Są takie smaki, które do zatracenia prowadzą. Ta zupa dyniowa właśnie taka jest. Idealnie zbilansowany smak przełamany pestkami granatu. Pycha i tyle napiszę. 🙂 


Składniki:

1 dynia Hokkaido

1 główka czosnku

400 ml mleka kokosowego

Ok. 800 ml wody

Ok. 2 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

4 goździki – utłuczone w moździerzu

2 ziela angielskie – utłuczone moździerzu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

1/2 zmielonego kuminu

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego lub szczypta pieprzu cayenne

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu czarnego

Sól do smaku

2 łyżek masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu np. olej kokosowy

Dodatki:

Makaron ryżowy

1 mały granat


Wykonanie:

1. Dynie myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy na kawałki, łączymy z łyżką tłuszczu i łyżeczką cynamonu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zajmie to ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach dołóżmy do pieczenia obrany czosnek.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy do niego starty imbir i pozostałe przyprawy. Podsmażamy ok. 1-2 minut.

3. Po upieczeniu dynię z czosnkiem blendujemy z połową wody. Wlewamy do przypraw, dodajemy pozostałą część wody, mleko kokosowe (można zostawić 2 łyżek do udekorowania), gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy solą.

4. Podajemy z makaronem ryżowym i posypujemy granatem.

Rada:

zamiast wyżej wymienionych przypraw można kupić gotową mieszankę, która nazywa się Ras el Hanout. Do dostania w stacjonarnych i internetowych sklepach za ok. 7 zł.

Komentarze:
7 komentarzy
  1. Larisa 20 września, 2021 at 16:00 - Reply

    Dziękuję , zupa wyszła palce lizać ?

  2. why 2 listopada, 2017 at 22:05 - Reply

    Very nice pօst. I just stumbled upon youг bloɡ and wiѕhеd to say that
    I һɑve truly enjoyed browѕing your blog posts.

    In any case I’ll be suƅscribing tо your
    rss feed and I hope you write again very soon!

    • Agnieszka Bednarska 3 listopada, 2017 at 08:13 - Reply

      I am glad you enjoyed my blog. New recipes are added regularly, so I hope you will find soon something interesting again. And you have to try this soup, is very delicious! Cheers!

  3. gin 29 października, 2017 at 13:25 - Reply

    Intrygujący pomysł z tym granatem, będę musiała spróbować 🙂

    • Agnieszka Bednarska 29 października, 2017 at 13:27 - Reply

      Zachęcam bardzo.:) Pozdrawiam Cię serdecznie. :*

  4. Zuza 29 października, 2017 at 12:45 - Reply

    z granatem! ale to musi być ciekawy smak 🙂

    • Agnieszka Bednarska 29 października, 2017 at 13:02 - Reply

      Zuza, granat robi miazgę. W połączeniu z bądź co bądź mdławą dynią takie przełamanie kwaskowe jest doskonałe. A przy okazji granat zatraca swoją kwasowość tutaj. Wszystko się im zgadza. 🙂 Pozdrawiam. :*