam sobie – u Agi nie moze byc chybnych proporcji, musze kontynuowac! I nagle, po uplywie pewnego czasu zagniatania ciasto zmienilo sie w ciasto :). Do lodowki wstawilam w pojemniku szklanym, bo nie lubie folii spozywczej (plastyk, perturbatory hormonalne). Tez stwardnialo. A jablka dusilam baaardzo dlugo, i ni w cholere nie chcialy mi sie rozpasc. Pewnie taka odmiana. W koncu staly sie bardzo miekkie, ale trzymaly nieskazitelnie swoj ksztalt kostki, i takowe hardo do ciasta poszly :). Czy masz, Ago, jakis trik, by scierane na tarce ciasto rozkladalo sie po blasze rownomiernie? Moze mam niewygodna tarke (czteroscienna)? Musialam niezle dopracowac to swymi palcami pianistki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Olesia
Olesia
2 lat temu

W smaku ciasto okazalo sie wysmienite. Jablka spisaly sie na medal. Ale tekstura mi sie nie spodobala – takie wrazenie, ze autentyczny piasek w ustach. Moze byc temu kilka przyczyn. Kasze gryczana biala mielilam w mlynku elektrycznym do kawy. Moze nie dostatecznie zmielilam. Potem maka ryzowa u mnie byla tylko pelnoziarnista, moze to ona dla ten efekt. Sol himalajska (84 mikroelementy) mogla tez nabruzdzic. I w koncu piekarnik z termoobiegiem mogl za bardzo wysuszyc. Co Ago, myslisz o tym?

Laurka
Laurka
2 lat temu

Chciałabym zastąpić m.gryczaną m.orkiszową. będzie OK?.Dodaję masę z jabłek a potem na to warstwa z piany białek? Czy to ma być zmieszane ze sobą bo na zdjęciu nie ma masy z białek…?

Olesia
Olesia
2 lat temu

Dzis mi dziecko upieklo to ciasto na urodziny. Z nowo zakupionej maki z bialego ryzu. I znow wyszlo dobre smakowo, ale piaskowe w teksturze. Wiec poszlam za twoja rada i sprobowalam te make na surowo. To ona winowajca ! Dziady, ze tez nie miela porzadnie maki. A najblizszy sklep azjatycki ode mnie 26 km.

Iza
Iza
2 lat temu

Bardzo smaczne,ale na początku było bardzo bardzo miękkie, nawet po kilku godzinach. Dopiero po wystawieniu na balkon stwardnialo trochę. No i u mnie góra inaczej wygląda, wiórki ciasta nie są widoczne, ciasto się jakby stopiło w jedną całość. Nie wiem czy ciasto było za mokre, za dużo masła?

Eva
Eva
2 lat temu

Doskonałe 🙂 do jabłek dodałam trochę gruszek, do spodu zero cukru tylko 2 łyżki miodu (podwójna porcja ciasta) Aga, pyszne… Że też ja do tej pory robiłam szarlotki z innych przepisów ..

paulina
paulina
2 lat temu

maslo klarowane nie zawiera bialka mleka?

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Część. Czy w przepisie są dobre proporcje? Ciasto wyszło rzadkie jak śmietana. Masło zastąpiłam olejem kokosowym. Mam go dać 140 gr.

Ewelina
Ewelina
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Kurcze to będzie jednorazowy wypiek do przedszkola , juz mam olej kokosowy. Po prostu mojego synka kolega jest na diecie. A moze zmiejszyc ilosc tłuszczu o polowe?

Marta
Marta
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

Właśnie robię to ciasto z olejem kokosowym i oliwą zamiwst masła (zamiana z uwagi na wskazania dietetyczne u dziecka). Dałam 100g oleju kokosowego nierafinowanego, z lodówki, zimnego, starłam je na tarce i wtedy rozciera się je dobrze z mąką palcami, jak masło 🙂 I 40g dopełniłam oliwą z oliwek, do tego dwa żółtka jak w przepisie i wyszła piękna, gładka, zwarta kula ciasta o mocno żółtym kolorze 😉 Przepis jeet super! Bardzo dziękuję! 🙂

Magda
Magda
2 lat temu

czy można dać zwykłe masło zamiast klarowanego? jaka jest różnica w cieście?

Karolina
Karolina
2 lat temu

Szarlotka wyszła genialna. Czy można byłoby samo ciasto zamrozić?

Karolina
Karolina
2 lat temu

Jak długo pięć jeżeli piekę z potrójnej ilości?

Gosia
Gosia
2 lat temu

Witam ,upiekłam dzisiaj szarlotkę jest przepyszna niebo w gębie . Niedawno trafiłam na Pani stronę i jestem pod wrażeniem , będę często korzystała z przepisów .

Marta
2 lat temu

Hej! Szarlotka na stałe zagościła w moim domu – jest naprawdę pyszna! Zwłaszcza, gdy decyduję się na większą ilość jabłek. Ja zamiast ksylitolu daję cukier z odrobiną erytrytolu 🙂 No i daję zwykłe masło, a proszek zastępuję sodą.

Mam natomiast pytanie – czy jabłka koniecznie trzeba schłodzić, czy można wykładać gorące?

Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

Ania
Ania
1 rok temu

Pani Agnieszko robię te ciasto regularnie,pyszne to fakt, wczoraj chciałam je zrobić z przepisu z książki i zauważyłam,że nie jest napisane ile i jak długo piec ,po tym jak ścieramy na tarce pozostała część schłodzonego ciasta ( str 234) to taka uwaga dla tych ,którzy pieka je pierwszy raz i korzystają właśnie z książki. Na szczęście jest jeszcze na stronie 😉 pozdrawiam serdecznie

Mara
Mara
1 rok temu

Chciałabym zadać bardzo nieoryginalne pytanie, ale kompletnie nie mam białej mąki gryczanej, a mnóstwo innych mąk: owsianą, jaglaną, z tapioki.. Czy Pani zdaniem, któraś z tych mąk mogłaby śmiało zastąpić mąkę gryczaną?

Marzena
Marzena
1 rok temu

Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na kokosową ?

Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Czy ten przepis będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą? Mam wątpliwości co do mąki ziemniaczanej – czy i czym mogę ją zastąpić?

Kasia W
Kasia W
3 miesięcy temu

Wyszło,mimo że skopałam i dodałam całe jajka do ciasta. Do jabłek dodałam łyżkę miodu. Synek zajadał,wiec juz mi nic więcej nie potrzeba ????