Zupy

Indyjska zupa kalafiorowa – Gobi ka.  Wegańska, bezglutenowa. 

Pyszna, rozgrzewająca i prosta zupa. Mam nadzieję, że polubisz ją tak, jak ja. Pracy przy niej mało, składników też niewiele, za to bukiet smakowy bogaty…

Zapraszam.


Składniki:

ok 1,5 l wody

1/2 główki kalafiora

3-4 ziemniaki

4 mięsiste pomidory – zimą najlepiej ze słoika lub puszki (eko)

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki nasion kuminu

1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

6 sztuk nasion kozieradki

1 łyżka startego świeżego imbiru

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżeczka soku z limonki – opcjonalnie

szczypta pieprzu

Sól do smaku

Świeża kolendra – natka – opcjonalnie pietruszka

3 łyżek tłuszczu do smażenia

Wykonanie:

1. Na tłuszczu przez kilka sekund podprażamy nasiona kuminu, kopru i kozieradki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Przesmażamy ok. 3 minut. Dodajemy imbir, czosnek, mielony kumin, kolendrę, kurkumę, pokrojone w kostkę pomidory, kalafior. Przesmażamy minutę. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.

2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodajemy soku z limonki. Posypujemy natką kolendry. Przed podaniem możemy dodać oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju.

Rady:

  • jeżeli zupa ma być dla dzieci, to doprawiajmy w mniejszą ilość przypraw – zawsze można później dołożyć więcej. My jemy w takiej postaci, ale dzieci duże.

2 thoughts on “Indyjska zupa kalafiorowa – Gobi ka.  Wegańska, bezglutenowa. 

    1. Siema! Zapomniałam o najważniejszym. 🙂 Dziękuję. 🙂 Już dopisałam – w ostatniej turze dorzucania. 😉 Pozdrawiam. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *