Zupy

Marokańska zupa dyniowa z granatem. Bez glutenu, wegańska.

Są takie smaki, które do zatracenia prowadzą. Ta zupa dyniowa właśnie taka jest. Idealnie zbilansowany smak przełamany pestkami granatu. Pycha i tyle napiszę. 🙂 


Składniki:

1 dynia Hokkaido

1 główka czosnku

400 ml mleka kokosowego

Ok. 800 ml wody

Ok. 2 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

4 goździki – utłuczone w moździerzu

2 ziela angielskie – utłuczone moździerzu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1/2 zmielonego kuminu

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego lub szczypta pieprzu cayenne

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu czarnego

Sól do smaku

2 łyżek masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu np. olej kokosowy

Dodatki:

Makaron ryżowy

1 mały granat


Wykonanie:

1. Dynie myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy na kawałki, łączymy z łyżką tłuszczu i łyżeczką cynamonu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zajmie to ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach dołóżmy do pieczenia obrany czosnek.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego starty imbir i pozostałe przyprawy. Podsmażamy ok. 1-2 minut.

3. Po upieczeniu dynię z czosnkiem blendujemy z połową wody. Wlewamy do przypraw, dodajemy pozostałą część wody, mleko kokosowe (można zostawić 2 łyżek do udekorowania), gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą.

4. Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy granatem.

Rada:

zamiast wyżej wymienionych przypraw można kupić gotową mieszankę, która nazywa się Ras el Hanout. Do dostania w stacjonarnych i internetowych sklepach za ok. 7 zł.

6 thoughts on “Marokańska zupa dyniowa z granatem. Bez glutenu, wegańska.

    1. Zuza, granat robi miazgę. W połączeniu z bądź co bądź mdławą dynią takie przełamanie kwaskowe jest doskonałe. A przy okazji granat zatraca swoją kwasowość tutaj. Wszystko się im zgadza. 🙂 Pozdrawiam. :*

  1. Very nice pօst. I just stumbled upon youг bloɡ and wiѕhеd to say that
    I һɑve truly enjoyed browѕing your blog posts.

    In any case I’ll be suƅscribing tо your
    rss feed and I hope you write again very soon!

    1. I am glad you enjoyed my blog. New recipes are added regularly, so I hope you will find soon something interesting again. And you have to try this soup, is very delicious! Cheers!

Odpowiedz na „Agnieszka BednarskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *