Smażone warzywa, Zupy

Gulasz z kapusty po turecku. Idealny! Bezglutenowy, wegański, pyszny. 

Powszechnie uważa się, że kapusta dotarła do nas z Włoch wraz z Boną Sforzą. Jednak mamy przekazy źródłowe, które świadczą o tym, że już wcześniej ją w Polsce jadano. Kapusta nie musiała do nas docierać wraz z dworem królowej, wszak za miedzą od XI wieku uprawiali ją Niemcy.

Kapusta biała, to moc przeciwutleniająca, która wynika z obecności witaminy C i E, polifenoli i karotenoidów. Tyczy się to zarówno świeżej jak i kiszonej postaci. Tej cennej mocy nie niszczy obróbka termiczna, a wprost przeciwnie. Substancje o właściwościach przeciwutleniających powstają w jej trakcie. Ogrzewanie sprawia, że zostaje uwolnionych wiele składników, które reagują z większą liczbą rodników i utleniaczy.

W zaistniałych okolicznościach chyba nie muszę zbyt długo namawiać na gulasz z kapustą w roli głównej. Przynajmniej mam taką nadzieję.


Składniki (ok. 6 porcji):

Średnia główka kapusty – poszatkowana jak najcieniej (im cieniej, tym szybciej się ugotuje)

5 mięsistych pomidorów – pokrojone w kostkę

2 cebule – pokrojone w kostkę

2 ząbki czosnku – przepuszczone przez praskę

Ok. 150 ml pasty pomidorowej

100 ml czerwonego wina – opcjonalnie

5 łyżek ryżu – przepłukany kilkakrotnie

4 goździki

1/4 łyżeczki cynamonu – opcjonalnie

1/4 łyżeczki kuminu – mielony

1/3 łyżeczki chili kaszmirskiego lub innego lub wedle własnych preferencji

1/2-3/4 łyżeczki papryki słodkiej

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

1/3 limonki – sok – opcjonalnie, zależnie od naszych upodobań

1/2 łyżeczki ksylitolu

Sol

Pieprz – szczypta

Ok. 1,5 -2 litra wody – dolewamy w razie potrzeby, cieżko precyzyjnie określić

1 pęczek koperku – posiekany

4 łyżki tłuszczu do smażenia – preferowanego

Wykonanie:

1. W dużym rondlu lub garnku rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy czosnek, minutę przesmażamy.

2. Do cebuli wrzucamy pomidory, przesmażamy ok. 3 minut, dokładamy kapustę z łyżeczką soli, smażymy do zmiękczenia kilka minut. Kapusta zmniejszy swoją objętość.

3. Teraz wlewamy pastę, wino, wodę. Dodajemy goździki, gotujemy pod przykryciem do chwili, aż kapusta będzie prawie miekka.

4. Dodajemy ryż. Gotujemy do miękkości.

5. Pod koniec gotowania doprawiamy pozostałymi przyprawami.

6. Podajemy z pieczywem.

1 thought on “Gulasz z kapusty po turecku. Idealny! Bezglutenowy, wegański, pyszny. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *