Zakwas idealny. Cudownie pachnący, aksamitny, doskonale zagęszczający. Owies z racji swoich właściwości klejących i smakowych był i jest wykorzystywany właśnie do zakwasów – szczególnie widoczne w kuchni małopolskiej czy podkarpackiej. Takim przykładem jest chociażby zupa zwana Keselicą.  Jeżeli chcesz bazy do smacznego żurku, to bez wahania rób ten. Mąka w zakwasie jest lekko zaparzana. Nie smakują mi zakwasy, w których owies zalewa się tylko ciepłą wodą. Według mnie nie otrzymujemy wtedy właściwej konsystencji, smaku i zakwaszenia. Nie wykorzystuje się potencjału w nim drzemiącego. Wypróbujesz ten, to zrozumiesz o czym piszę. Z zakwasu przygotujesz przepyszny żurek <klik>

Składniki:

70 g płatków owsianych zmielonych na mąkę plus ok. 3 łyżki na dokarmienie

2 szklanki wody

3 ząbki czosnku – obrane, lekko rozgniecione nożem

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

Wykonanie:

1. Mąkę owsianą umieszczamy w słoiku lub naczyniu kamiennym.

2. Zalewamy ją 1 szklanką gorącej wody – ok. 60-65 stopni.

3. Dolewamy pozostałą część letniej wody. Dajemy resztę składników.

4. Przykrywamy ścierką, gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi na blacie obok kuchenki. Mieszamy raz – dwa razy dziennie drewnianą łyżką.

5. Po dwóch dniach zakwas dokarmiamy mąką owsianą lub rozkruszonymi w dłoniach płatkami owsianymi.

5. Na 4-5 dzień zakwas jest gotowy.

Rady/uwagi:

  • woda na zaparzenie ma być gorąca, ale nie wrząca. Nie robię zakwasu z termometrem, temperatura podana dla lepszej orientacji.
Komentarze:
8 komentarzy
  1. Iwona 20 marca, 2021 at 14:23 - Reply

    Czyli tylko raz dokarmiamy w ciągu tych 4-5 dni?

  2. Monika 8 kwietnia, 2020 at 23:17 - Reply

    Aga, powiedz proszę skąd wiesz kiedy dokarmić zakwas. Mój jutro będzie miał 4 dni… Jeśli zostaje poza lodówka powinnam dodać mąki średnio co dwa dni? Jak włożę do lodówki to już nie dodaje mąki… (?) Jak długo może być w lodówce? Pewnie pytam o jakieś oczywiste kwestie, ale niestety średnia ze mnie kucharka. 😉

  3. Daf 6 lutego, 2020 at 14:51 - Reply

    Dopiero po 4-5 dniach wkładamy do lodówki?

    • Aga Bednarska 6 lutego, 2020 at 15:20 - Reply

      Tak. Przez kilka dni bakterie pracują zakwaszając w cieple.

  4. Markosia 10 kwietnia, 2019 at 09:12 - Reply

    Pytanie może głupie ale wole zapytać, słoik mam zamknąć czy tylko przykryć ściereczką?

    • Aga Bednarska 10 kwietnia, 2019 at 17:58 - Reply

      U mnie jest to ścierka albo nie zakręcona pokrywka.

  5. Paula 24 marca, 2019 at 14:31 - Reply

    dzień dobry!
    jak przechowywać zakwas i ile będzie dobry do spożycia?
    pozdrawiam 🙂

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:20 - Reply

      Zakwas przechowuje się w lodówce i bedzie dobry, póki będzie pracował, więc warto go podkarmiać. Ja osobiście robię na bierząco.