Zupy

Dal curry. Pyszna zupa ze szpinaku w indyjskim stylu. Bez glutenu, wegańska

Pożywna, pyszna, łatwa i szybka zupa szpinakowa. Żółta soczewica i szpinak tworzą duet doskonały. Pikanterii dodają mu papryczki chili. Jest moc!

Składniki (ok. 2 porcje):

1/2 szklanki żółtej soczewicy

2 duże garści szpinaku – świeży

1,5 szklanki wody

1 cebula-średnia, pokrojona w dużą kostkę

1 pomidor – średni, pokrojony w kostkę

1 zielona papryczka – pokrojona w plastry

1 czerwona papryczka chili – opcjonalnie, jeżeli nie lubimy ostrego nie dajemy

1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry – mielonej

1 cm imbiru – startego

1/2 łyżeczki kuminu – cały

Szczypta asafetydy – opcjonalnie

1 łyżka preferowanego tłuszczu – w Indiach to masło klarowane

Wykonanie:

1. Soczewicę płuczemy, umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną cebulę, pomidor. Zalewamy wodą. Gotujemy do miekości soczewicy. Studzimy. Blendujemy.

2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy czosnek, imbir przesmażamy pół minuty. Dokładamy kumin, smażymy ok. pół minuty.

3. Wrzucamy pokrojoną w plastry zieloną paprykę i w całości czerwoną. Smażymy minutę. Dodajemy pokrojony szpinak, smażymy ok. 2 minut.

4. Wlewamy zblendowaną soczewicę, jeżeli jest zbyt geste,możemy dolać wody. Dorzucamy kurkumę, kolendrę, asafetydę, gotujemy kilka minut. Pod koniec doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem lub ryżem posypaną natką pietruszki lub kolendry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *