Strączki, Zupy

Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Nieziemskie doznania gwarantowane! Bez glutenu, wegańska.

Ta zupa, to magia. Patrzymy na składniki i niby nic wyjątkowego nie widzimy. Jemy i odlot. 🙂 Potrawa jest jedną z tych, które zajadam z mruczeniem…  Jeżeli uważasz, że nie ma nic szczególnego w zupach z soczewicy, to znaczy, że nie trafiłeś na dobre receptury. Może nieskromnie to brzmi, ale tak właśnie uważam. Są genialne! Przekonaj się sam.

Zapraszam do wspólnego gotowania.


Składniki:

Ok. 1,5 l wywaru – u mnie robiony według poniższego przepisu

1,5 l wody

1 marchew

1 pietruszka

2 cm korzenia selera

2 cebule

2 liście laurowe

1/2 łodygi selera naciowego

1/3 pora

Wykonanie:

1. Wodę ze wszystkimi składnikami zagotowujemy na silnym ogniu, a następnie zmniejszamy go i pod przykryciem gotujemy ok. 30 minut. Przecedzamy.

2 średnie marchewki

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 cm imbiru – świeży, starty na tarce

100 g żółtej soczewicy – zamiennie czerwonej

5 łyżek pasty z pomidorów

1 łyżeczka kolendry -mielonej

1/2 łyżeczki nasion kuminu

1/2 łyżeczki nasion kolendry

1/2 łyżeczka mięty suszonej

1 łyżeczka soku z limonki

1/3 łyżeczki cząbru

1/3 łyżeczki kozieradki – ziarna

2 łyżek tłuszczu

Paprykowa oliwa:

2 łyżek oliwy

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/3 łyżeczki sumaku – jeżeli nie mamy, dajemy tylko paprykę

Szczypta chili

 


Wykonanie:

1. W rondlu, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez ok. 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, przeciśnięty czosnek, kumin, ziarna kolendry, kozieradki, imbir. Smażymy ok. 3 minut. Dokładamy pastę pomidorową smażymy ok. 2 minut. Wlewamy wywar, dodajemy przepłukaną soczewicę i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut.

2. Pod koniec gotowania dodajemy zmieloną kolendrę, cząber, sok z limonki, miętę, doprawiamy solą do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

3. W niewielkim naczyniu/miseczce mieszamy składniki oliwy. Polewamy nią zupę przed podaniem.

Rady:

  • paprykowa oliwa może wydawać się ostra, jednak w zupie tego nie czuć, a robi miazgę smakową podkręcając ją. Oczywiście dzieciom można dać samą oliwę lub z niewielką ilością papryki. Moje dzieci akurat jedzą tak, jak w przepisie, ale są duże i lubią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *