W języku włoskim słowo „minestrone” odnosi się do bardzo gęstych, sycących,  gulaszowych zup. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na Minestrone, a składniki w niej użyte zależne są od regionu czy pory roku. Ważne, by warzywa były świeże i by była w niej fasola. Jeżeli nie mamy wszystkich warzyw zawartych w przepisie, to zwyczajnie pomińmy je lub dajmy inne warzywa. Nie musimy trzymać się też dokładnie proporcji, byle tylko umiar zachować i nie zdominować potrawy jednym składnikiem. We Włoszech zupę podaje się z parmezanem, jeżeli mamy jakiś wegański pod ręką, to zetrzyjmy przed podaniem- na zdjęciu jest bez. Zapraszam. Buon appetito. 🙂

Składniki:

1/2 niewielkiej główki białej kapusty (ok. 200 g)

2 duże pomidory

2 średnie marchewki

1 duża cebula

1 niewielka cukinia

ok. 1 cm selera korzeniowego

2 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

2 spore ziemniaki

1/2 szklanki drobnego makaronu

1/2 szklanki pasty pomidorowej

1/2 szklanki czerwonej fasoli – namoczonej i ugotowanej (można dodać konserwowany)

1/2 szklanki zielonego groszku (można dodać konserwowanego) lub garść fasolki szparagowej

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

Sól

Pieprz

Masło klarowane do smażenia lub inny preferowany tłuszcz

Wykonanie:

1. Kapustę szatkujemy, warzywa kroimy w kostkę (umieszczamy w oddzielnych miseczkach, bo będziemy je w różnym czasie dodawać) z cukinii ze skórką wykrawamy miękki środek, użyjemy tylko twardej części.

2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), seler naciowy, pomidory. Chwilę przesmażamy i zalewamy ok. 2,5 – 3 l wody. Gotujemy.

3. W chwili, kiedy kapusta jest pół miękka dodajemy ziemniaki, fasolkę, groszek, fasolę i cukinie. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wsypujemy makaron, gotujemy do miękkości. Dodajemy pastę pomidorową, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze:
4 komentarze
  1. CafeHostel 29 listopada, 2017 at 06:30 - Reply

    Byłem zachwycony że wszedłem na tę stronę w sieci. Chciałbym co najmniej podziękować za twoją pracę . Wielkie gratulacje! Ja niewątpliwie będę polecał to miejsce i częściej wpadał by przejrzeć nowe posty Cafe Hostel

    • Agnieszka Bednarska 1 grudnia, 2017 at 19:42 - Reply

      Cześć! Jaki miły wpis… Dziękuję. :* Czuje się niezwykle zmotywowana. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że dobrze i zdrowo gościom gotujecie.

  2. ilovetychy 21 listopada, 2017 at 17:16 - Reply

    I was more than happy to search out this web-site.I wished to thanks in your time for this wonderful learn!! I undoubtedly enjoying each little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

    • Agnieszka Bednarska 22 listopada, 2017 at 09:43 - Reply

      Opinions like yours are greatest rewards for carrying on this blog. I am more than happy to see people enjoy my work here. And knowledge about someone like you, who is also fancy of healthy and tasty food, give me strength for harder work. Thank you once again for your posting here.