Zupy

Zupa tajska z tofu- na mleku kokosowym.

Polecam tę niezwykle aromatyczną i rozgrzewającą zupę w tajskim klimacie. 
Składniki:

1 opakowanie makaronu ryżowego- najlepiej w formie wstążek

1 kostka tofu- pokrojonego w kostkę ok. 1,5- cm

2 średnie marchewki- pokrojone w słupki

3 laski selera naciowego- pokrojone w słupki

1 cebula- pokrojona w piórka

1 czerwona papryka- pokrojona w słupki

1/2 świeżego ogórka-pokrojony w kostkę ok. 1,5 cm

150 ml domowego mleka kokosowego lub 5 łyżek górnej części kupnego (śmietanki)

2 łyżeczki sosu sojowego

2 ząbki czosnku- przeciśnięty przez praskę

1/2 limonki – sok

1 -2 koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry

Sól, pieprz

Tłuszcz do smażenia- olej kokosowy czy masło klarowane

Wykonanie:

1.Kostki tofu rumienimy na patelni z odrobiną tłuszczu na złoty kolor.

2. W naczyniu, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Wrzucamy seler i cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy marchewkę, parę minut podsmażamy, a na sam koniec dodajemy paprykę, czosnek, ogórek i znów parę minut podsmażamy. Jeżeli jest potrzeba, dodajmy więcej tłuszczu.

3. Warzywa zalewamy 1,5 litrem zimnej wody. Dodajemy tofu, pastę curry, mleko kokosowe. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku pozostałymi składnikami.

4. Podajemy z makaronem ryżowym.

Rady:

Pasta curry jest dosyć ostra, więc możemy dodawać ją stopniowo, w międzyczasie próbując smak.

Jeżeli preferujemy mięso, a nie lubimy tofu, to możemy je zastąpić jedną, pojedynczą piersią kurczaka- pokroić w paseczki, podsmażyć i dodać wtedy, kiedy dodaje się tofu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *