Zakwasy, Zupy

Owsiany zakwas na żurek. Bezglutenowy zakwas. Wegański.

Zakwas idealny. Cudownie pachnący, aksamitny, doskonale zagęszczający. Owies z racji swoich właściwości klejących i smakowych był i jest wykorzystywany właśnie do zakwasów – szczególnie widoczne w kuchni małopolskiej czy podkarpackiej. Takim przykładem jest chociażby zupa zwana Keselicą.  Jeżeli chcesz bazy do smacznego żurku, to bez wahania rób ten. Mąka w zakwasie jest lekko zaparzana. Nie smakują mi zakwasy, w których owies zalewa się tylko ciepłą wodą. Według mnie nie otrzymujemy wtedy właściwej konsystencji, smaku i zakwaszenia. Nie wykorzystuje się potencjału w nim drzemiącego. Wypróbujesz ten, to zrozumiesz o czym piszę. Z zakwasu przygotujesz przepyszny żurek <klik>

Składniki:

70 g płatków owsianych zmielonych na mąkę plus ok. 3 łyżki na dokarmienie

2 szklanki wody

3 ząbki czosnku – obrane, lekko rozgniecione nożem

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

Wykonanie:

1. Mąkę owsianą umieszczamy w słoiku lub naczyniu kamiennym.

2. Zalewamy ją 1 szklanką gorącej wody – ok. 60-65 stopni.

3. Dolewamy pozostałą część letniej wody. Dajemy resztę składników.

4. Przykrywamy ścierką, gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi na blacie obok kuchenki. Mieszamy raz – dwa razy dziennie drewnianą łyżką.

5. Po dwóch dniach zakwas dokarmiamy mąką owsianą lub rozkruszonymi w dłoniach płatkami owsianymi.

5. Na 4-5 dzień zakwas jest gotowy.

Rady/uwagi:

  • woda na zaparzenie ma być gorąca, ale nie wrząca. Nie robię zakwasu z termometrem, temperatura podana dla lepszej orientacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *