Pasta e fagioli czyli makaron i fasola, to we Włoszech bardzo popularne połączenie. Rodzai potraw wykorzystujących tytułowe składniki jest bez liku. To, jak wyglądają zależny od regionu czy dostępnych warzyw. Jednak wszystkie je łączy makaron i fasola. Ogólnie to dania wiejskie, tanie. Niezwykle sycące i smaczne.

Zapraszam Cię na włoską zupę pasta e fagioli. Wręcz namawiam do jej ugotowania, bo uważam, że jest tego warta… Zrobisz, zobaczysz. 🙂 U mnie zajmuję wysokie miejsce – grupa ulubionych. 🙂


Składniki (ok. 4 porcji):

Ok. 3 garści makaronu – tutaj kukurydziany Sotelli (makarony tej marki nie rozpadają się w zupie)

3/4 szklanki fasoli namoczonej na noc – użyłam małej, ale gdybym miała pod ręką średnią, to bym ją wolała

1 marchew

3 szalotki lub jedna zwykła cebula

5 mięsistych pomidorów lub puszka pomidorów (opcja polecana w zimie)

2 łyżek czerwonej soczewicy – przepłukanej

1 ząbek czosnku

1 pietruszka – korzeń

1 łodyga selera naciowego

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki majeranku

1/3 łyżeczki cząbru

1/2 łyżeczki oregano

Szczypta chili kaszmirskiego lub innego

Sól do smaku

Świeża bazylia

Oliwa lub masło klarowane do smażenia

Oliwa do polania zupy przed podaniem:

2 łyżek oliwy

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki sumaku – można pominąć

Wykonanie zupy:

1. Fasolę po moczeniu płuczemy, zalewamy świeżą wodą. Gotujemy na prawie miękko lub miękko. Odcedzamy, odstawiamy na bok.

2. Na 1 łyżce tłuszczu podsmażamy szalotki w całości przez ok. 1 minutę. Dodajemy liście laurowe, rozmaryn, tymianek. Kilka sekund przesmażamy. Dokładamy poszatkowany czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę. Minutę przesmażamy.

3. Dodajemy pokrojoną w kostkę łodygę selera naciowego, przekrojoną na pół pietruszkę. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy pomidory, przesmażamy kolejne 3 minuty.

4. Wrzucamy fasolę, soczewicę i zalewamy 1,5 l wody. Na ostrym ogniu doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszając, powoli gotujemy pod przykryciem. ok. 20 minut.

5. Pod koniec gotowania wyciągamy cebulę, pietruszkę. Blendujemy je z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodajemy  z powrotem do zupy. Wrzucamy makaron. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, szczyptą chili, majerankiem, cząbrem, oregano.  Jeżeli chcemy, to możemy jeszcze dorzucić po szczypcie tymianku i rozmarynu.

6. Przed podaniem posypujemy bazylią. Polewamy oliwą.

Rady/uwagi:

  • nie musisz blendować cebuli i pietruszki; możesz cebule i pietruszkę pokroić w kostkę i robić wszytko, jak w przepisie;
  • jeżeli nie lubisz oliwy z papryką, to dodaj bez niej;
  • sól dodajemy pod koniec gotowania, bo fasola jej nie lubi;
  • suszone zioła możesz zastąpić świeżymi.

Komentarze:
2 komentarze
  1. Zuza 14 lutego, 2018 at 15:43 - Reply

    w sam raz na chłodne wieczory 🙂 mniam

    • Aga Bednarska 14 lutego, 2018 at 17:03 - Reply

      O taak! Zuza, jest idealnie rozgrzewająca i sycąca. Buźka. :*